Európa 25 legjobb underground klubja a szakma szerint

Az angol The Guardian listája Európa legjobbnak vélt underground klubjait veszi górcső alá. A ranglista összeállításában neves dj-k és promóterek működtek közre. Tiga, Jon Rundell, Hot Since 82, Coyu, Magda, Osunlade, Kate Simko ezeket a helyeket ajánlják és úgy tűnik, hogy a klubok mind megállják a helyüket  a listán. Büszkék vagyunk a Szimpla hasonló megmérettetésben szerzett korábbi előkelő helyezésére, ez most azonban nem egy kocsmalista, hanem a valóban underground technoklubok köréből válogat. Magyar hely nem került fel a listára, de például jó tudni milyen fantasztikus hangulatú helyekre bukkanhatunk Litvániától át egészen Norvégiáig.

Fluxus Ministerija, Kaunas, Litvánia

Egy régi cipőgyár,  igazi illegálbulihangulat, akár 10 000 ember részvételével. A látványról fura művészi installációk és projektorok gondoskodnak. A belépés a londoni Fabricre emkékeztet, A buli másnap délután 5-ig tart. A helyet beteg installációk és szobrok díszítik, egy lépcső vezet fel a toronyba, ahol épp valami szépirodalmi szeánszt tartanak. Nincs meg az a baljós érzés, ami néha a hasonló angol illegálpartykra jellemző.

Berghain / Panoramabar, Berlin (Németország)

A Berghainól rengeteget írtunk már, ha esetleg lemaradtál volna, akkor ITT olvashatsz a klubról bővebben.

OHM, Berllin

Egy elhagyatott erőmű a Tresor szomszédságában. A helyszín hamar Berlin egyik kedvelt offgríd helyszínévé vált. Minimal fehér csempés dekoráció, brutál hang, félig galéria, félig klub. Különleges környezet, olcsó árak.

20/44 Belgrád

Száva folyón horgonyzó állóhajó. Elrendezése, akárcsak az A38-on (télen benn, nyáron fenn).

Auslage, Bécs

Olcsó belépő, minőségi line up Európa-szerte elismert underground DJ-k játékával, 300 emberre tervezve. Sötét és hangos. Most nyílt a második terem, az egyikben techno, a másikban house zene szól.

Air, Amsterdam

Tökéletes helyszín a Rembrandt tér közelében, Void hangrendszer. Minden egyes terem hangulata más és más.

The Villa, Oslo

Az osloi underground fő helyszíne. Nagyon kedves és hozzáértő közönséggel. A hely programigazgatója nem más, mint Nils Noa, így aztán színvonalas produkcióban nincs hiány. A hely kívülről eléggé titokzatos. Egy oldalsó bejáraton lehet bejutni. A bejárat felett coffe shop üzemel. A pincehelyiség 600 ember befogadására alkalmas. A kis belmagasság elősegíti a megfelelő, intim és intezív hangulat kialakulását. Ha megtellik a hely, nehézkessé válik a közlekedés. Nem tudsz félrevonulni, itt a zenéről szól minden.

Kaffibarinn, Reykjavík

Meghitt, barátságos hely hétköznap, furcsa és őrült hétvégén. A helyet GusGus is dícsérte.

Badaboum, Párizs

Koncertek és dj szettek a programkínálatban, a mainstream távol áll tőlük! Minden helyiségnek megvan a maga hangulata, a zene mellett el lehet vonulni beszélgetni is. Az utolsó szoba az emeleten egy takaros ház nappalijára emlékeztet, fa mindenütt, archaikus videójátékokkal felszerelkezve.

Yoyo, Párizs

A koncepció a másik párizsi helyhez hasonló, koncertek és DJ-szettek vegyesen, leginkább az electro dominál. Mindez a Palais de Tokyo, Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti gyűjteménye alatt. A falakat graffiti borítja, az épület korábban moziként funkcionált. Érdemes felkészülni a húzós italárakra.

Concrete, Párizs

Dokkoló és Berghain keveréke. Afterhelyként indult, a technoorientált klub akkora népszerűségre tett szert, hogy a nyitvatartási időt kiterjesztették a hét többi napjára is. A négyzet alakú DJ pult külön figyelmet érdemel. Fényképezni szigorúan tilos! Vasárnap reggel sok a zombi, az esti órákra jön a vérfrissítés és egy teljesen új party alakul ki. A siker receptje egyszerű: szigorúan a zenére és a táncra fókuszálnak!

Cross Club, Prága

Egyedi és meglepően furcsa, Prága központjától egy karnyújtásnyira. A dekorációt steampunk befolyás ihlette. Fantasztikus környezet, újrahasznosított fémhulladék, fa és kerámia felhasználásával. Kiváló hangzás, a közönség tudja hogy kell mulatni! A programkínálat pedig minőségi.

Salon des amateurs, Düsseldorf

Napközben modern művészeti kiállítás, éjjelente pedig az egyik legjobban előremutató klub. Az emberek a legfurcsább kísérleti zenékre táncolnak. Igazán inspiráló, különleges helyszín, az underground valódi melegágya!

Kaiku, Helsinki

Nagy fadoboz, kiváló hangrendszer. Jók a programok, a közönség nyitott. A hely üzemeltetőit a zene szeretete vezérli, ezt azonnal megérzed, ahogy belépsz a klubba.

Propaganda, Moszkva

A hely promótere több mint 20 éve tevékenykedik a szcénában, ő viszi a város egyik legrégebben üzemelő lemezboltját is. A zene szerelmese, jellemző a gondosan megválogatott line up . Az emberek korán érkeznek. Maratoni hasszosúgú szettek ideális helyszíne.

DC10, Ibiza

Csóró 18 éves A-kategóriás celeb együtt bulizik. Itt nincs VIP-életérzés, a zene, ami számít! Egy sötét terem és terasz várja az igazán őrületeket. A hatóság szeretné bezáratni a helyet, de Ibiza legendája tovább él!

El Row, Barcelona

A spanyol Panormabar, maratoni hosszúságú afterek helyszíne. A klub a város külterületén, a repülőtér szomszédságában található. Egy család üzemelteti. A látvány a Cirque du Soleil hangulatát idézi. A spanyolok nagyon érzik! Jay Lumen már többször szerepelt itt headlinerként.

Carpe Diem Lounge Club (CDLC), Barcelona

Napközben koktélt szürcsölgetve élvezheted a mediterrán hangulatot. Este 11-ig étteremként funkcionál.

Nitsa Club, Barcelona

Zeneileg széles a skála, techno, house, electro, drum and bass és indie bulikat szerveznek. Coyu első rezidenciája. Erol Alkantól Michael Mayerig nagyon sokan megfordultak már itt.

Big Bang, Róma

Mintha csak egy Tarantino film helyszínhelyére csöppentünk volna. Hamisíthatatlan olasz hangulat, távol a turisták tömegétől. A hangulat a házibulik világát idézi.
BIGBANG

Goa, Róma

Dark komédia és egy David Lynch film találkozása, tele furcsa festményekkel a falon. A különleges dekoráció teszi igazán szerethetővé a helyet. A pult elrendezése személyesebb kapcsolat kialakítását teszi lehetővé a közönség és dj között.

GOA (1)

Casablanca Soul, Santorini, Görögország

Az 1980-as évek óta az underground egyik zászlóshajója a görög félszigeten. Mindössze 120 férőhelyes, a helynek lelke van és tele energiával!

Lux, Lisszabon

A portugál főváros legjobb klubjaként aposztrofálják, nem ok nélkül. Function One hangrendszer, fa borítású tánctér, óriási terasz, őrületes belső dekoráció. Reggel csodálatos kilátás nyílik a folyóra. A klub megnyitása óta éttermek, lemezboltok, galériák költöztek ide, korábban itt semmi nem volt a környéken.

LUX

iBoat, Bordeaux

Egy újabb állóhajó. Vigyázz lefelé a lépcsőkkel!

Barbarellas Discoteque, Tisno, Horvátország

A Garden fesztivalosok viszik a helyet. Legendásak az itteni afterok. Hangulata egyedülálló a világon.


Szólj hozzá!

1 Comment on this Post

  1. Jó válogatás, gondolom külföldi cikk, de tele van értelmetlen mondatokkal, 25 tételen át fenntartani az érdeklődésed igazán nem nagy erőfeszítés, kivéve ha ingyen dolgozol…

    Válasz

Leave a Comment