A tegnap megjelent beszamolo ota tobben kerdeztetek, hogy mi a titok nyitja, hogy lehet, hogy sikerult bejutni, amikor a tobbsegnek altalaban nem szokott. Valaszkent olvassatok el ezt a kis irast, ugy erzem hasznos informaciokkal szolgalhat mindenki szamara.

Nehany tipp, amivel nagy valoszinuseggel bejuthatunk a klubba.

Szajrol szajra terjedt a Berghain es az ugyanott ott talalhato Panorama Bar hire, egesz Nemetorszagban es a vilagban hiresse tette. „A vilag legjobb klubja“ – meg a New York Times is megirta.

„Sajat magunk valogatjuk ki, hogy kikkel unneplunk“

Amit mindig megjegyeznek a Berghain-nal kapcsolatban, az a szigoru porta. Aki bejut, dicseri. Akit visszaforditanak, csalodott es fel van haborodva. Szemezgessunk a klub honlapjanak forumarol nehany hozzaszolast:

„A Berghain portaja ugy latszik kulonbozo archaikus poltikat folytat. Egyszeruen primitiv dolog egy masodperc alatt az arc es a ruha alapjan tarsdalmi rangokba sorolni valakit“

Ezzel szemben egy masik hozzaszolo velemenye:

„Kulonosen nagy koszonet jar a biztonsagi oroknek (..) Szuper munkat vegeztek. Ti vagytok azok, akik miatt meg mindig ilyen a Berghain. Ne hagyjatok magatokat megteveszteni, maradjatok mindig ilyenek.“

„Mi magunk valasztjuk ki, hogy kikkel is szeretnenk unnepelni“ – ez a hely mottoja, az mar a visszautasitottak kepzeletere van bizva, hogy ok miert is nem tartozhatnak ehhez a nemes korhoz. Az uzemeltetok nem szolgalnak hivatalos magyarazattal arra, hogy kinek szabad bejonnie es kinek nem. Ezert allitottam ossze nehany jotanacsot. Azonban ezek szubjektiv velemenyek, altalanos szabaly ugyanis nincs.

Igy juthatsz be a Berghainba

A kozonseg legfokeppen vekony, helyes fiukbol all, farmerban es poloban, akik az ejszaka folyaman a felsotestuket is megmutatjak. Ehhez jonnek csinos, de nem annyira durvan kimazolt lanyok, es nehany transzi. A legtobb vendeg 25 es 40 ev kozotti. Koztuk nagyon sok a meleg, es a tobbiek is mind elfogadjak oket. Aki ugy erzi, hogy a fentebbi leirasba beletartozik, azt nagy valoszinuseggel be fogjak engedni.   

Hogy ne rontsuk a belepes eselyeit, a kovetkezo dolgokra figyeljunk:

1. Mikozben sorban allunk ne tunjunk ki negativan, peldaul reszeg, hangoskodo, agressziv viselkedessel.

2. Ne nezzunk ki tul fiatalnak vagy tul oregnek. A Berghain nem egy tiniklub, es a nagyszuleike sem.

3. Ne viselkedjunk ugy, mint a turistak. A bevandorlok vagy kulfoldiek nem az, hogy nem szivesen latott vendegek, de az uzemeltetok nagy hangsulyt fektetnek arra, hogy a berlini torzskozonseg adja a kozonseg nagyreszet.

4. Megfelelo oltozekben jojjunk! Ez nem a Hajogyari, aki ugy oltozik, mint egy uzletember, azt valoszinuleg nem fogjak beengedni. Snowboardzsekit es tarsait sem erdemes felvenni.

5. Ne egy csoportban gyertek! Minel tobben vagytok, annal nagyobb az esely arra, hogy valaki a tarsasagbol nem fog tetszeni a biztonsagi ornek. Es ebben az esetben az egesz csapatot vissza fogjak forditani.

6. Legyunk apoltak, ne legyen kocos hajunk, pattanasunk es a tulsulyossag is kizaro ok lehet.

7. A Berghainban technokrata homoszexualisok, leszbikusok, biszexek es heteroszexualisok szorakoznak. De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit beengednek, aki buzi. Aki ugy nez ki, mintha Lajcsi Lagzi Daridojanak torzsvendege lenne, fennall a veszelye, hogy az ajton kivul marad.

8. Ne legyen nalad kamera, vagy fenykepezogep, mert a fotozas szigoruan tilos a Berghainban! Mivel manapsag mar minden telefon rendelkezik kamerafunkcioval, ezeket termeszetesen beviheted, de ne hasznald erre a celra, ha nem akarod kiprovokalni, hogy kidobjanak!

9. Ne legyenek nalad fegyverek, vagy illegalis drogok, vagy barmi olyan, ami erre emlekeztet: pl. azonosithatatlan tablettak, porok vagy folyadekok. Ha bejutottal a klubba, akkor minden vendeg atesik egy nagyon alapos motozason.

Sven Marquardt, a „foportas” – aki kulonleges megjelenesevel a fekete kabatjaban, szamtalan piercingjevel es arctetovalasaval sokat tett azert, hogy „Berlin legszigorubb portaja“ a Berghaine legyen – azt mondta korabban egy interjuban, hogy a beengedes olyan, mint egy casting. Es hogy melyik szerepre? Nem tudhatjuk. Ez az agressziokontrollrol szol – mondta – csak olyan embereket engedunk be a partyba, akik beleillenek a „szenvedelyes Berghain-partyk“ milliojebe.

Ha valaki mindezek ellenere megsem mehet be a klubba, ne magaban keresse a hibat. Marquardt Ur hozzateszi, hogy a gyors dontes soran bizony neha ok is hibaznak. Azon kivul kulonleges alkalmakkor, mint peldaul szilveszterkor, vagy amikor a legnagyobb sztarok porgetik a lemezeket, kvantitativ kriteriumok alapjan is szelektalnak. Ez azt jelenti, hogy 20 ember bejohet, majd egy csoportot visszakuldenek, ismet bejohet 20 ember, es a kovetkezo csoportnak ismet vissza kell fordulnia, hiszen ennyien mar nem fernenek be.

Nem engednek be – mit tegyek?

Ha nem sikerult bejutnod, semmi esetben sem problalj az okokra rakerdezni a biztonsagi oroknel, hanem egyszeruen csak menj tovabb kifele. Minden tovabbi magyarazkodas ertelmetlen. Voltak emberek, akik masodszorra is sorbaalltak es sikerult bejutniuk. De egy ujabb 30-60 perces sorbanallas miatt ez nem biztos, hogy a legjobb taktika. Ehelyett azt ajanljuk, hogy latogassatok el a Club Maria-ba, ami a Berghaintol 15 perc setara talalhato. Ismerosnek fog tunni, mivel a Berlin Calling tobb jelenetet is itt forgattak.