Róma, az én városom (Donato Dozzy ajánlója)

Arra talán még mindenki emlékszik, hogy anno Rómát hét dombra építették. Akadnak ezeken túl további magaslati részek, például Monte Mario. Itt lakom én is, ez Róma legmagasabb pontja. A város északi részén található, nem messze az Olimpiai Stadiontól. Csendes, zöldövezeti környék. Rómában születtem, 2004 és 2006 között Berlinben éltem. Új élményekre vágytam, de még ma is szoros kapocs fűz a városhoz és az ott élő barátaimhoz. Mégis visszajöttem Olaszországba, hogy közel legyek a családomhoz. Szükségem volt térre és időre. Azért néha hiányzik Berlin: a barátaim, a lemezboltok, az energia. De miután visszajöttem Rómába, újra úgy élhettem az életemet, ahogyan azt szerettem volna. Róma nagyon nagy hatással van az emberre, és ez fantasztikus. A történelem, a szobrok, a művészet lépten-nyomon visszaköszönt. És a sok bolond ember – a szó lehető legpozitívabb értelmében. A rómaiak állandóan stresszelnek, de mellette olyan kedvesek és vidámak, mint senki más. Rómában alig akad olyan barátom, akivel el tudok beszélgetni a zenéről. Sok zenész él itt, akiket nagyra tartok, azonban túl nagy ez a város, nem igazán beszélhetünk egységes szcénáról, kisebb közösségek csak lazán kapcsolódnak egymáshoz.

Ha valaki először jön hozzám látogatóba, akkor a népszerű látnivalók helyett inkább az ismeretlen helyeket próbálom neki megmutatni. Csodálatos, eldugott részei vannak a városnak, helyi tömegközlekedéssel csak nehezen megközelíthető. Gyakran ellátogatok a Monte Mario csúcsán található, második világháborús francia temetőbe. Nagyon csendes és csodálatos kilátás nyílik onnan Róma északi részére. A  Villa Ada csodálatos park! Nyáron sok ember bandázik itt, szívnak, dobolnak. Imádom ezt az atmoszférát! Együttesek is fel szoktak lépni, néha elektronikus zenét játszó bandák is, de én még soha nem zenéltem itt. Inkább csak szívogatni járok ide :)

Aki bulizni szeretne, annak a hetente megrendezésre kerülő Alchemy partikat ajánlanám a Vicious Clubban. A két rezidens DJ Claudio Fabrianesi és Fabrizio Lapiana. A Goa Club mindig nagyszerű fellépőkkel csalogat.  a Brancaleone Clubban havi rendszerességel jelentkező klubestem Strati névre hallgat. Szeretnék zeneileg új impulzusokat becsempészni a városba.

Aki lemezeket szeretne vásárolni, annak jó szívvel tudom ajánlani az Ultrasuoni-Shopot. Szívesen járok bolhapiacra is. Imádom a korai olasz prog-szcénát, vasárnaponként mindig találok valami érdekeset a Testaccio-negyedben. Aki többet szeretne megtudni hazánk zenéjéről, annak a www.electronique.it oldalt ajánlanám. Olyan művészeket mutat be, akik külföldön kevésbé ismertek. Éppen emiatt indítottam el nemrég egy podcast sorozatot, ahol csak és kizárólag római dj-k saját szerzeményeit hallhatjuk: van belőle egy csomó!

Forrás: www.groove.de 


Szólj hozzá!

Leave a Comment