Nezzuk a tenyeket. A Berghain 2009-ben a dj mag szerint a foldkerekseg legjobb klubja. 2011-ben mar „csak“ a hatodik. Bar ez a visszacsuszas nem hinnem, hogy kulonosen zavarna oket. Berlin legismertebb klubja, a vilag talan leghirhedtebbje, Nemetorszag legszigorubb portajaval, 24 oras partyk, maratoni dj-szettek, besza-beszu line upok hetrol hetre… Ez a szombat – legalabbis szamomra – meg az atlagosnal is sokkal izgalmasabb fellepokel kecsegtetett, igy egy pillanatig sem volt kerdeses, hogy masodik berlini hetvegemen a Berghain odon es komor falait probalom bevenni.

Ilyen keson talan meg soha nem indultam el szorakozni (hajnali 2). Kozben megtudtam, hogy meg eppen idoben, ugyanis 1-2 oraval kesobbi indulas, akar tobboras sorbanallast is jelenthet. Szerencsere ez a klub is kivaloan megkozelitheto ejjel-nappal tomegkozlekedessel, igy a S-Bahnrol az Ostbahnhof-nal leszallva par perc alatt megpillantottam a korabban kepekrol mar annyiszor latott epuletet. Borzongas fogott el, a szivem hevesen kezdett el kalapalni, talan akkor ereztem ilyet eloszor, amikor annak idejen eloszor jartam a Complexben Szentendren. Egy jo 100 meteres sor, majd tovabbi izgalom – beengednek-e?! Az elozo beszamoloban mar irtam a facekontrollrol, ez itt hatvanyozottan igaz. Sok Berlinben portyazo partyturistatol hallottam mar, hogy visszaforditottak oket a kapuban. Az, hogy tul reszeg vagy, hangoskodsz, kotozkodsz, nem megfelelo az oltozeked (ami Magyarorszagon a beleptetes megtagadasat jelentheti bizonyos esetekben) az csak az egyik kizaro ok lehet. Ennel sokkal osszetettebb a dolog. Mikozben lassan, de biztosan haladtam elore, folyamatosan jottek kifele is az emberek. Leginkabb lanyok, csoportosan. Ok a visszaforditott emberek. Elsore talan hihetetlennek hangzik, de ha lannyal jossz, kevesebb az eselyed a bejutasra. Ugyanis, ha valaki esetleg meg nem tudna, ez alapjaban veve egy melegklub. Nezegettem az arcokat, probaltam osszefuggeseket hozni koztuk, megfejteni azt, hogy miert pont azokat forditjak vissza, akiket, de nem igazan sikerult rajonnom a titok nyitjara. Sokan ujra sorbaalltak. Borzaszto dolog lehet annak, aki tobb szaz, vagy akar tobb ezer kilometert utazik csak ezert a partyert, es vegul csak a bejaratig jut el, holott tenyleg semmi olyat nem tett, ami miatt nem engedik be. Indok nincs, kerdezni nem lehet, vagy intenek, hogy mehetsz befele vagy mar tessekelnek is kifele. Szornyu, foleg az utolso meterek… 30 perc sorbanallas utan vegul bejutottam. Hatalmas ko esett le a szivemrol. Utana egy alapos motozas, mindent ki kell pakolni a zsebbol es mindenhol atneznek. Majd ha ezen is tuljutottal, akkor ersz a kasszahoz. Belepo 12 euro, mindig annyi. Ezert a klubert, azert, amit majd benn latsz, es amilyen line up-ot hallhatsz, azt mondom, hogy szinte ingyen van.

A nagy izgalmakra mindenkepp inni kellett valamit, a sor 3,5 euro, longdrink 6,5 euro, tehat olcsobb, mint Weekendben, fel literes asvanyviz 2,8 euro, azonban barmelyik wc-ben ujratoltheto, mivel a csapbol csak hideg viz folyik. Amugy lehet fagyit is kapni.

Maga a hely felelmetes kivulrol es belulrol is. Egy 1954-ben elkeszult korabbi uzemrol van szo. Gyarfeeling nemi fetish-sel es high tech technikaval megspekelve. Nagyon kulonos. Lennt ruhatar, ahol Berghain-ajandektargyakat is vehetunk, a polok atlagosan 20 euroba kerulnek. Tobb egymasba nyilo terem, italpult, rengeteg ulo / fekvoalkalmatossag, hinta. Ha a lepcson egy szintet feljebb haladunk rogtunk a nagyteremben talaljuk magunkat. Sotet es fust, fenyek. Rengeteg pontbol szol a zene, igencsak jol. Podium. Ha a kisterembe akarunk eljutni, akkor valaszthatjuk a nagyterem bal oldalabol felfele vezeto lepcsot, aminek tetejerol remek a kilatas a Berghain (nagyterem) tancterere es a dj pultra. Tele volt a terem. Talan 2000 embert jelenthet. Rengeteg zegzugos folyoso, sejtelmes felhomaly, privat boxok, elhuzhato fuggonyokkel. Itt tenyleg mindent szabad es ami itt tortenik, az a klub falai kozott marad. Fotozni ugyanis szigoruan, de tenyleg szigoruan tilos! Es hogy miert is? Kik is jarnak ide? Tapasztalataim alapjan fokent homoszexualisok es kulfoldiek. Elobbiek egeszen kulonleges oltozekben: birkozo- es latexruha a leginkabb figyelemfelkelto. Ezen kivul meg nagyon sokan oltozkodnek ugy, mint a kisiskolasok, vagy a Pal utcai fiuk. Rovidgatya, hosszu zokni. Rengeteg a szakallas, nagydarab ficko, rengeteg a kigyurt, Coronita-parkoloban latottakra emlkezteto grizzly, azzal a kulonbseggel, hogy itt latexcuccban, kezenfogva setalnak. Nem konnyu megszokni… De hat ez az o otthonuk J Erdekes peldaul a kisteremben, a falon lathato egyik igencsak nagymeretu kep temaja is: egy szethuzott segg kutyapozban, termeszetesen a laba kozott lifego merev fasszal.

Ha pedig mar a kistermet (Panorama Bar) emlitettem, akkor maradjunk is itt, beszeljunk a zenerol. A nemreg hazankban is jart, Tale Of Us paros utolso jo felorajat hallgattam meg, bevezetesnek abszolut kellemes dallamok, igaz ok akkor mar lassan 4 oraja zeneltek. Hajnali 4.kor vette at a pultot Matias Aguayo. Mivel a Comeme az egyik kedvenc kiadom koze tartozik, igy az este (?!) fellepoi kozul o volt az egyik, akit leginkabb vartam. Matias baratunk nem is teketoriazott sokat, egybol belecsapott a lecsoba, igazi del-amerikai fiesztat varazsolva a Panorama Barba. Ami annyira nem is kisterem, nagyjabol 1000 ferohelyes es csordultig tele volt. Aguayo tapsolt, futyult, hergelte a kozonseget, azoknal a zeneinel, ahol a sajat vokaljat adja, pedig mikrofont ragadott es eloben enekelt. Teljesen egyutt elt a kozonseggel, allando kontaktust tartva veluk. Mi pedig vettuk a lapot! Mellekesen jegyzem meg, hogy egyszercsak kijott hozzam a dj pultbol, tuzet kert, pacsiztunk egyet, majd visszament feltenni a kovetkezo lemezt (azaz cd-t). Nagyon laza srac, hatalmas forma, tudja hogy kell mulattatni, nagyon remelem, hogy hamarosan kishazankba is ellatogat, mert, hogy le fogja bontani a hazat, az tuti! 2,5 orat jatszott, a vegefele lassan hajnalodott, es mivel a Panorama Bar nevehez meltoan oriasi ablakokkal rendelkezik, mikor pirkadni kezdett, szep lassan egyszerre ereszkedett lefele mindegyik ablakon a redony. Majd volt pillanat, hogy egyszerre csavartak el az osszeset, es reggeli feny lett ismet. Katartikus pillanat. Ekozben rovid vizit a nagyteremben, ahol Stephan Bodzin es Marc Romboy kozos 2 oras live produkciojukat adtak elo! Par percet hallottam csak belole, amig letudtam a pia-wc koromet (1. egyik wc-ben sincs tukor, 2. a whiskeyt nem sajnaljak a longdrinkbe), az viszont igen csak meggyozo volt, apritottak rendesen. Sajnalom, hogy ki kellett oket hagynom, de egy idoben jatszottak Aguayo-val, engem pedig o jobban erdekelt. Aguayo utan az Adam Beyer-hasonmas, Tomas Barfod vette at a pultot, akinek szemelyeben nem mast koszonthetunk, mint a WhoMadeWho formacio egyik tagjat. Dj-enje szamomra nem igazan volt meggyozo, jatszott kellemes dallamos zeneket, de sablonos house-okat is, igy ezt az idot inkabb kapcsolatepitessel toltottem. Japanok, belgak, spanyolok, ausztralok: itt is rengeteg a turista (kulfoldi), bar a klub vezetese elsosorban a helyieket latja szivesen a klubban.  

Amugy a reggeli oraktol a Panorama Barban mar teljesen vilagos volt, mig a Berghainban teljesen sotet. Tomas Barfod-tol Michael Mayer vette at a pultot, reggel 9 ora magassagaban. Nagyon vartam, nagyon szeretem, nagyon jo zeneket is jatszott, de valahogy megsem volt az igazi ezuttal. Talan a faradtsag, talan az, hogy ujdonsult ismeroseimnek koszonhetoen inkabb hatterzenekent szolt. Erom lassan apadni kezdett, delutan 1-kor ugy gondoltam atnezek egyet meg a nagyterembe, ahol akkor mar 3 oraja jatszott Ben Klock. A nappali fenybol, a hazamenes gondoalatival atsetalni a sotet pokolba. Tejoisten mi volt ott!!!! Ben Klock kivegzest tartott! Meszarlast! Egybol elhessegettem minden gondolatot a hazamenest illetoen. Tokeletes szett, folyamatos dinamika, nincs megallas, nagyon okosan. Technokunston a helye 🙂 Gondoltam, hogy jo lesz, de hogy ennyire?! Az este meglepetese volt Ben, Aguayo es Klock pedig egyertelmuen a legjobbak voltak szamomra ezen a hosszu hajnalon-delelotton-delutanon.

Vegulis fel 3-kor indultam meg hazafele, az amugy meg felhazzal uzemelo klubbol. Remelem, hogy a kovetkezo alkalommal is sikerult bejutni, hiszen szombaton – tobbek kozott – DJ Rolando.

Ezt mindenkinek latnia kell, mert ez a szorakozasnak tenyleg egy kovetkezo szintje!