Mostanában mintha nem igen hallanánk a bécsi Flex-ről. Pedig annak idején heti rendszerességgel zarándokoltak ki magyarok Ausztria legismertebb technoklubjába. Hanyatlás? Sajnos nem ok nélkül…

Augusztus óta újra meghosszabbították a bécsi klubok nyitvatartási idejét. Az éjszakai szórakozóhelyek reggel 4 helyett 6 óráig nyitva lehetnek. De a helyzet nem olyan egyszerű, mint az a bejelentéskor tűnt.
Flex, múlt szombat éjjel, röviddel hajnali 4 után: több száz ember táncol drum and bass-re. Hirtelen elhalkul a zene, A tánctér fényárba borul, világos lesz. A vendégek arcán csodálkozás, néhányan épp most fizették még csak ki a belépőjegyet. Dühösek. Egy rendőr véget vetett a bulinak – a záróra négykor van! Az új nyitvatartási szabályzatot alig néhány klub tudja betartani az első kerületben: 30 szórakozóhely szeretne, ebből mindösszesen 2 maradhat nyitva egészen reggel 6-ig (Sass és Platzhirsch)! A kerület vezetése részéről Daniela Stepp nyilatkozott. Szerinte a többi 28 szórakozóhely nem teljesítette a követelményeket: „Szigorúak a feltételek, mivel csendháborításról is szó van az éjszaka közepén, és ezt alaposan meg akarjuk vizsgálni. Pontosan ez történik most. Ez néhány hónappal tovább tart, mint azt előzetesen terveztük. Inkább még tovább vizsgáljuk, minthogy a későbbiekben a lakók kellemetlenséget szenvedjenek.”
Az „egy-két hónap múlva” a Flex esetében már két éve tart. Mivel a záróra meghosszabbítását az új működési engedélyben is lefektették, amit már 2009-ben kérelmezett a klub – azóta hever a kérvény az illetékes hivatalnok asztalán és nincs lepecsételve – mondja Peter Schachinger, a Flex üzletvezetője. „Nagyon, nagyon rosszul vagyok” – mondja.  „Hoznak először egy törvényt, aztán meg ennyire kínkeserves munka elérni ismét, hogy hosszabb ideig tarthassunk nyitva. 2008 óta mérnek nálunk zajszintet, eredménytelenül. Semmit nem lehet kintről hallani. Ez az egész annyira abszurd!”
A többi bécsi kerületben – még a sűrűn beépített hetedikben is – a lakóházak közvetlen közelsége ellenére is az üzemeltetéssel kapcsolatos jóváhagyást probléma nélkül megkapták. Ezzel szemben az első kerület klubjainak a zajmegelőzés mellett egy csomó más feltételt is teljesíteniük kell, hogy megszerezhessék a hosszabb nyitvatartási időt: például a Flex esetében kifogásolják a büfés bódé távolságát a bicikliúttól, ami amúgy 6 méter, pedig csak 3,5 lenne előírva. A működési engedélyért felelős hivatalnok, Michaela Swoboda szerint nem szokatlan, hogy a Flex már két éve vár az új engedélyre. Peko Baxant (SPÖ – szociálidemokrata párt – a szerk.) is ezen a véleményen van. Nyáron ő propagálta az új nyitvatartási szabályzatot. A Flexet nem éri hátrány. Itt a rendőrség és kerületi tanács részéről is néhány fontos dolgot kell még tisztázni. Ez látszólag egy kommunikációs probléma az üzemetetők, a tanács és a rendőrség között.”
A rendőrséget a klub előtt lévő padsor is zavarja – el kell tüntetni onnan. Olyan dolgok miatt panaszolnak mindig, amiket tulajdonképpen már jóváhagytak, idegeskedik Peter Schachinger üzletvezető. És ez financiális problémákat is okoz. A Flex egyesületként működik, ezért nem profitorientált. A profitot mindig visszaforgatta a klub működésére, viszont évek óta két órával kevesebb nyitva tartási idővel kell számolniuk – ez egy éjszaka nyitva tartó szórakozóhely esetén harmadával kevesebb bevételt jelent. „Mi, éjszakai baglyok tudjuk, hogy az emberek éjfél-fél 1 előtt nem érkeznek meg a klubba. A sok pénzért idehívott külföldi dj-k sem állnak hajnali 1 előtt a pultba. Általában hajnali 2-kor és akkor 6-ig játszanának. De ha a klub két órával kevesebb ideig tarthat nyitva, az valamikor csődhöz fog vezetni. Lassan ott tartunk, hogy bezárunk, mert a mi esetünkben egyszerűen ezt így nem lehet kigazdálkodni.”
Schachinger játszik azzal a gondolattal, hogy elhagyja Bécset és Berlinbe költöztesse a klubot. Mivel a klubra újabb jogi akadályok hárulnak: a be nem tartott zárórák miatt kétszer jelentették fel őket, a harmadiktól elveszthetik az engedélyt. A következő hónapokban elválik, hogy a bécsi városvezetés által nyáron elrendelt nyitvatartási idő meghosszabbításából lesz-e végre valami, vagy az egész csak sok hűhó volt semmiért…
Forrás: fm4.orf.at