Marcel Dettmann öt tippje kezdő lemezlovasoknak

Azt hiszem vitathatatlan, hogy napjaink egyik legfelkapottabb lemezlovasa a német Marcel Dettmann. A berlini Berghain rezidense hosszú évek óta pörgeti a 12″-es korongokat, igazi otthona a lemezjátszók mögött van. Azon kevesek egyike, akit manapság a klasszikus értelemben vett lemezlovas jelzővel illethetünk – értsd: valóban lemezeket pörget nem pedig mp3/waw fileokat egy pendriveról. Ha valaki, akkor egy igazi veterán biztosan hasznos ötletekkel, tippekkel tud szolgálni azoknak akik úgy érzik: jobban belemélyülnének ebbe a szakmába. Tippjei nem elsősorban technikai jellegűek, de úgy gondolom sok érdekességgel szolgálhat a mai fiatal vagy nem is olyan fiatal DJ palánták számára.

1. Szeresd a zenét

“Az első és legfontosabb ok, amiért elkezd valaki DJ-zni, feltétlenül a zene szeretete kell hogy legyen és persze a vágy, hogy kifejezze magát a zenével, mint egy különleges művészi formával. Ha úgy érzed megvan ez a tiszta és őszinte szeretet és az elkötelezettség, hogy megtaláld a saját magad művészi kifejezésének a módját akkor hajrá, mert így soha nem fogsz csalódni.”

2. Légy önmagad

“Az érzéseid kell, hogy vezéreljenek a zenével kapcsolatban amit játszol. Azt gondolom nem tudsz semmit elérni, ha nem hiszel magadban, és nem hiszel az összefüggésben a zenék közt, amiket szeretsz és játszol. És akkor lesz igazán öröm játszani ha mindezt szenvedéllyel teszed. Őszintén hiszem, hogy a zenék teljesen máshogy szólnak, ha különböző helyzetekben, különböző DJ-k más és más beállítódással és különböző szándékkal játszák. A legtisztább szándék az amikor egy klubban az ott lévő embereknek és az ott lévők hangulatának fokozása miatt játszod. Ez a legerősebb és a legígéretesebb. Egy nagy pillanatért. Aztán ideális esetben ezekből a pillanatokból alakul ki egy remek szett avagy egy felejthetetlen éjszaka.”

3. Legyenek példák előtted

“Az, hogy légy önmagad és nem gpróbálj meg másolni másokat nem jelenti azt, hogy nem lehetnek bálványaid vagy példaképek, akik ihletet adnak és megmutatják az irányt. Engem is rengeteg ember ihletett meg, sőt most is csodálója vagyok más zenésznek, zenekaroknak és előadóknak. Úgy gondolom, hogy ez valóban hasznos és egészséges dolog egy bizonyos mértékig. Másolni másokat lehetséges, hogy visszatartja a saját identitás fejlődését mint művész, de ezalatt a közös munka előnyödre is válhat! Együtt dolgozni kollégákkal, akiknek tanulni is tudsz a hibáikból és a tévedésekből, ami szerintem teljesen rendben van. Az egész zenetörténelem tele van érdekes karakterekkel, ezért példaképet találni egy nagyon is természetes dolog számomra.”

4. Légy ütempontos

“Mint az sokaknak nyilván feltűnt, én egy – mondjuk így – “old-school DJ” vagyok. Szeretem megérinteni a zenét és valóban élvezem összeilleszteni az adott trackeket. Egyáltalán nem vagyok a digitális DJ-k ellen, úgy gondolom, ez csak egy másik módja, hogy kifejezd magad. Viszont mindenkinek azt ajánlom, aki el akarja kezdeni a DJ-zést, hogy legalább tanulják meg a szakma alapjait. Az ütemek összeegyeztetése rákényszerít arra, hogy tényleg érezd az épp futó zenét valamint azt, amit játszani szeretnél utána. Ösztönöz arra, hogy érzd a kapcsolatot és a kompatibilitást a két track közt. Arra késztet, hogy mélyebb kapcsolatot teremtsen közted és zene közt, miközben rengeteg kreatívitást, lehetőségeket biztosít. Beállítani a zenék sebességét, játszani a hangerővel, az EQ-val és az effektekkel számomra szórakoztató és mindemellett nagyon inspiráló is. Nagyon kedvelem a kiszámíthatatlanságot az ilyen keverésekben és egy bizonyos fokig azt a kis pontatlanságot az átmenetek közt. Számomra az ütemszinkronizálás egy olyan technika amit minden DJ el kell, hogy sajátítson, még akkor is, ha végül úgy dönt, hogy DJ digitálisan zenél majd és egy sync funkció lesz segítségére a folyamat ezen részében.”

5. Rendszeresen zenélj egy klubban

“A rezidencia egy klubban mindenki számára nagyon fontos, itt tanulod meg ugyanis magát a DJ mesterséget. Az a tény, hogy rendszeresen játszhass egy klubban létfontosságú, nem számít, milyen kicsi is az a hely. DJ-ként meg kell tanulni, hogyan kell létrehozni azt a bizonyos varázslatot, hogyan kell az embereket egy utazásra invitálni és hogyan kell vezetni őket a szetteddel.”

Forrás: XLR8R


Szólj hozzá!

Leave a Comment