Sasha, M.A.N.D.Y., Shinedoe at Minisrty Of Sound

sasha,mandy,shinedoe.jpeg

A brit főváros klubéletbe betekintést nyújtó sorozatunk második epizódjában egy minden szempontból a világ élvonalába tartozó szórakozóhelyet lesz alkalmam bemutatni az olvasóknak. A Minisrty of Sound1991 szeptember 21-én nyitotta meg kapuit a közönségnek a megalapító James Palumbo és Justin Berkmann ötletei alapján. Mára jóval több mint egy sima klub, sokkal inkább márkanév melyhez rengeteg, az e-zenével összefüggbe hozható ágazat kapcsolódik. Ilyen például a MOS valamint a Hed Kandi nevet viselő labelek; valamint az itt kiadott, elsősorban ibizai feelinget sugalló válogatás lemezek tömkelege, melyek elsősorban a populároisabb vokálos house vonalat kívánja előtérbe helyezni a klub undergroundabb jellegével ellentétben. Itt az elő példa arra, hogy nem csak egy fesztivál az ahol megférnek egymás mellett az underground és a mainstream …

Több mint két évtizedes múlt, mely alatt nyilván rengetek koncepcióváltás történt; a klubot is többször átalakították mire elérték azt, hogy mai formájában működjék. Gyakorlatilag nincs olyan előadó az egész e-zenei szcénában aki legalább egy alkalommal nem állt volna a lemezjátszók mögé. Ennek egyik oka, hogy hetente legalább kétszer tart nyitva a kub, de bank holiday-ek – otthon ünnepnapoknak felelnek meg, itt kicsit másként fest a helyzet, de talán ez a legjobb definíció rá – alkalmával akár három de előrordul, hogy négy alkalommal is. Jelenleg a következőképp működik a rendszer: a péntek estéket a The Gallery míg a szombatokat Saturday Session névre keresztelték. Nyilván akadnak átfedések de általában a The Gallery sorozatok alkalmával a trance míg a Session esteken house és techno előadók szórakoztatják a közönséget.

Befogadóképessége eléri a 3000 főt ami még itt kint is ritkaság számba megy. Teltház esetén öt – inkább 3+1+1 – terem áll a kluberek rendelkezésére ahol szórakozhatnak: a Bar vagy másként 103, a Baby Box, a Loft, a legnagyobb rész a Box és egy VIP terem. A 103 névre keresztelt hely igazából valóban a bár rész, ide érkezünk közvetlen a beléptetés után, ami egy masszív bárpult és az előtte elhelyezkedő tánctér és közlekedő. A 103 igazából egy csomópont, ahonnan a többi helyiség nyílik. Innen vezet fel egy lépcső az emeletri részre ahol a Loft található; a lépcső mellet végighaladva pedig a Baby Box terembe valamint a férfi és női illemhelyekhez juthatunk.

loft_large.jpg

Az emeleten talâlható “Loft”

A Baby Box a klub legkisebbik része, ahol egy bárpult és ennek a meghosszabításaként egy DJ pult található, itt egyszerre 120-150 fő fér el kényelmesen. Az emelten lévő Loft pedig inkább egy tágas lounge vagy bár remek fénytechnikával és kb. 150-200 fős befogadóképességgel. Mivel a VIP részben még nem jártam, így végül is elérkeztünk a The Box bemutatásához, ahol a legnevesebb fellépők játszanak minden éjszaka. Mint már korábban említettem, ez a legtágasabb rész, engem elsőre egy csarnokos buli hangulatára emlékeztetett; az egyik végében a bejáratok jobbról és balról, a kettő közt a fénytechnikusok pultja a keverőkkel és számítógépekkel, a másikon pedig az a DJ pult, ami tényleg nem igazán hagy kívánnivalót maga után, az éppen aktuális fellépő mögött a pult telljes hosszában végighúzódik egy hatalmas LED-fal, ami ugyancsak egy tömegrendezvény hangulatát idézi. A The Box fénytechnikája szintén világszínvonalú, ezen állításom majd alább néhány perces videókkal próbálom igazolni.

Az italárak teljesen átlagosnak mondhatók. Nálam igazából csak sör és néha mixer (25 ml rövidital valami üdítővel és jéggel) szokta alkotni az ilyenkor fogyasztandó alkoholok repertoárját, láttam aki egy üveg vörösborral, pohár nélkül indult vissza a táncparkettre – Sok sikert! J Kapható még pezsgő és néhány itteni koktél, amit megkímélve a bartenderek drága idejét inkább meghagytam a posh szórakozni vágyó fiatalok csoportjának. A sör, jelen esetben Corona vagy otthoni viszonylatban Coronita £4,5 de kapható itt is cider valamint Stella, ami itt véleményem szerint az egyik legjobb lager típusú maláta alapú készítmény. Aki úgy érzi a bartenderek nagyon ráérnek, nyugodtan rendelhet koktélokat is, van néhány házi specialitás, én inkább nem terheltem le őket ezek készítésével, így is volt elég dolguk. Volt, aki egyszerűen elsétált mellettem egy üveg borral a kezében, pohár nélkül. Azért mégis megadnám a módját … Aki nagyon “poshnak” erzi magát nyugodtan beruházhat egy üveg pezsgőre – ha jól emléksyem £45 – 50 egysègèrt ès talán poharat is kap hozzá – én öregesen maradok a sörnél a továbbiakban is 🙂

babybox_large.jpg

A legkisebb terem, ami a “Baby Box” nevet kapta

A klubról ennyit, ezek után akkor térjünk is rá az adott este programjára. A nagyterem lineupja a következőképp festet:  Sasha, M.A.N.D.Y., Shinedoe. Összességében sem lehett panasz a felhozatalra, de én – ahogy sokan mások –  elsősorban Sasha miatt jöttem, akinek hangzásvilága az utóbbi egy évben senkiéhez sem hasonlítható, egyedi és egyszerűen zseniális. Dubok és deep-house, electronica indie és nu-disco, az újhullámos progressive house és egy csipetnyi techno egységes egésszé gyúrva. Az eredetileg március végére beharangozott, de majd cask július végén megjelenő harmadik Involver mix CD és szerzői album kombinációhoz kapcsolódó lemezbemutató pedig cask megerősített abban, hogy a részvétel kötelező. Sokat gondolkodtam azon, hogyan is alakulhat majd az időrendi sorrend. Mikor megérkeztem és megláttam a beléptető kapu melletti kivetítőn, kicsi csalódottság lett rajtam úrrá. Shinedoe játszott éjféltől kettőig majd Sasha pörgette reggel ötig végül Patrcik Bodmer zárta a termet öttől. Egyrészt ekkor tudtam meg, hogy a M.A.N.D.Y. duó másik fele, azaz Philipp David Jung nem jön, másrészt nekem a buli íve miatt a M.A.N.D.Y. – Sasha – Shinedoe időrendi bontás lett volna kézenfekvő és elméletem rövid időn belül be is igazolódott.

TduXn.jpg

DJ pult a “The Box”-ban

Mivel már majdnem éjjel 1 óra volt, mire leraktuk a kabátokat, magunkhoz vettük a kis sört, így Shinedoe szettjének a második felére értünk csak oda. Állítólag egész kellemes kis house zenéket tolt az elején, amit ugyan folytatott is a második órában is, de a vége felé indokolatlanul elkezdett veretni. Nos, aki kicsit is képben van az észak-walesi DJ legenda jelenlegi hangzását illetően, annak nem kell részleteznem miért is volt ez indokolatlan. Aki nincs annak röviden annyit, hogy egyrészt három órás szettet játszott amit azért csak fel kell építeni, másrészt mostanában Sasha livejai szinte végig a deep-house mentén haladnak és csak elvétve játszik lendületesebb, pattogós, teches tételeket. A Shindeoe – Sasha váltást sikerült megörökítenem video formájában, majd hallható/látható miről is beszélek. Itt jegyezném meg: tudtam, hogy brit előadó lévén elképesztő népszerűségnek örvend Londonban, de az a néhány momentum, ami a váltás előtti pillanatokban történt még engem is meglepett. Shindeoe játékából még jó pár perc visszavolt, mikor megjelent a pultban Sasha, aki semmi egyebet nem csinált, mint odalépett a keverőhöz és vetett rá egy pillantást közelebbről. Ekkor olyan üdvrivalgás tört ki a közönség sorai közt, mintha egyenesen a királynő lépett volna a terembe. Kíváncsi vagyok, ha egy walesi zenész ilyen fogadtatásban részesül mi történhet akkor, mikor a londoni születésű és itt legendának számító Paul Oakenfold az est headlinere…

Shindeoe ès Sasha váltása

Ennyit a warm-up szettről, amennyiben ezt annak lehetett nevezni – így utólag visszagondolva semmi probléma nem volt ezzel az egy órával amit hallottam, csak az időzítés messze nem volt tökéletes. Ettől függetlenül Mr. Coe simán megbirkózott a feladattal, tökéletesen felépítette a szettet még ebből  helyzetből is. Korábban hallott élő fellépéseit – volt már részem néhányban – két kategóriába sorolnám. Vagy tökéletesen összerakott és zseniális, vagy teljesen koncepció nélküli összevissza zenélés. Őszintén szólva ebből volt a kevesebb és most is az A variáció lépett életbe. Kellemes intro kezdésnek, a szett első harmadában a mostanában jellemző giccses deep houseok szóltak. Az első óra vége felé már jöttek az egyre lendületesebb house tech-house zenék, itt-ott dubokkal és hosszabb kiállásokkal megtördelve közben persze fényáradat – egy olyan lasershow kíséretében, amit nem minden nap lát az ember (video alább) – és az elmaradhatatlan handsup valamint a füttykoncert. Szokásáshoz híven most sem verte szét a házat. A három óra nagyrészt a deep-house és a lágyabb progressive house darabokra épült, de a második órában már hallhattunk feszesebb prog-house illetve tech-house tracket sőt néhány technot is. Ahogy közeledett a váltás, úgy vett ismét vissza a tempóból, az utolsó percekben is az utazás volt a jellemző mielőtt átadta a M.A.N.D.Y. egyik felének a tereptet.

Sasha szett elsõ órájából részlet

Mint mondottam volt, a klubban a fénytechnika egyedülálló

Sasha és Bodmer váltás

Bodmer első pár trackjét meghallgattam, de ekkor kezdett eldurvulni a helyzet. Körbenéztem és realizálódott bennem, hogy az arcok körülöttem teljesen más dimenzióban vannak, ami ilyen időpontban teljesen normális szokott lenni, csak az érzéssel sajnos nem tudtam oszotzni velük. Nagyon szvesen maradtam volna, de diadalmaskodott a fáradtság és a lelkiismeret – ismét sikerült úgy alakítani a dolgokat, hogy délre munkába kelljen menni. Hazafelé kellemes zenékett hallgatva és igencsak maradandó 3 órás Sasha élménnyel gazdagodva reggel 7-re kerültem ágyba. Legközelebb megpróbálok zárásig maradni egy bulin, mégis csak úgy az igazi.