Sorozatunk második részében maradunk Hollandiában. Megnézzük mi a helyzet Steve Rachmad, Speedy J, valamint Secret Cinema háza táján.
 
Steve Rachmad (Amsterdam, lemezek száma: kb. 20 000)
 
Már rég óta nem számolom, hogy mennyi lemezem van, de az évek során azért összejött jó pár. Ma már nem vásárlok újakat, cd-ről zenélek. A technológia fejlődése miatt nem is igazán hiányoznak a bakelitek. Az viszont idegesít, hogy ez által remek megjelenésekről maradok le, amiket csak bakeliten adnak ki. Sok lemezem található még a szüleimnél is, de a legfontosabbak igazából mind rendelkezésemre állnak otthon, közülük nagyon sok a barátnőm dolgozószobájában. A polcot még a régi lakásomban készíttettem. A stúdió a harmadik emeleten található, a csatornában elhaladó csónakokra néző panorámával. Mióta itt élek, szívesebben is dolgozom nappal. Leggyakrabban itt hallgatok zenét. Beülök a kanapéba és élvezem a basszusokat, hátul a szobában sokkal jobban érvényesülnek. Ahogy az látszik, Star Wars fanatikus is vagyok. Mindegyik filmet láttam a moziban. A hangfalon lévő Darth Vader és R2D2 pedig egy-egy telefon.
Speedy J (Amsterdam, lemezek száma: kb. 3000)
 
A stúdióm egy épületkomplexumban található, amit a formája miatt kocka háznak neveznek, és a nyolcvanas évek elején, a holland Piet Blom tervei alapján épült. Már mintegy jó 10-12 éve itt található a stúdióm, és ez idő elteltével igencsak jelentős változáson mentek keresztül a berendezéseim. Először is analógról digitálisra váltottam. Ezért korábban sokkal több cuccot tároltam itt. Egy időben térhatású hangzást alakítottam ki. És most inkább ismét egy ilyen hálószoba – stúdió kombinációt rendeztem be. A cuccokat Ikea-asztalokra tettem, így mindent könnyen és rugalmasan össze tudok szerelni úgy, ahogy nekem arra éppen szükségem van. A nagy hangfalak a földön még az iskolás időmből valók. Ezen találhatók a PMC-MB2 hangfalak, a legjobbak, amiket csak ismerek. Olyannyira szeretem őket, hogy tulajdonképpen már hiányoznak, amikor éppen úton vagyok. A stúdióhoz még egy kisebb helyiség is tartozik, ahol a lemezgyűjteményem található. Megvan eredetiben az összes detroiti, valamint chicagoi klasszikus.
Secret Cinema (Rotterdam, lemezek száma: kb. 7000)
 
A stúdióm két szobából áll. Az egyikben található tulajdonképpen a stúdióm, ahol a zenéket készítem és ahol a lemezgyűjteményem is található. Onnan szép kilátás néz egy kertre. A másik pedig az úgynevezett vörös szoba. Ez a visszavonuló szobám. Oda nem szűrődik be nappali fény, van itt lemezjátszó, projector, videójáték konzol és térhatású hangcucc. Az ajtón található posztert egy barátomtól kaptam ajándékba, aki tudja, hogy rajongom a ázsiai cuccokért. Amúgy fogalmam sincs, hogy ki lehet az a hölgy, akit a kép ábrázol. A szobának van egy piroslámpás negyed hangulata. Emiatt az eléggé ronda zebramintás szőnyeg. Ráadásul egy összecsukható sztriptíztáncos rúddal is rendelkezem, ami már használva is volt. Egy barátnőm ugyanis Párizsban táncoslány.

Forrás: groove.de