Cikkünk tragikus apropója, a psy szcéna meghatározó alakjának, Vibe Tribe-nak vasárnap bekövetkezett váratlan halála. Az 1985-ös születésű zenész halálát a hírek szerint szívroham okozta. Emlékezzünk azokra a művészekre, akik fiatalon hagytak itt bennünket!

Tony De Vit (1957-1998)

1976-ban kezdte dj-pályafutását, majd a brminghami melegeknek szóló klubest, a „Nightingale” rezidense lett. Itt popot és hi-nrgt-t játszott. Később a Chuff Chuff, majd a Turnmills rezidense lett Londonban, itt már olyan nagyságokkal említették egy lapon, mint Sasha. Az 1-es (Tel-Aviv) és az 5-ös Global Underground mixalbum is az ő keze munkáját dicséri. Tony HIV-pozitív volt. 1998. július 2-án halt meg hörgő- és tüdőgyulladásban, valamint előrehaladott csontvelő károsodás miatt.

Christian Morgenstern (1975-2003)

1975-ben született Düsseldorfban. Eleinte a számítógépes grafikai tervezés érdekelte, de 19 évesen már saját zenéket írt, amelyek a Kurbel és a Kanzleramt kiadóknál jelentek meg. Hamarosan megalapította saját kiadóját, amit Forte Records névre keresztelt, majd Kölnbe költözött, hogy megkezdhesse művészeti tanulmányait. 2001-es Hawaii Blue c. albuma sikere okán tanulmányait felfüggesztette, hogy kizárólag a kiadójára és a zenélésre tudjon koncentrálni. 2003. június 17-én teljesen váratlanul hunyt el kölni otthonában, nem sokkal azután, hogy barátainak gördeszkázás közben erős mellkasi fájdalmakról panaszkodott. Egy barátja talált rá a lakásában, miután napokig nem tudták elérni. Utolsó albuma, a Carolea befejezetlen maradt. Ezt barátai és más művészek segítségével fejezték be végül és még az év novemberében megjelentették a Forte Records utolsó kiadványaként.

Marc Spoon (1966-2006)

Eredeti nevén, Markus Löffel, 1966-ban született Frankfurtban. Eleinte hip-hopban utazott, majd a 90-es évek elején váltott a bakelitlemezekre, nevéhez fűzhető a Snap!, a Jam & Spoon projekt is, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint pl. a Stella, Right int he night, Find me vagy Be angeled. Készített remixet Paul Van Dyk, Dr Alban (akit éppen ő fedezett fel), Moby, Age of Love vagy éppen a Pet Shop Boys számára is. Rendszeres fellépője volt a Mayday, illetve a Loveparade-nek. Karrierje a 90-es évek közepén ért a csúcsra, akkoriban 1-1 fellépésért 10 000 német márkát kapott, ami akkoriban rendkívül sok pénznek számított egy dj-szettért. A produceri sikerei mellett egyre gyakrabban lehetett hallani alkohol-és drogproblémáiról. A backstage-ek Casanovajaként ismerték. 2006. január 11-én talált rá a rendőrség, holtan, berlini otthonában. Szívinfarktus végzett vele.

Tillmann Uhrmacher (1967-2011)

Első zenei sikereit az 1988-ban alapított Mysterious Art nevű együttesével szerezte. Das Omen című számuk abban az évben Németország második legsikeresebb dala lett, több, mint 400 000 példányban fogyott el a belőle készült kislemez. 1990-ban Madonna turnéjának előzenekaraként léptek fel. 1990-ben indította el MaxiMal névre keresztelt rádióműsorát, amely egészen 2011-ig hallható volt. Ez minden idők leghosszabb ideig jelentkező rendszeres német elektronikus zenével foglalkozó műsora. 1994-ben Guinnes-rekordot döntött azzal, hogy megszakítás nélkül 80 órán keresztül vezetett adást. 1999-ben jelent meg első önálló zenéje, később Mauro Picottoval írtak dalokat. Emellett időnként dj-fellépéseket is vállalt, 1999-től kezdve állandó fellépő volt a Nature One fesztivál nagyszínpadján. 2011. május 30-án hunyt el. Halálának okáról keveset tudni, de az utóbbi időben szívproblémái voltak.

DJ Energy (1973-2011)

Roger Beglinger néven látta meg a napvilágot. A svájci származású művész az ezredforduló egyik legkiemelkedőbb trance producere, számtalan sláger fűződik a nevéhez. Nézzük a karrierjét számokban: 16 arany- és platinalemez, 2 400 000 eladott lemez, ebből 650 000 csak Svájcban, 1300 fellépés 11 országban. Sterbinszky mixalbumjainak tracklistjeit böngészve sokatoknak ismerősen csenghet a neve. Halálának pontos okairól máig keveset tudni, a zürichi Streetparade-en még lejátszotta a szettjét, majd másnap reggelre otthonában elhunyt. A média drogokról ír és arról, hogy vért hányt, egyik legjobb barátja, aki vele volt az utolsó óráiban, egy három oldalas közleményt jelentetett meg, mely szerint ebből semmi nem igaz, pár héttel ezelőtt egy sérülés következtében nem hallott az egyik fülére, illetve a válla is megsérült, amit a fellépés előtt nem sokkal operáltak.

Charlie Cooper /Telefon Tel-Aviv/ (1977-2009)

A legmegdöbbentőbb eset. A Telefon Tel-Aviv nevű duó New Orleansban alakult 1999-ben. Tagjai Joshua Eustis, valamint Charles Cooper. Harmadik, utolsó közös albumuknak címe „Immolate yourself”, azaz magyarra fordítva: „Áldozd fel önmagad”. A BPitch Control gondozásában jelent meg, Charlie egy héttel a megjelenés után öngyilkos lett…

>Németh Szilárd aka Size9 (1973-2007)

A hazai dnb-szcéna egyik legkiemelkedőbb alakja. Fellépett szinte az összes hazai fontosabb dnb-partyn, együtt játszott az összes hazánkban fellépő kiemelkedő külföldi művésszel. 34 évesen, autóbalesetben hunyt el.

Martin Dawson (1978-2012)

Az angol száramzású, berlini székhelyű producer szólóban (King Roc, majd később, mint Martin Dawson), valamint a Two Armadillos tagjaként is sikeres volt. Tíz napot töltött kórházban, miután eszméletlenül találtak rá a stúdiójában. Az orvosok sajnos nem tudták megmenteni. A halál oka: aneurizma.

James Stinson /Drexciya/ (1969-2002)

Máig rengeteg DJ lemezestáskájában meglapuló Drexciya-kiadványok sokakra voltak és vannak nagy hatással. Sajnos csak öt évig voltak aktívak, James Stinson 2002-ben bekövetkezett váratlan haláláig.

Kemistry (1963-1999)

A 90-es évek dnb szcénájának egyik legmeghatározóbb alakja egy autóbaleset során vesztette életét.


Aaron Carl (1973-2010)

Az amerikai house szcéna kiemelkedő alaklja, a detroiti Wallshaker Music alapítója. Limfóma következtében halt meg.

Slacker (2012)

Eredeti nevén Shem McCauley,számos ismert progressive house szerzemény prudcere, 2012. januárjában halt meg Thaiföld fővárosában, Bangkokban.


DJ Mehdi (1977-2011)

A francia electro house szcéna egyik meghatározó alakja mindössze 34 éves volt, amikor leszakadt alatta egy erkély.

DJ Julian (1979-2015)

Magyar lemezlovas, producer és zenei szerkesztő. A sárospataki Highlander rezidenseként olyan világhírű lemezlovasokkal is fellépett, mint például Cristian Varela, Monika Kruse, Westbam, Jeff Mills, Dave Clarke, Marco Bailey és Umek. Egy autóbaleset során hunyt el Debrecenben.

Starkid (-2004)

Mindössze 18 éves volt, amikor autóbalesetben meghalt. Crayons címűszerzeményét olyan nagy neves játszották, mint Armin Van Buuren, Markus Schultz és John Digweed, valamint felkerült Nick Warren Global Underground lemezére is, a Reykjavik-ra.

Reakthor (1981-2007)

Bakai Ferenc DJ – hangmérnök és partyszervező. Az illegálbulik házigazdájaként megannyi emlékezetes estét köszönhetünk neki. A fürdőkádban állt meg a szíve.