Vissza ’92-be, a legendás angol rave-korszak közepébe!

Huszonöt éve jelent meg a Prodigy első albuma, az Angliában akkoriban tetőző rave-korszak zenei csúcspontja. Ezt a kultikus érát és a hozzá kötődő stílust hozza vissza egy estére a Total Rush bulija július 14-én a Beat On The Bratben.

1992-ben Nagy-Britannia ifjúsága már túlvolt a Második Szerelem nyarának béke, szeretet és ecstasy fűtötte acidhouse-forradalmán, és tombolt a rave-korszak; az undergeround partik szubkultúrája tömegmozgalommá nőtte ki magát, hétvégente több(tíz)ezren táncoltak euforikus állapotban a – gyakran szabadtéri és illegális – megabulikon. A való világból kiszakító rave-ek bevett zenéje is megváltozott, felgyorsult: az ekkoriban uralkodó hangzást breakbeat technónak vagy breakbeat hardcore-nak hívták, ma leginkább oldskool rave-ként emlegetik.

Szögelős techno-alapokat felpörgetett törtütemekkel frenetizáló, felemelő zongoradallamokkal, súlyos szubbasszusokkal, mániákus szaggatott szintidallamokkal, héliumosított diszkó- vagy reggae-vokálokkal operáló tánczene volt ez, őszinte gyermeki örömet sugárzó, közben pimaszul mindennek fittyet hányó, nyers, egyszerű, és szégyentelenül hatásvadász. Ezeket a rave-ekre szabott számokat a producerek, dj-k házilagos, kezdetleges módszerekkel vágták össze innen-onnan – igen gyakran egymás zenéiből – szedett hangmintákból -, a színtér pedig a punkhoz hasonló attitűddel nyomult.

Megvoltak persze a maga sztárjai is, mint mása már akkor ütőképes koncertzenekarnak számító Prodigy, a vicc- és heccmester Altern8 (amelynek egyik tagja még helyhatósági választáson is indult a Hardcore párt színeiben), a Kicks Like A Mule (melynek két tagja alapította napjaink egyik legjelentősebb független kiadóját, az XL-t), a 2 Bad Mice (benne a Moving Shadow nagynevű drum’n’bass kiadót létrehozó Rob Playforddal), az SL2 (benne a későbbi happy hardcore-alapfigura Slipmatt-el), vagy a reggae felől érkező Shut Up & Dance és Ragga Twins.

Ezt a zenét nem játszotta a mainstream rádió és tévé, ám mivel a raverek nagy számban vásárolták a bulikon hallott számokat, az az abszurd, ma már nehezen elképzelhető helyzet állt elő, hogy ezek közül nem egy felkerült a hivatalos slágerlistára. Ez az “anomália” 1992-ben volt a leglátványosabb, az pedig egyenesen “mindennek a teteje” volt, amikor a Szezám utca gyerekműsor főcímdalát feldolgozó bugyuta szám (Smart-E’s: Sesame’s Treet) egyből a 2. helyen nyitott. Törvényszerűen ezen a zenei vonalon is megjelentek a trendkövetők, a színtér kezdett felhígulni, illetve a hangzás veszélyesen kommercializálódni, de még mielőtt áttört volna a popba, visszazökkent az undergroundba, és hamarosan kialakult belőle egyik ágon a jungle, másikon a happy hardcore.

1992 volt a UK rave irányzat csúcséve, melyre a Prodigy Experience albuma tette fel a koronát. Negyedszázad múltán ezt az egyedülálló, a maga nemében fontos átmeneti zenei pillanatot eleveníti fel a Total Rush tematikus bulija, melyen a Bladerunnaz rendezvényiről és a Tilos rádióból ismert DJ Ren, a Küss Mich brigádból Gördön és a szervező házigazdák részéről Hiffy & Nu-C hozzák vissza néhány órára a huszonöt évvel ezelőtti angol rave-ek legendás hangulatát.

Class Of Rave 92
2017. július 14., péntek
Beat On The Brat
(Budapest 1072, Nagydiófa u. 17.)
22.00-04.00

Renny Ren (aka DJ Ren)
Cookies (aka Gördön)
Hiffy & Nu-C
Ingyenes!
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/799108910248733/

 


Szólj hozzá!

Leave a Comment