Az alábbi eset akár Magyarországon is megtörténhetett volna. Azonban nem csak hazánkra jellemző, hogy egyes önkényuralmi szervek keresztbe tesznek a kultúrának. Bizony, tőlünk nyugatabbra sincs kolbászból a kerítés, és, hogy ne csak mindig elhúzzuk a berlini mézesmadzagot, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy mi is okozza hetek óta a legnagyobb feszültséget egész Németország kulturális életében.

Április közepén jelentette be a német szerzői jogokat kezelő szervezet, vagyis a GEMA (ez lényegében a magyar Artisjusnak felel meg) a zenés-táncos rendezvények tarifáiról szóló reformját. Az eddigi kusza szabályozást a szerzői jogokat illetően 2013-tól már csak kétféle tarifa fogja felváltani: élő zene, valamint zenelejátszás.  A tarifák a leegyszerűsítés mellett a társaság szerint a kisebb rendezvények számára jelentős előnyökkel bír, miközben a nagyobb klubokat vagy diszkókat érintő szabályozás az alapterület és a belépőjegy arányában fog növekedni.

Az új GEMA tarifák kihirdetésekor a klubszcéna heves tiltakozásba kezdett.

Az alábbiakban a lipcsei Distillery, valamint a berlini Watergate klub tulajdonosai beszélnek arról, hogy milyen hatással lenne rájuk az új tarifaváltozás. Miközben a GEMA és az üzemetetők bírósági úton kívánnak megoldást találni a vitára, sok szervező online petícióval szeretne nyomást gyakorolni a hatóságra: ha minimum 50 000 aláírás összejön, a Bundestag, azaz a német parlament alsóházának petíciós bizottsága elé kell terjeszteni az ügyet.

Steffen Kache (Destillery, Leipzig)

„Számunka az új szabályozás azt eredményezné, hogy a jelenlegi évi 7000 eurós befizetés 87 000-re fog növekedni. Hogy a bevételünk megmaradjon, a jelenlegi 9 eurós belépőjegyárat 14 euróra kellene növelnünk. Ez itt keleten nem megvalósítható. Az italokból származó bevételtöbblettel sem lehet a megnövekedett költségeket kompenzálni. Nincsenek számunkra kiskapuk. Az új díjszabályozás végső soron azt eredményezné, hogy be kellene zárnunk. Mivel a 80 000 eurós többleti költséget sehogyan nem tudjuk kigazdálkodni. A belépőjegyárak emelése azt eredményezné, hogy kevesebb vendég érkezne, egyszerűen azért, mert nem engedhetnék meg maguknak a látogatást már olyan gyakran, mint eddig.”

Steffen Hack (Watergate, Berlin)

„Ha tényleg úgy lesz, ahogy azt a médiában olvasni lehet, hogy akár 1000%-kal is megemelkedhetnek a költségek, és akkor egészen le kell húznunk a rolót. Felhívtuk a GEMA-t, hogy a várható költségek után érdeklődjünk. Egy kedves hang a telefonban nem tudta megmondani, hogy a reform után mennyit kell fizetnünk, de a tíz perces telefonbeszélgetés során tízszer magyarázta el, hogy ezen túl minden sokkal átláthatóbb lesz. Na akkor szép álmokat! Az is durva, ahogyan mindezt kommunikálja a GEMA. Április 13-án kaptunk egy levelet tőlük, azzal az ígéretes címmel, hogy ’Tarifaegyszerűsödés – Könnyítés a kisebb rendezvények számára’. Megpróbáltam magam kiszámolni, éves szinten 50 000 és 140 000 euró közötti számok jöttek ki, ami mintegy 500-1400%-os drágulást eredményezne. Ez már rablás!”

Stephan Büttler (A német diszkóüzemeltetők egyesületének ügyvezető igazgatója)

„Az új tarifák több ezer klub és diszkó számára határozottan veszélyezteti a további létüket. A GEMA-költségek átlagosan 400-600 százalékkel emelkednek. Egy kisebb, mondjuk 210 négyzetméteres klub számára, 6 eurós belépődíj, valamint havi 12 alkalommal való nyitva tartás mellett a GEMA részére fizetett költségek évi 8000 euróról kb. 48 000 euróra emelkednének. Egy 310 négyzetméteres, 15 eurós belépődíj mellett funkcionáló klub akár évi 1300%-kal többet, tehát az eddigi mintegy 10 000 euró helyett évi 130 000 eurót fizetne.”

Ha ezeket a reformokat valóban végrehajtják, az a német kulturális élet hanyatlásához vezethet. Kihalhat a klubélet az országban. De az egyéb zenés-táncos rendezvények, vagy akár gasztronómiával egybekötött rendezvények, pl. a szilveszteri partyk is jóval kevesebb lehetőséget tudnának nyújtani.

Egyesületünk minden lehetséges eszközzel harcolni fog a GEMA önkényes követelései ellen. Az intézkedés valószínűleg nem fogja elérni a kívánt hatást. A GEMA kihasználja a monopolhelyzetét, és ez a hatalmas mértékű tarifaemelés a zenei piac rovására fog menni. Ha szükséges, akár a legfelsőbb szervekig is elmegyünk és bírósági eljárást kezdeményezünk.”

Mint látható, az intézkedés kiverte a biztosítékot a német klubszcénában. Számos dj, valamint rendezvényszervező adott mindezeknek hangot az elmúlt hetekben a közösségi portálokon is.

Berlinben múlt héten tartották a GEMA éves közgyűlését. Miközben tagok buszokkal a helyszínre érkeztek, ott már több ezer tüntető demonstrált az intézkedéseik ellen.

Forrás: groove.de