Egy hosszabb interjú, melyben sokmindenről szó esik. Kedvenc klubjáról, az ibizai Ushuaiaról, a decemberi Mixmag magazinban megjelt CD mellekleteről, gyermekeiről és családjáról, a jövőre érkező Involver 3 albumról valamit a tánczene jelenlegi helyzeteről. 

Két évtized után is a csúcson, Sasha azt mondja a tánczene nagyobb mint valaha. Ennél azt hiszem nem is kell több. A stoke-I Shelleystől a liverpooli Creamig, dél-amerikai fesztiválokon keresztül megszámlálhatatlan Depeche Mode és Madonna remixen át nehéz lenne nem meghajolni Sasha múltja és karrierje előtt. Valóban, vele azonos magasságokban csak kevesen emlithetők, talán  Carl Cox vagy Sven Väth. De amig Sven vagy Carl jóval nagyobb showmanek, Sasha inkább hagyja, hogy a zene beszéljen helyette.

 

Visszatekintve az idei évre, a fénypont biztos az Ushuia volt Ibizán …

Véleményem szerint az Ushuia vizválasztó volt – felemelte az egész szigetet. Nehány évvel korábban az államvezetés az összes klubot fedetté alakittatta, igy most nincs mégegy ilyen hely mint ez. A hely a Spacere emlékeztet, de a Space terasz hangulata igazán cask teltházzal volt lenyűgöző.

Tavaly ez egy “parti kunyhó” volt, mennyit változott ez azóta?

Emlékszem mikor idén nyáron besétáltam ide és megláttam a staget, na az minden kételyemet eloszlatta. Az idei első bulira hatalmas tömeg gyűlt össze, de a legnagyobb különbség a hangrendszeren végrehajtott fejlesztés volt, amit teljesen újra kellet cserélni. Ez nem csak egy sima hangrendszer melyen bárhol máshol, egy arénában is játszani tudnék. Rá lettem kényszeritve, hogy fejlesszünk, itt 4000 ember előtt jatszom, tehát működnie kell.

Volt néhany fantasztikus vendéged ebben az évadban mint: M.A.N.D.Y. , Jamie Jones, Damian Lazarus…

Minden vendégemet sajátkezűleg választom ki: Cassy, Damian Lazarus vagy Chriss (aka Three). Egytől egyik olyan DJk akik inspirálnak.

Azt hiszem bizonyos fokig ezek az előadok voltak akik inspiráltak a mixlemez elkészitésekor is.

Zeneileg ezek a trackek, pontosan – de a zenei múltam is megtalálod bennünk. Mikor játszom őket az szivből jön, és ez egy jó alkalom, hogy megmutathassam ezeket a zenéket.

A Maceo Plex track hatalmas a CD elején.

Szenzációs. Elképesztő. Zeneileg rendkivül érdekes, ő egy igazi zenész. Sikerült egy olyan egyedi hangzást kialakitania amit senki másnak. Annak ellenére, hogy az ütem, a ritmus egy egyszerű DC 10-es rendszerbe illeszkednek, a végeredmény sokkal kifinomultabb. Kiadváyait hallgatván mindig bulizhatnékod támad.

Manapság van egy csomó partyarc, akik elmennek megnézni téged, Carlt vagy Svent először az életükben, holott fogalmuk sincs a munkásságotokról. Hogyan éled ezt meg?

Egyeseket az új generació képviselői közül nem érdekel a múltad. Ez csüggesztő és kissé ijesztő is. Ezt el kell fogadnod. Néha úgy tűnik, az idősebbek panaszkodnak mert csak egyszerűen nem tudják jól érezni magukat. Többé nem köti le őket az egész. A dance szcénának szüksége van új arcokra, új tehetségekre és ez mindig is így volt. Ha előtted vannak ibizai lineupok úgy 5 évre visszamenőleg, látható, hogy rengeteg név egyszerűen eltűnt.

A 90-es évek sztár DJ-je voltál, habár egyik kiadványod sem lett akkora siker mint az Xpander!

Az Xpanderrel egy hatalmas underground tracket akartam csinálni és azóta különféle irányvonalakkal teljesen felhagytam. Megtévesztettem az embereket a hangzásommal. Manapság megpróbálok arra a hangzásra fókuszálni, amely tényleg érdekel. Amit játszom, annak teljesen a megszállottja vagyok, mindig keresem a tökéletes zenét a tökéletes környezethez. A veretés sosem volt az én világom, bár volt, hogy néhány rajongóm ki is kelt magából emiatt. Az emberek bekategorizáltak egy bizonyos hangzásvilágba, de a törtetés engem igazolt és erőt adott ahhoz amit csinálok.

Akárcsak Sven Väth, nemrégiben te is újra apa lettél.

Az első gyermekem novemberi születésű. Miután vége let a szezonnak mi is elvonultunk téli álmot aludni. Ezúttal azonban a gyermek júniusban érkezett, ami nagyon nehéz volt. Augusztusra bele is fáradtam. Van egy nagyon megértő és rugalmas feleségem, aki végül visszautazott az USA-ba én pedig egy hétre végre studióba vonulhattam.

David Guetta jelenleg egy globális jelenség; ahogy a Swedish House Maffia is. Mi a különbség a 90-es évek és a ma közt?

A kilencvenes évek dance megjelenései az élre tudtak törni az angol chartokon; jelenleg elektronikus zenei producerek készitenek “number one” zenéket. Ez óriási különbség. Az előbb emlitett srácokat nem érdekli mi folyik a klubszcénában melyben felnőttünk, azon törik a fejüket, “Hogyan készitsek sikeres dance megjelenést?” Ők alapjában pop producerek. David Guetta egy pop producer. De ha az emberek látják Davidet és aztán Carl Coxot és valami különbséget tapasztalnak, az nagyszerű.

Azt mondod, hogy a dance lehetőseg nyújt az előadóknak, hogy egy  hosszabb kariert tartsanak életben, mint egy rock zenész? Segitett ez neked abban, hogy a csúcson maradj?

A nosztalgia furcsa érzéseket vált ki bennem. A különbség a rock és az elektronikus zene között, hogy egy rock zenésznek a karriert életben tartania talán nehezebb, de a zenéje fennmarad. A legtöbb zene, melyet játszunk “eldobható”: kevés az a dance zene ami igazán időtálló. Jelenleg rengeteg angol house kiadványhoz használnak régi hangokat. Azt kell, hogy mondjam, hogy a sok techno megjelenés szimpla 909-es dobokkal időtálló klasszikus.

Egyik nyári vendéged, Jamie Jones előszeretettel nyúl vissza a klasszikus house zenékhez ugye?

Az ő zenéje eléggé retro hangzású – azokkal a basszusokkal majdnem, hogy visszarepit a 90-es évekbe, de abszulút működik. Játszottunk back to backet és egészen elképesztő hangulatot teremtett, egy tars akivel mindig nagyszerű volt együtt dolgozni.

Játszani szilveszter estéjén okoz valami különleges élményt?

Egy szilveszteri szettnek mindig különleges hagnualta van; mindig van valami varázslatos a levegőben. Eddig is voltak csodálatos élményeim és olyanok is melyek nem igazán feleltek meg az elvárásaimnak. Mindig megpróbálom úgy alakitani, hogy a barátaim és a családom a közelemben legyenek.

Milyen tanáccsal szolgálnál a feltörekvő DJknek?

Csináljatok minél több zenét! Stuioban, online, mindenhol. Reklámozzátok magatokat, kápráztassátok el az embereket, hogy észrevegyenek.

Neked akinek szinte biztosan megvan mindene, mi lenne az igazi karácsonyi ajándék?

Egy hét az asszonnyal Bahian. Oh, és egy Korg MS-20-as.

Igaz, hogy vannak egzotikus háziállataid?

Korábban voltak bengáli macskáim, de megbolondulktak mikor az első gyerekünk érkezett, igy odaadtuk őket az állatorvosuknak aki mindig is imádta őket. Most boldogok.

Végül, mik a jövőbeni terveid?

Még nem végeztgem a miami-i terveim rendezésével. Novemberben az új Involver albumomon fogok dolgozni. Az Involver a konferenciára (Miami Winter Music Conference 2012, 2012.03.16 – 03.25. – a szerk.) fog elkészülni. Most a dél-amerikai turné következik, aztán szilveszterkor együtt játszom majd Seth Troxlerral Sydneyben.