Az első belsős Technokunst találkozón jártunk

Megszokhattuk már a Technokunst csapatától, hogy a legmagasabb szintet képviselik. Ez nem csak a bemutatott művészekre igaz, hanem a közönséggel való kommunikációra is. Múlt héten azonban még erre is rátettek egy lapáttal és olyat húztak, amit talán ezelőtt még senki sem. Belsős találkozóra hívták a közönséget és beavattak bennünket néhány kulisszatitokba. A találkozó helyszíneként a jelenlegi főhadiszállás, a Lärm szolgált. Furcsa érzés volt egy hétköznapi napon, kedd este 7 órakor megérkezni az Akácfai utcai intézménybe.

A nyílt nap Isu vezetésével zajlott. A büfénél találkoztunk, ami a nagy számú érdeklődőre való tekintettel ezúttal is nyitva volt. A többség rögtön magához is vett egy sört. Nem csak a sört ittuk, hanem Isu szavait is, aki pedig rögtön belekezdett a sztorizásba.

Hihetetlen, hogy már nyolc év is eltelt az első Technokunst óta. Na de hogyan is indult az egész? A Becks-nek és az A38-nak éppen volt némi elégetni való pénze, akik felkérték Isuékat (aki akkor már több rendezvényt is lebonyolított a hajón a Lick The Click jóvoltából), hogy szervezzenek egy technobulit is. A jeles dátum időpontja 2010. december 9. Az első vendég Len Faki volt. Az első alkalom mindig emlékezetes, ez pedig különösképpen. A buli ugyanis csütörtökre esett. Másnap pedig rendes munkanap volt. Mondjuk minket ez akkor pont nem érdekelt, megtoltuk ezt a bulit annak és rendje módja szerint. Pedig akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy ami itt elkezdődött, az bizony maga a hazai technotörténelem. Mivel nem a saját pénzüket kockáztatták, ezért simán bevállalták a rizikót, mi pedig abban az időben pont leszartuk, hogy mit hoz a holnap, úgyhogy a buli lényegében teltházzal ment! Minden kezdet nehéz, itt sem ment gördülékenyen minden. Len Faki ugyanis késett. Nem is kevesett. Hajnali fél 4-kor lépett a pult mögé. A másnapi munkanap senkit sem érdekelt, a közönség nem tágított.

Az A38 aztán hosszú évekig szolgált a rendezvénysorozat bázisául. A kiemelt bulinak ma is a hajó ad otthont, azonban néhány éve már a Lärm számít a fő bázisnak. Míg a hajón időnként kénytelenek voltak kompromisszumot kötni a line upot illetően, a Lärmben nyugodt szívvel elhozhatják a “B-oldalas” előadókat is. Elég mozgalmas év az idei a fővárosi színtéren, hiszen több klub is bezárt, ugyanakkor még több új klub fogja kinyitni hamarosan kapuit. Eredetileg úgy volt, hogy az október 26-i Anastasia Kristensen már új helyszínen, a Vajda falai között kerül megrendezésre. Sajnos csúszik a nyitás, így erre a bulira már csak jövőre fog sor kerülni. Mi viszont megtudhattunk néhány infót. Nem is klub, hanem inkább egy kulturális központ lesz ez, ahol az élőzene és a koncertek lesznek túlsúlyban, de természetesen bőven helyet adnak kurrens elektronikus zenei rendezvényeknek is. Állítólag a szépemlékű Kultiplexhez hasonló központot kell majd elképzelnünk. Persze modernebb kivitelben. November 23-án pedig érkezik Silent Servant!

Na de vissza a jelenhez. A promószövegeket Isu írja, Többen is a segítségére vannak. Bemutatta a teljes csapatot. Az angol fordítókat, a hostokat, akik a vendég DJ-ket vacsoráztatják és hozzák/viszik. Az is kiderült, hogy a régi hajós plakátokat Dorka festményei, illetve montázsai alapján tervezték. Az új grafikus két és fél éve erősíti a csapatot, és miközben dolgozik, az éppen aktuális fellépő zenéit hallgatja a fülesén, hogy ezzel is prezentálni tudja a legmegfelelőbb hangulatot. Szó volt a technikáról is. A technikus egy igazi hős, ugyanis az Akácfa utcai partykomplexum (ugyebár ez hét különálló szórakozóhelyet jelent) technikáját ugyanis egy, azaz egy ember vezérli egy külön szobából. Azért gondoljatok csak bele, milyen stresszes meló lehet hét darab hangpróba egymás után. Az is kiderült, hogy a Lärm hamarosan átalakul. Kibontják az oldalsó falat, nagyobb lesz a hely, oda fog átkerülni a DJ pult is.

Meglátogattuk a backstage-et is. A backstage az a hely, ahol mindent lehet, amit a tánctéren nem. Kivétel ez alól a Technokunst, ahol ugyanis még a backstage-ben sem lehet dohányozni Isu szigorú tiltása miatt. Felmásztunk a színpadra is. A DJ pult igen csak stabil lábakon áll, konkréten egy márványlapon, ami két tonnát nyom! Természetesen lecsekkoltuk a hangerőt is és néhány pikáns sztorit is megtudhattunk a vendég fellépőkről, ezekről azonban nem beszélhetünk, úgyhogy aki ott volt, az légyszi kommentben se írja le :)

Aki lemaradt, ne csüggedjen. Lesz még ilyen. A következő alkalommal az új rezidenciát fogjuk bejárni a nyitás előtt, majd pedig az A38 háttérmunkájába tekinthetünk be. Köszönjük szépen az élményt! Ha szeretnél csatlakozni a Technokunst nemrégiben indult Facebook-csoportjához és még nem tetted meg, akkor IDE kattints!

tkmeeting


Szólj hozzá!

Leave a Comment