Isztriai kalandozások

Az idei év valósággal elkényezteti az elektronikus zenerajongókat déli szomszédunknál, egymást érik a jobbnál jobb fesztiválok a horvát tengerparton.

Ezúttal az északi Isztrián kalandozunk.

Isztria, közelségének köszönhetően akár egy (hosszú) hétvégére is ideális lehet azok számára, akik a tengerpartot némi partizással szeretnék összekötni.

A fesztiválszezon már májusban elkezdődött,  Május 24-26. között rendezték meg első ízben, de nem utoljára  a Lanterna félszigeten (Porec és Novigrad közt), csodás környezetben a Lighthouse fesztivált.  Az osztrák-horvát szervezésű rendezvényen olyan dj-k szettjeire pöröghettünk, mint  Valentino Kanzyani, Wankelmut, Ame, Oliver Koletzki és még sokan mások a szcénából.

A partizók javarészt Ausztriából, Németországból és Svájcból érkeztek, elvétve néhány horvát, olasz és angol társasággal is lehetett találkozni.

A fesztivál több színpadot is felvonultatott, ezeknek nagy része open air volt, s közülük is a legnépszerűbb a Day Stage, ami közvetlenül a tengerparton helyezkedett el, de olyannyira, hogy a tánctér szélén lévők folyamatosan kapták a sós permetet a hullámoknak hála.

Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett, az átlagosnál hűvösebb – bár napközben még így is kicsivel 20 fok feletti idő honolt, ráadásul szombat délután az eső is megjött. Időjárásilag a legjobb napnak az utolsó, azaz a vasárnap bizonyult, bár a program szerint már délután négykor vége lett volna a mókának a Daystage-n, ehelyett közel este 10 óráig tolták a dallamokat, utána napfelkeltéig a Beach Floor stage-n szólt a zene.

Lighthouse Festival

Ez a fesztivál volt az, amire azt mondom, hogy igen, jövőre is ugyanitt, nagyszerű helyszín, remek zenék, barátságos közönség, igazi relax és chill hangulat.

Még fel sem száradt a kilötyögött sör a Lanterna szikláin újra dübörgött az elektronikus zene az Isztriai-félszigeten, ezúttal az angol szervezésű Echo Fesztiválon, Umagtól északra az ún. Kanegra Beachen. A helyszín itt is közvetlen tengerpart melletti és a kilátás is csodás. Ráadásul az idő is passzolt, a zene is jó volt, az angol közönség meg olyan amilyen, lehet szeretni vagy utálni őket. A lineup húzóneve Magda volt, mellette megannyi angol és horvát dj szórakoztatta a közönséget. Ezúttal az idő is nyáriasra fordult, ami kétségtelenül sokat dobott a fesztivál hangulatán.

Ez a fesztivál volt az, amire azt mondom, egyszer elég volt.

Július két fesztivált is tartogatott, mindegyik 100% horvát szervezésű, az egyik a Rovinj és Pula közt félúton fekvő Lighthouse Klubban került megrendezésre; Stars Night, idén Marco Carolával és „barátaival”, míg a másik egy tavaly útjára indított fesztivál a gyönyörű Rabacban a Seriously Twisted produkció keretében.

A Stars Night több mint 10 éves múltra tekint vissza, akkoriban Rabacban Rabac Summer Festival néven indult. 2009-ben átkerül Rovinj szórakozó „negyedébe”, a Monviba és egyben Stars Night néven fut tovább. 2011-es két napos fesztivál afterét az akkoriban nyíló Lighthouse klubban rendezik. A szervezőknek olyannyira megtetszik az after helyszín, hogy 2012-től ide teszik át a partit, immáron egy naposra „butítva” azt.

A Lighthouse klub nagyszerűen ötvözi egy prémium fesztivál és egy open air klub minden egyes előnyét. Néha azt érzed, hogy egy fesztiválon vagy (a hatalmas nagy stage is ezt suggalja és az open air is rátesz, másik pillanatban open air klubfeeling.  Nincs por, nincs sár, minden a helyén van. S az árak? Egy pohár (0,33) sör 18-30 kn közt mozog, egy pohár bor 10 kn körül az ütősebb koktélok (Long Island, Mai Tai) 40 kn, míg a lightosabbak (Mojito, Sex ont he Beach) 35 kn-t kóstálnak.

Vízivóknak zárójelben jegyzem meg, hogy mindegyik pultnál (ha kértél) ingyen adtak csapvizet.

Talán egyetlen negatívum, hogy a klub VIP része indokolatlanul nagy, bár hely még így is van bőven, nyomorogni tényleg nem kell, még Marco Carolán sem, ahol elvileg telt ház volt és frenetikusan jó buli. Reggel hétkor még szinte ugyanannyian táncoltak, mint hajnali háromkor.

A klub hátránya, hogy nem közvetlenül a tengerparton fekszik, minden más azonban mellette szól, ha a környéken nyaralunk egy látogatást megér; a soron következő hétvégén Roger Sanchez lép a porondra

 

Lighthouse Klub

S akkor most jöjjön a Girandelle Beat Beach, amit idén kétszer is debütál(t). Július 20-án volt az első felvonás, majd augusztus 10-én jön a soron következő a detroiti legendával, Stacey Pullennel.

A fesztivál mellett a jó zene és a nagyszerű helyszín szól, ugyanis Rabaci tengerpart egyik legszebb strandja, a Girandella ad helyszínt az egynapos rendezvénynek, a tánctérről fantasztikus kilátás nyíl a Kvarneri-öbölre és szigeteire (Cres, Losinj).

A májusi Lighthouse fesztivál mellett ez a második, egyben egyetlen olyan elektronikus rendezvény az Isztrián ami boat partit is kínál az idén, méghozzá after gyanánt. A boat partira külön is válthatunk jegyet, így aki soknak érzi a kettőt az egyben az némi korai keléssel (reggel hétkor indul a hajó) az afterből egy daypartit varázsolhat. Én mégis azt javaslom, hogy a buli előtt aludjunk egy jót és üssünk két legyet egy csapásra :)

Girandella Beat Beach

Augusztus végén az Outlook és a Dimensions (Pula körül), majd szeptember közepe felé az Unknown fesztivál közül választhatunk. Utóbbi igazán szép helyen, a rovinji tengerparton lesz Richie Hawtinnel, Dixonnal, The Horrors-szal . De itt lesz Tiga, Michael Meyer, Nina Kraviz, Ame, James Holden és még sokan mások. A line-upot és a helyszínt nézve (Rovinj nagy kedvenc) talán mondhatom, hogy a nyár legjobb fesztiváljának ígérkezik itt az Isztrián.

Ha már Pula, akkor a nyári szezonban havonta egyszer ad otthont  a pulai vár (Punta Christo) a Slurp fesztiválnak, a mostani hétvégén tk. a Silicon Soul szettjét hallgathatjuk meg.

Ugyancsak augusztus végén az umagi Garage Club melletti helyszínen egy open air buli készülődik, ahol tk. Umek pörgeti a lemezeket.

Bár nem Horvátország, ne feledkezzünk meg a szlovén tengerparton, Izolában található legendás klubról, az Ambasada Gavioliról sem, ami sokak szerint Szlovénia legjobb klubja.

Az egész éven át nyitva tartó klub havi 1-2 bulit tartogat a partizók számára, ha a környéken vagyunk, mindenképpen nézzünk be!

A végére hagytam a feketelevest, sajnos az idén bezárt Rovinj szórakoztató centruma, a megannyi elektronikus rendezvény helyszínéül szolgáló Monvi; részben fedett, részben open air klubbokkal. Szintén bezárta kapuit a poreci legendás Byblos.

Az évek óta futó kétnapos Kanegra Beach fesztivál az idén szervezési gondok végett elmarad, helyette egy ingyenes és jórészt horvát dj-kel tarkított buli lesz a tavalyi helyszínen (Sv Pelegrin strand Umagtól délre).

B


Szólj hozzá!

Leave a Comment