Több száz helyi lakos tüntetett Ibizán a tömegturizmus ellen

Ibiza régóta az egyik legkedveltebb turistacélpontnak számít, különösen a fiatalok körében. A nyári szezonban ez a világ partyközpontja. A nagyjából Budapest területével megegyező szigeten olyan legendás klubok találhatók, mint az Amnesia, Pacha, vagy éppen a DC10. A világ legjobb DJ-i játszanak itt hétfőtől vasárnapig.

A helyi lakosság pedig nyilvánvalóan kezd besokallni. Néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy San Antonio városi tanácsa úgy határozott, hogy a közkedvelt West End városrész összes bárjának, illetve klubjának be kell zárni hajnali 3-kor.

A helyzet egyre inkább tarthatatlan. Ennek újabb bizonyítéka pedig az a tüntetés, amit múlt pénteken szerveztek Vara del Rey főterére. Több, mint 500 helyi lakos gyűlt össze és nyilvánította ki nemtetszését az eltúlzott és tiszteletet nem ismerő tömegturizmus, a zajártalom és a strandok privatizálása ellen.

A tüntetők felolvastak egy kiáltványt is, miszerint a sziget nem profitál a turizmusból, hanem sokkal inkább szenved tőle. A “luxusautókat vezető pszichopaták” miatt állandósultak a dugók, a bekészült tömegek állandó lármázásától pedig semmi nyugtuk sincsen a helyi lakosoknak. A turisták nem tisztelik a nyelvet és kultúrát, szétbasszák a környezetüket.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a városvezetés hogy reagált a tiltakozásra. Az események mostani tükrében viszont nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy további korlátozásokat vezetnek be a turizmus ellen.


Szólj hozzá!

Leave a Comment