Sven Väth, beszéljünk a pénzről. Mennyit keres egy fellépéssel?

Úgy érti mennyi a legfelső határ? Remélem azt még nem értem el. De most már elég rendesen. Akár 50 000 eurot, ha egy nagyszabasú rendezvényen lépek fel.

Mióta tud megélni a DJ-zésből?

Mióta 16 vagyok. Kezdetekben 50 márkat kaptam egy ejszakára.

A szülei mulatójában…

Angol pub, kérlek! A szüleim levitettek velem néhány lemezt műanyagdobozban: Barry White, Diana Ross, Peter Maffay… Aztán valamikor vettem a bátorságot és magamhoz ragadtam a mikrofont. „És most kedves barátaim, egy kis foxtrott“

Sven Väth foxtrottra hiv…

Jó, hát ez még az elején történt. Később már Michael Jacksont és Kfraftwerket is pakoltam.

Mikor derült ki, hogy van tehetsége a szórakoztatáshoz?

Már az elején. Szenvedélyes táncos voltam. Csajozás, vasárnapi teadélutánok, így kerültem bele a zenei körforgásba…


…ami Önt aztán elég rövid időn belül elég sikeressé tette…

Igy van! 21 evesen mar popsztár voltam. Először saját magam által felvett kazettákkal házaltam, azt kellett hallanom, hogy: „A zenéd nem túl meggyőző“. Aztán egyszer csak megtört a jég. Az Electric Salsa megaslager lett, brutális volt!

A slágerlistákat ostromolta…

Hirtelen egy csomó fellépésem lett: Hollandia, Spanyolország, Belgium. Fotózasok, interjúk. Én meg mondom: Mi mi a fene történik velem? Tetszett. Jean-Paul Galtier oltoztetett.

A nők futottak maga után, egy csomót keresett – tökeletes, nem?

Azért nem egészen. A producertarsaim becsaptak. A Gema-nal (a nemet Artisjus – a szerzo) nem jelöltek meg szerzőként. Csak pár évvel később kapcsoltam, hogy mi történt.

Mennyit bukott?

Tobb milliót tettek zsebre…

Hogyan jott ra?

Elég komoly dolgokat engedhettek meg maguknak a pénzemből. Kérdeztem tőlük: hogyan csináljátok? Utána esett le a tantusz.

Elég nagy sokk lehetett…

De hallod, igazából nem is esett annyira szarul. Teljesen megerősödtem. Mondtam magamnak: látod Sven, ez jó tanulólecke volt. Észrevettem, hogy mindenki keresni akart rajtam egy keveset. Akkor világossá vált előttem, hogy a saját főnökömnek kell lennem.

Miutan onallo lett, tudta mar kezelni a penzt?

Nem igazan. 1996-ban kezdtem a Cocoon rendezvenysorozat szervezesebe Frankfurtban, Munchenben es Koppenhagaban. Szponzorok nelkul dolgoztam, hoztam egy cirkuszcsoportot es egy dekoratort Angliabol, dj-ket Japanbol. Mar a buli alatt ereztem, hogy tul melyre nyultam a zsebembe. Ratettem az egesz megtakaritasomat.

Nem volt penze?

Fel millio eurot tuntettem el.

Az gaz…

Annyira azert nem razott meg. Gondoltam, annyira oreg meg nem vagyok, most akkor dolgoznom kell. Es elszamoltam sajat magammal is.

Hogyan?

Egy Ayurveda-kurat csinaltam es lelkileg tisztitottam magam.

Eleg ezoterikusan hangzik…

Es akkor mi van? Minden ev oktobereben ket hetig Ayurveda-kurat csinalok  Utana hozom meg a fontos donteseket, megmondom a barataimnak a velemenyemet. Teljesen megtisztulok kivul-belul.

Es utana ismet vissza az ejszakaba…

Az eletem pontosan elore meg van tervezve: vilagkoruli turne, fesztivalszezon, teli szezon, aztan vakaciozz, tisztitsd meg magadat! Harom honapon keresztul egyaltalan nem iszom alkoholt es nem eszek semmifele hust. Nem akarom elloni a puskaporomat.

Ezt hogy erti?

Evek ota tinnitusban (fulcsenges) szenvedek. Hogy ezt iranyitani tudjam, fegyelemre van szuksegem. Heti ketszer sportolok szemelyi edzo segitsegevel, szaunaba jarok, massziroztatom magam.

Mit szolnak ehhez a regi kollegak?

Pfuh, ha valahova megerkezem, mar afterrel fogadnak es azt gondoljak: na most odabaszunk.

Es ez sokaig igy is volt…

Kisse tulnyomtam a gazpedalt. 30 evesen mar tudtam, ezt a tempot nem lehet sokaig birni.

Onok vilagszerte a legvadabb bulikat csaptak. Milyen volt, mikor 1980-ban eloszor Ibizan jart?

16 voltam, abbahagytam a lakatossulit, regisztraltam magam, mint munkanelkuli. Egyik reggel jott is a postas es hozta a segelyt. Felhivtam egy baratomat, azzal, hogy: “Szereztem penzt! Gyere, rateszunk! Ibizan! Azt hallotam, hogy ott nagyon fasza minden.“ Harom honapot voltunk tavol…

Amit a postas hozott, harom honapra eleg volt?

Ja nem, a penzem akkor elfogyott mar, mikor megerkeztem. Elloptam egy napagyat es keszitettem egy kis taborhelyet a fenyoerdoben. Flyereket osztottam, igy jutottam be a klubokba.

Miert maradtak ilyen sokaig?

Annyira laza volt ott az elet! Oriasi open-air discok, mindenki csak szivott es fektelenul ismerkedett. Teljesen elvarazsolt. Mikor hazaerkeztem, beszamoltam rola anyunak.

Es o hogy reagalt?

A dobbenettol szohoz sem jutott, majd annyit mondott: Akkor te dj leszel.

Meselt az anyukajanak az ibizai drogos elmenyekrol?

(nevet)

Mit mond a lanyanak, ha a multbeli kisiklasokrol kerdezi Ont?

Csak meg kell neznie a videokat youtube-on. Amugyis a lanyomat, anyukamat es a nagyit is mar a kezdetekkor magammal vittem a Love Parade-ra, a Cafe Kranzlerben foglaltam nekik egy teraszt, pezsgot, dudat es konfettit rendeltem nekik.

Mi koti Ont ossze szemelyesen a Love Parade-dal?

Berlinben 1,2 millio ember elott zeneltem. Lattam az energiat, ahogy sugarzott a levegoben. Ereztem. Teljesen megzavarodtam. Anynira meghatott, hogy orditottam.

Het evvel ezelott nyitott egy ettermet, amit ismet csak Cocoon-nak nevezett el. Kik voltak a celkozonseg?

Be akartam vinni a kortarsaimat a klubba. Es ez csak az erzekszerveken keresztul lehetseges. Az utazasaim soran en magam is inyencce valtam. Kiprobaltam a japan, olasz es del-amerikai konyhat.

Az ettermet Mario Lohninger szemelyeben radasul Michelin-csillagos sef vezeti. Honnan ismerik egymast?

1996-ban New Yorban autogramot kert tolem.

A foszakacsa egy rajongo?

Pontosan. A zsebembe dugta a nevjegykartyajat es azt mondta, hogy el kell mennem hozza a Danube-ba enni. Eloszor nem igazan vettem komolyan. Amikor egyszer Hans Haas-nal ettem a muncheni Tantris-ban, o kerdezte, mi van Marioval. Ugyhogy a kovetkezo new yorki latogatasom soran megkostoltam Mario foztjet es azota vagyok a rajongoja.

Hogy kezdodott a kozos munka?

Het evvel ezelott a szuletesnapjan talalkoztunk, elegge be voltunk mar rugva mindketten. Megkerdeztem tole, hogy lenne-e kedve Frankfurtba jonni. Erre o: Most ezt komolyan gondolod, vagy mi?

Dehat teljesen be voltak rugva.

Hat ezaz! De 14 nappal kesobb Frankfurtba utazott es megnezte a klubot.

Es lecserelte Manhattant a frankfurti ipari videkre?

Igen, ez egy oriasi dontes volt reszerol. David Bolle-nal a Danube-ban 2 csillagot fozott ossze…Sajat ettermet akart nyitni. Hogy o ehelyett Franfurt-Fechenheimbe jott, ez valami elkepeszto!

A Cocoon Club tobb, mint 8 millio euroba kerult. Mitol lesz jó egy klub?

A szive a dj-pult, a szoszek, legtobbe a technika kerult…

Es On pedig az Isten?

Na igen, a DJ.

Es kik a fiai?

A kozonseg teljesen vegyes, fiatal vagy oreg, underground vagy elegans. A parkoloban neha Audik es Bentley-k parkolnak. Nemreg az Europai Kozponti Banktol erkeztek emberek, nalunk tartottak az eves karacsonyi bulijukat. A Goldman Sachs (new york-i szekhelyu befektetsi bank – a szerzö) vagy a Deutsche Bank is nalunk szokott unnepelni.

Meddig kivanja meg mindezeket tovabb folytatni?

Fogalmam sincs. 20 evig?