Interjú – BudapesTechno és a hardtechno

Január 12-én egy régi ismerőst köszönthetünk újra Magyarországon. O.B.I. nevét egyetlen hardtechno rajongónak sem kell bemutatni. Ő a stílus talán legnépszerűbb alakja hazánkban, immáron lassan 15 éve. Nagyjából ekkorra alakult ki a hadtechno, ami hamar népszerűvé is vált, egyenes arányban azzal, ahogy akkoriban a techno lelassult.  A stílus múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk DJ Poulos-szal. Ő szervezi a hétvégi bulit és készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

 

Vágjunk is egyből a közepébe. Jól látjuk, hogy a kezdeti lelkesedés igen csak visszaesett? Ma már az is ritka alkalom, hogy egyáltalán hardtechno bulikat szervezzenek idehaza.

Abszolút egyet kell, hogy értsek veled. A hazai hardtechno szcéna mára egy szervezőcsapatra redukálódott. A BudapesTechno brigád állt a stílus mellé és mi vagyunk azok, akik itthon hardtechno bulikat szerveznek. A rendezvénysorozat életében egy óriási mérföldkőnek számít az hogy,O.B.I. újra Budapesten fog zenélni,mivel jó néhány év szervező munkája van abban hogy végre el tudtuk,őt hozni Budapestre. Ebben óriási segítséget nyújtott nekem Dj Svetec, és ezt külön szeretném is neki itt is megköszönni.

Milyen a hardtechno helyzete napjainkban? Milyen gyakoriak a bulik? Hány főre tehető a hazai törzsközönség?

Napjainkban a hardtechno helyzete itthon nagyon Underground szintén mozog. Bulikat általában háromhavonta szervezünk, de ez is változó, mivel nem mindig egyszerű megfelelő helyszínt találni a rendezvény lebonyolítására. A rendezvény törzsközönsége nagyjából 150 és 250 fő között mozog. Az ország minden részéből jönnek hozzánk bulizni a hardtechno fanok és a környező országokból is vannak rendszeresen vendégeink.

2010 tájékáig töretlen népszerűségnek örvendett a stílus, aztán megtört a lendület. Szerinted ennek mi az oka?

Szerintem ha ezt hazai viszonylatban nézzük, akkor ennek talán az is lehetett az oka, hogy az NGoHT rendezvénysorozat megszűnt és az utánuk keletkezett űrt nem tudta, egyik szervező brigád sem hathatósan betölteni.

Korábban vagy később kellett volna elindulni a stílusnak hódító útjára?

Véleményem szerint a haredtechno zenei stílus hódító útja az még egy folyamatban lévő történet. Amíg vannak a szcénában olyan aktív producerek és dj-k, akik képviselik és népszerűsítik a stílust, addig lesznek új követői és szerelmesei is.

Mi a helyzet külföldön? Kapásból a csehek, spanyolok és németek jutnak eszembe, akik komolyabban művelik ezt a stílust. Ott milyen a szcéna?

Külföldön én azt gondolom és látom, hogy abszolút pezsgőbb és izgalmasabb a hardtechno szcéna, viszont azt szeretném megegyezni itt – és ez nem hazabeszélés – hogy minden ismert és kevésbé ismert külföldi hardtechno Dj szeretne zenélni Budapesten. A cseheket én külön is kiemelném az Apokalypsa miatt. Ott minden egyes alkalommal nagyon komoly line up’ot raknak össze a hardtechno teremben.

Fejlődhet egyáltalán ez a stílus? Merre tovább?

A hardtechno zenei stílus folyamatos fejlődésen és átalakuláson esik át. Az utóbbi pár hónapban én azt vettem észre, hogy zeneileg megyünk vissza a gyökerekhez Az új megjelenéseket hallgatva nekem az a véleményem, hogy anno a 2000-es évek elején hallottam és játszottam olyan zenéket, amelyek mostanában jelennek meg. Éppen ezért mondom azt, hogy a stílus újra népszerűbb lesz, mivel a mostanában megjelent zenék lassabbak és közérthetőbbek, ezáltal szélesebb rétegeket tud megszólítani a zene.

Mik a tervek 2019-re? Mi lesz január után a következő buli?

A 2019-es évben szeretnénk minél több sikeres hardtechno rendezvényt lebonyolítani. Áprilisban lesz a következő BudapesTechno party, amiről majd időben értesíteni fogunk mindenkit

Köszönjük, hogy beavattál minket a részletekbe! Aki tehát újra szeretne 145 BPM felett bulizni az szombaton megteheti a Supersonic – Blue Hell & KVLT-ban. A hazai színeket Poulos, Reset, Psycho Rex, Tilthammer és  D.s.n. System képviseli. A jegyek 2500 ft-ba kerülnek.

Esemény: https://www.facebook.com/events/1480089035470705/


Szólj hozzá!

Leave a Comment