12 menő otthoni lemezgyűjtemény szerte a világból

Minden lemezgyűjteménynek megvan a maga története. Korábban már bemutattuk a hazai kollekcíók egy jelentős részét. Ezúttal külföldi gyűjteményekből szemezgetünk és azt is megtudhatjuk, milyen motiváció áll a gyűjtés hátterében, mekkora a kollekció és melyek a legféltettebb darabok.

Agasyah Karim
Helyszín: Jakarta, Indonézia
Lemezek száma: 700
2005 óta foglalkozik komolyabban a lemezekkel. Büszke a 70-80-as évek indonéz popzenei gyűjteményére, mint például Chrisye, Candra Darusman, Yockie és Fariz RM, valamint a Blueboy – Unisex című korongjára. No music, no life! Ennyire egyszerű.
indonezia

Olly Batho
Instagram:@djbammo
Helyszín: London, England
Lemezek száma: 2,000 12” / LPs , 200 7”s
15 éve gyűjti a lemezeket. Eleinte a hip-hop zenéért volt oda, de nagyon büszke a reggae és dancehall gyűjteményére (Dub Vendor Clapham és Ladbroke Grove). A nagy klasszikusokat is szereti (The Stones, Beatles, Van Morrison, Tom Waits, Sade, Stevie Wonder), ezekről a zenékről az anyukája jut eszébe.
Olly Batho

Ryan Cory
Instagram: @ryan.cory // @vinylresurgence
Helyszín: Seattle, WA
Lemezek száma: 1,000
17 éve gyűjti a korongokat. Legbüszkébb a Charlie Bradley, amerikai soulénekestől kapott dedikált lemezére. A gyűjteménye fokozatosan változik érdeklődését és ízlését tekintve. Sok lemez segítette őt a bajban, vagy ha éppen sikereket élt meg.
ryancory

Raül Vázquez
Helyszín: Barcelona
Lemezek száma: 300 album
Egész életében megőrült a zenéért, mégis csak három éve kezdte el gyűjteni a lemezeket. Ő fogja elkészíteni egy spanyol indie együttesnek, a Últim Cavall-nak az artwork-jét, erre a lemezre lesz a legbüszkébb. Gyűjteménye minden egyes darabjával a boldogságot keresi. A gyűjteménye egyben a múzsája.
RaülVázquez

Jimmy Myhre
Helyszín: Mölndal, Svédország
Lemezek száma: Valahol 7000-7,500 LP és 12 inches, nagyjából 1,200 7 inches, 115 10″s, 2,200 CD és 118 kazetta.
A 70-es évek végén kezdte el gyűjteni a lemezeket, a bátyja nyomdokain. Kedvencei: Mike Oldfield, Jean-Michel Jarre, Iggy Pop, Neil Young, The Doors, David Bowie, Leonard Cohen, Yes, Emerson Lake & Palmer, Bob Dylan, Beatles, Rolling Stones, Fleetwood Mac, The Kinks, Velvet Underground (70-es évek), Ride, Slowdive, Smiths, House Of Love, James, Spiritualized, Jesus And The Marychain, Underworld, Leftfield, Dreadzone, Aphex Twin, Autechre, Plaid, Black Dog (80-as évek), The Soundtrack Of Our Lives, Kent, Covenant, Apoptygma Berzerk, Boards Of Canada, The Knife, Mogwai, Sigur Ros, Grimes (90-es évektől napjainkig). A gyűjteménye megmutatja, hogy merre halad az idő múlásával.
Jimmy Myhre

Adam Rowe Lonczynski
Helyszín: Chicago, IL
Lemezek száma: 3,478 darab (2017. február 5-i állapot)
Édesapja gyűjteménye isnpirálta, már iskolás korában is vett lemezeket, de komolyabban csak hét éve foglalkozik vele. Egy lemezkiadót működtet. A gyűjteménye pontosan kifejezi azt, hogy milyen sokat jelent számára a zene. Precízen elrendezett sorok, nagyon szereti leltározni a lemezeket.
Adam Rowe Lonczynski

Dominik Bartmanski
Instagram: vinyldomain
Helyszín: Berlin, Germany
Lemezek száma: 3,500
2002 óta gyűjti a lemezeket. Ízléses választék és a művészek tisztelete. A Thievery Corporation debütáló albumának borítója a kedvence. Imádja a brazil bossa nova, samba, reggae, dub, latin és amerikai jazz zenéket. DJ-k megjelenéseit is előszeretettel vásárolja, többek között olyan labelek kiadványait, mint a Good Looking Records, Warp, Ninja Tune, Guidance Recordings, Prescription, R&S, Metalheadz, Basic Channel, vagy éppen az Ostgut Ton.
Dominik Bartmanski

Palo Santo
Instagram: @palosantodiscos
Helyszín: ‘Hertogenbosch, Hollandia
Lemezek száma: 1,000 LPs and 500 7″s
15 évvel ezelőtt megörökölte nagypapája jazz lemezgyűjteményét. Később hip-hop, disco, tropical, Detroit house, dub és soul kiadványokkal bővítette a kollekciót. Kedvencei a brazil 7 inchesek. Többségüket Rio De Janeiro egyik nem éppen biztonságos negyedében szerezte be. Büszke a jamaicai reggae gyűjteményére is, rengeteg helyi művész mindössze 1-2  dalt rögzített. Az emberek 50 év távlatából is ugyanúgy buliznak ezekre a zenékre.
Palo Santo

Zach Cowie
Helyszín: Los Angeles
Lemezek száma: Nagyjából 10,000 lemez
Nem gondolkodik stílusirányzatokban. Őszintén szeret mindent, ami jó. Bármilyen zene is legyen az. Nagyon büszke kollekciójának sokszínűségére. És, hogy mit jelent számára a lemezgyűjtemény? Mindent!
Zach Cowie

Christian d’Or
Instagram: @christiandorofdenmark
Helyszín: Dánia
Lemezek száma: 3,500
A legértékesebb számára Jackson C. Frank’ albuma. Iránymutató a népzenében, “csupán” egy költő gitárral a kezében, mégis igen intenzív élményt nyújt. Egészen fiatal kora óta egyengeti a gyűjteményt. Ma már ebből él, DJ-fellépésekre jár és rádiós műsorokat vezet. Fontosnak tartja, hogy a gyerekeinek is megmutassa ezeket a zenéket.
Christian d’Or

Anthony Camplone
Helyszín: Melbourne, Ausztrália
Lemezek száma: 2,800
Lassan harminc éve, egészen pontosan 15 éves kora óta vásárolja a lemezeket. Korábban CD-ket is vett, az elmúlt hat évben kizárólag a bakelitlemezekre fókuszál. Kedvence Bill Evans, valamint a Buena Vista Social Club kislemeze. A zene a szenvedélye, egész nap ezért él, legyen szó adás-vételről, vagy pedig a nyilvántartás vezetéséről.
Anthony Camplone

Erickson Raif
Instagram: @Nov_Spawned_A_Monster
Helyszín: Los Angeles
Lemezek száma: 1,000
Több, mint tíz éve gyűjti a zenéket, szenvedélye a főiskolán kezdődött. Gyűjteményében egyaránt találunk twee pop lemezeket (The Field Mice), valamint a  VST & Co. lemezét. Ők egy filippino diszkózenekar a 70-es évekből. Ha elutazik valahová, első útja a helyi lemezboltba vezet.
Erickson Raif

Forrás: [Thevinylfactory]


Szólj hozzá!

Leave a Comment