Az alábbiakban a magyarok által is kedvelt és látogatott bécsi klub , a Flex üzletvezetőjével és promóterével olvashattok interjút.

 2004-ben még egy kintről hozott dobozos sört is bevihettél magaddal, nem sokkal ezután azonban ez már a klub előtti terülteten is meg lett tiltva. A Flex ennek ellenére folyamatosan teltházzal üzemelt, és folyamatosan átépítették. Hol egy videofal, hol egy bonbonokból kidiszített wc, egy új bárrész. Ausztriában nincs még egy ilyen klub, aminek ekkora nemzetközi híre lenne, mint a Flexnek. Diákok és turisták állandóak elözönlik a klubot. A bécsi őslakosok egyre kevésbé. “nincsenek koncertek, nincsenek eufórikus partyk” – mondták az elégedetlenkedők. Ha megnézzük az aktuális programot, látható, hogy az erős koncertprogramok mellett heti kettőtöl négy alkalommal klubprogramokkal is találkozhatunk. A már-már legendás hangrendszeren. Ahogy egy barátom fogalmazta meg találóan még jó pár évvel ezelőtt: “A Flexben nincs szar zene”. Ennyire jól szól a hang.

A jelennel és a jövővel kapcsolatos kérdésekre Rudi Wrany (Crazy Sonic, promóter és dj) és Peter Schachinger üzletvezető válaszolt.

Ti személyesen mióta vagytok jelen a klubnál?

Rudi Wrany: Péter már a 90-es évek óta, tulajdonképpen nem sokkal a nyitás után. Én akkoriban mint önálló  rendező voltam jelen, majd 2001-től, mint állandó programszervező.

Az U2-es metróvonal építésekor majdnem el kellett tűnnie a klubnak. Annakidején Michael Häupl (Bécs polgármestere, 1994 óta) kerek-perec kijelentette: “A Flex marad!”. Ti hogyan emlékeztek ezekre?

Igen, ez valóban így volt. Az ÖVP (Osztrák Néppárt) akart minket megszüntetni. Annak idején Marie Ringier, a zöldektől volt az, aki ezt a kérdést különösen fontosnak kezelte, ezután kaptuk meg az SPÖ-től (Osztrák Szociáldemokrata Párt) a garanciát, hogy maradhatunk.

A flexes közönség mindig is nagyon színes és vegyes volt… A turisták és a diákok között mennyire népszerű?

Igen, mondhatjuk. Nyáron és a karácsonyi időszakban valóban rengeteg turista látogat el hozzánk. Természetesen a drum and bass rendezvényeinkre sok fiatal kíváncsi. De a Crazyn (a Flex legendás keddi partysorozata, ahol megfordult már a techno szcéna lényegében minden neves képviselője az elmúlt évek során) és a koncertekenidősebb korosztály is jelen van. És nyáron a klub előtt mindenféle korosztály együtt üldögél kinn.

A Dj-booking anyagilag sokkal kisebb rizikót jelent, mint egy koncert leszervezése – az emberek tovább maradnak a klubban, többet fogyasztanak, ennek ellenére a klub küldetése miatt elengedhetetlenek a koncertek is. Hogy próbálja a Flex ezt a vonalat is becsempészni?

Ez így lenne? Akkor te rosszul ismered a díjszabásokat. De a koncertek azok koncertek, a bandát élőben hallani, sokak számára magasabb igényeket jelent. A Flex megoróbál annyi koncertet, amennyit csak lehet leszervezni, ezek legtöbbször úgyis “early show”-k (utána dj-k játszanak).

A Flexet korábban sok kritika érte a porta miatt, ahogy más klubokat is. Van erre megfelelő eljárás? Ami mindenkinek megfelel? Mennyit lehet és kell a jó porta kiképzésére fordítani?

Sokkal többet, mint azt hinnétek. Ma már nincs szerencsére ezzel probléma. Az erőszak soha nem lehet, hogy téma legyen!

A Flex követett el hibát a drogkérdés kezelésében?

Lehet, hogy korábban az Augartenbrückenél tevékenykedő dealerek ellen tenni kellett volna valamit. A klubban, és ezt a rendőrség is megerősíti, nincs ezzel probléma. Véleményem szerint ez igazából a rendőrség dolga lett volna, hogy itt korábban beavatkozzon. Ehelyett a rendőrség várt, amíg Ursula Stenzel (helyi politikus, aki szerint a Flex a kábítószer melegágya a Belvárosban) és az ügyvédek kereszttüzébe kerültünk, majd lecsaptak ránk. De hogy feljebb a klub területén kívül is biztonsági őröket állítsunk, az igazán költséges és pazarló lett volna számunkra. Aztán lassan mindenki arról kezdett beszélni, hogy a Flex vonzza a drogosokat. Azóta időközben azonban változott a helyzet és a dealerek ismét más oldalon mozognak.

Más helyek Bécsben már limit nélkül nyitottak a különböző reklám, szponzorációs és marketingrendezvények terén. Nálatok ez hogyan történt?

Nagyon lassan, de természetesen ma már beszélhetünk bizonyos együttműködésekről. Ha az italcégek támogatják a vevőiket, és ha ez a klubnak is segít az ellen nincs kifogásunk.

Mennyire fontos számotokra a klub poltikai megítélése? A “Nagy Testvér Díj” rendezvényekkel (amely azokat a személyeket, állami szerveket, magánvállalatokat állítja pellengérre, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival)  a Flex már korán pozícionálta magát.

Akkoriban ez nagyon fontos volt. A díjkiosztó már máshol kerül megrendezésre, de a mi megítélésünk megmaradt.A legtöbb klub csak gyorsan akar feltörni, és ezért szarnak arra, hogy poltikailag korrektek legyenek.

A “Három nap múlva meghalsz 2”-n kívül forgattak még más filmeket is a Flexben?

Igen. A “Local Heroes”-t és a “Sárga cseresznyéket” és különböző videoklipeket.

Sokáig a Flex volt az egyetlen klub, ahol elég széles volt a tér a vizuálnak. Olyan fesztiválok alatt, mint a  Sound:frame vagy az Urban Art Forms a VJ-kultúra és nagyobb figyelmet kaphat. Másrészt viszont a Flex minimálisra csökkentettea saját vizuálját. Ez mindig így fog maradni?

A klubban ehhez valóban adottak a lehetőségek, a probléma igazából anyagi eredetű, egy vj is pénzt szeretne kapni, és bizony nem is keveset, és szűkös kalkuláció során nem mindig fér ez már bele, de a nagy rendezvényeinkről természetesen nem hiányozhat. De amúgy valamennyi effektet és vizuált minden rendezvényünkön láthattok.

A Sabotage Records megmaradt lemezeit állítólag 1999-ben beolvasztották a Flex padlójába és azóta nálatok tulajdonképpen bakeliteken táncolunk. Ez még ma is így van?

Naigen…Legenda! Néhány még ottmaradt, de a legtöbb valószínűleg már elpárolgott.

Az elmúlt öt évben nem sokan gondolkodtak azon, hogy kiadót alapítsanak. Ti igen. Mi a helyzet a Flex Schallplatten  háza táján? Milyen megjelenésekre számíthatunk a közeljövőben?

Nos, az elképzelés jó volt, csak az időzítés nem annyira. És egyre nehezebb lesz. Bakelitet már alig vesz valaki, és a csak digitális megjelenés nekünk nem elég. Idén kb. 3-4 megjelenésre számíthatunk.

Hová tűnt a régi LED-fal? Eladtátok?

A fele a színpad mögött, a másik fele jelenleg üzemen kívül, mindig változni kell 🙂

Több éves részvétel után, tavaly a Flex kiesett több listáról is, ami Európa legjobb klubjait rangsorolja? Miért?

Hm, nehéz kérdés. A fő problémát a záróraproblémában (2011-ig este 4-kor zárnia kellett a kluboknak) látom így a 2011-es új városvezetés reméljük pozitív hatással lesz ránk. A Flex már sok krízist átélt, és ma még mindig remek látogatottsági mutattókkal büszkélkedhetünk.

Hány fős állandó személyzettel dolgoztok?

Az üzemeltetéshez nagyjából 25 állandó munkatársra van szükség, ennél kevesebbel nem menne.

A Flex kap támogatást?

Nem, sok pletykával ellentétben, nem!

Követtek más, fontosabb európai szórakozóhelyeket, hogy milyen új koncepciók lehetnek a partyszervezésben?

Igen, néhány új ötletet ki akarok próbálni 2011-ben. Szeretném, ha a Crazy korábban kezdődne és az első másfél órában új dj-talentumoknak biztosítanék lehetőséget, illetve a nappali partykat is be szeretném vezetni.

Általában sokat nézegetünk körbe, állandóan változtatunk és javítunk valamin, ez idén is így lesz. És természetesen más klubok is lehetnek itt is példaképek a számunkra.