Gianni lángra gyújtja a szíveket az ősz legforróbb italo disco partiján

A nyár ugyan véget ért, de hangulatban könnyedén vissza lehet hozni tengernyi napfényben fürdő italo disco zenével – és pont ezt kínálja a Budapesten egyedülálló Superitalo-sorozat őszi bulija. A szeptember 21-i este fényét ráadásul egy “eredeti hamisítvány” olasz fellépő emeli.

A kis észak-olasz faluból származó Gianni Durante a nyolcvanas évek elején csinálta meg a szerencséjét fotómodellként a divat olasz fővárosában, Milánóban. A nagyváros volt az akkoriban kibontakozó zenei irányzat, az italo disco fő bástyája is, így nem meglepő, hogy a színtéren felfigyeltek a szívdöglesztő kinézetű és rendkívül ambiciózus fiatalemberre. Gianni Durante előtt garantáltan fényes zenei jövő állt, ő azonban az első kislemeze megjelenése után nem sokkal titokzatos módon felszívódott, vele együtt pedig a feledés homályába merült a diszkókat bombaként letaroló dala is. Ám a történet ezzel nem ért véget, az italo disco néhány éve tartó reneszánsza, illetve az italo-gyűjtők őrület határát súroló lemezfelkutató szenvedélye újra a felszínre hozta az elfeledett kiadványt, és csodálatos módon több mint harminc év rejtőzködés után maga Gianni Durante is előkerült… Jó sztori, kár, hogy kamu az egész!

A hangzatos olasz név valójában egy fiatal magyar producert rejt, a budapesti Máté Sándor ezzel a projektjével tiszteleg az obskúrus italo disco 7″ kislemezek – és a műfaj – előtt. Az italo disco egyik sajátossága, hogy az előadó neve sok esetben gyakorlatilag márkanév, mely az erre felhúzott produkciót jelöli, a mögötte álló dalszerzőkkel, énekesekkel, valamint az előtérbe tolt arccal, aki legtöbb esetben nem azonos a hanggal, viszont lemezborítókon és diszkófellépéseken jól mutat, könnyebben eladja a zenét. A hatásos imidzsre szükség is volt, mert nagyipari mennyiségű italo disco készült a nyolcvanas évek közepén, a műfaj tündöklésének néhány éve alatt, és ebből a tömegből kellett valahogy kitűnni, különben a lemez/produkció nyomtalanul eltűnt. Ez a gyakorlat, illetve az ebből születő, de méltánytalanul elkallódott dalok inspirálták a Gianni Durante-produkciót. Ahogy a producer a Recordernek elárulta, „az italo disco műfajból az igazi szerelmeim a csak kislemezen megjelent 7″-ritkaságok, és akartam egy sajátot. Az olasz álnév is azért született, hogy minél hitelesebb legyen. Még az akcentust is igyekeztem hozni”. A stílusgyakorlat bravúrosan sikerült, a My Heart Is On Fire című dal maximálisan autentikus, minden ízében tökéletesen megidézi a nyolcvanas évek derekának italo disco zenéjét, és ugyan Sándor maga énekel, a vokóder révén olyan, mintha valaki más hangján szólna, így teljesíti ezt a „műfaji követelményt” is. A korhű kivitelezés azért sem meglepő, mert Sándor kőkemény italo-fanatikus, jó pár éve készít műfajba vágó (és másmilyen, synthwave-es, spacesynth-es, minimal wave-es stb.) elektronikus zenét Electro Potato név alatt.

Gianni Durante dala természetesen 7″ kislemezen jelenik meg (méghozzá piros vinylen), és ugyancsak a stílszerűség jegyében e kivételes kiadvánnyal be is fejeződik a pályafutása, ám előtte egyszer és utoljára még fellép a Superitalo buliján, szeptember 21-én a Beat On The Brat-ben, méghozzá Electro Potato kíséretében. Az est másik majdnem-olasz fellépője az Olaszországban felnőtt, Budapesten élő Bàlint Iceberg, aki gyerekkorának kedvenc italo disco lemezeiből válogat, a vendégek előtt és után a két házigazda, d’Endre és Hifi Nyuszi keveri a finomabbnál finomabb italókat. Balla balla!

Superitalo speciale – Gianni Durante single release party
2018. szeptember 21., 22.00–04.
Beat On The Brat (1072 Budapest, Nagydiófa utca 17.)

Gianni Durante – live

+ dj-k:

Bàlint Iceberg
d’Endre & Hifi Nyuszi

Ingyenes!
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/285123932102582/

Linkek:

https://electropotato.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/superitalohu/
https://www.facebook.com/beatonthebratbp/


Szólj hozzá!

Leave a Comment