Honnan ered a techno elnevezés?

A techno kialakulásáról relatív sok információval rendelkezünk. A techno őshazája Detroit, ezt talán mindenki tudja. A stílus három ősalapítója (Juan Atkins, Derrick May, Kevin Saunderson) még ma is meghatározó személyiségei az elektronikus zenei színtérnek. Őket szokás Belleville Three-nek nevezni, hiszen egy középiskolába jártak. A stílus elnevezésének eredete azonban már a messzeség homolyába vész. Ebben a kérdésben ráadásul az érintett felek között sincs egyetértés.

Történt ugyanis, hogy egyszer Derrick May és Juan Atkins volt a Red Bull Music Academy vendége, akiket arról faggadtak, hogy honnan ered a “techno” kifejezés. Elsőként Derrick May ragadta magához a mikrofont. Elmondása szerint mindez akkor történt, amikor újságírok érkeztek a tengerentúlról, egészen pontosan Angliából. Leültek velük hármasban, ők pedig azt kérdezték egyesen Juan-tól, hogy miképp hívja ezt a fajta zenét? Ugyanis szükség lenne egy elnevezésre. Szívesen írnának róla cikkeket, bemutatnák az egész világnak, de ehhez szükség van arra, hogy valahogyan elnevezzék ezeket az új zenéket.

Juan így szól: “Legyen techno a neve”. Derrick viszont utálta ezt az elnevezést, soha nem akarta így hívni a zenéket. Ő sokkal inkább a “Hi-tek soul” megnevezést favorizálta volna. Atkins erre rákontrázott azzal, hogy ilyen nem volt, ők eredetileg “The house sound of Detroit”-ként aposztrofálták a stílust.

Derrick May azonban kötötte az ebet a karóhoz, szerinte ez az elnevezés nem tőlük származik. Juan Atkins azonban rákontrázott azzal, hogy ha nem jelent volna meg a “Techno Music” című szerzeménye, akkor még ma is “The house sound of Detroit” lenne a stílus megnevezése. Ezen aztán még veszekedtek egy sort élő adásban. Juan Atkins végül lezárta az ügyet azzal, hogy aki ismeri mindkettőjüket, az úgyis tudja, hogy kinek higyjen.

Az egész vita egyébként nagyon kedves hangnemben zajlik és megmutatja az ősatyák emberi arcát. És hogy kinek van igaza? Igazából lényegtelen. A kérdéses szerzemény 1988-ban látott napvilágot. Harminc év távlatából már úgysem fog soha kiderülni az igazság. Az viszont biztos, hogy a Belleville Three történelmet írt és az is biztos, hogy ami napjainkban zajlik a techno színtéren, az nagyon távol áll attól, amit ők annak idején megalkottak és azóta is képviselnek.


Szólj hozzá!

Leave a Comment