És, hogy mégis miért? Nos, három oka is van. Először is óvjuk a környezetünket. Másodsorban kellemes és kreatív időtöltés saját kezűleg készíteni a lakás ékeit, vagy akár a funkcionális darabokat. A harmadik pedig, hogy olcsó, mókás és teljesen /egyedi!

Mindenki otthonában vannak olyan tárgyak,amikre már évek óta rá sem vetette a szemét, ott porosodik, esetleg férni sem lehet tőle, és minden egyes lomtalanítás alkalmával elmondjuk, hogy legközelebb tényleg búcsút intünk neki. Igaz? És mégsem dobjuk ki, mert  szép emlék kötődik hozzá,vagy egy távoli rokontól, ismerőstől kapott, de ízlésünket, igényeinket nem kielégítő ajándék vagy nagyszüleink gyűjtögették, és nincs szívünk megválni tőle… Mi lenne ha hezitálás helyett inkább leporolgatnánk és új értelmet adnánk neki?

Én speciál tegnap este a már rég nem hallgatott bakelitlemezek sorsán törtem a fejem. Némi ötletelés és szörfözés után rájöttem, hogy remek dolgok születhetnek eme kerek, fekete tárgyból. És úgy döntöttem,hogy ezeket mindenkinek látnia kell, úgyhogy szemezgessetek kedvetekre!

Kultúra a kultúrában

Kezdjük egy könyvtámasszal. Roppantmód ötletes, fiatalos, és akiben van némi hajlam a barkácsolásra, az könnyen megvalósíthatja.

kulturaakulturaban.jpg

Papírmunka

Keresgélés közben ráakadtam erre a levéltárolóra is. Micsoda csoda! Oké-oké túlzásokat félretéve, valóban remek kis tárgy akárhonnan is nézzük. Stílusos, funkcionális, és nem kell tovább árválkodniuk lemezeinknek a lakás egy félreeső zugában.

papirmunnka.jpg

Ha már a papírnál tartunk, először is vessük rá tekintetünket erre a különlegesen borított jegyzetfüzetre. Ha elnyerte tetszésünket a gondolat, hogy a nap bármely szakában elővehetjük kedvenc zenéinket a táskánkból, és még firkanthatunk is hozzá kedvünkre, akkor eljött az alkotás órája!

jegyzetfuzet320.jpg

 

Tömbösítsünk!

Sok jó ember kis helyen is elfér… – tartja egy ismert közmondásunk, és úgy tűnik, hogy ez bakelitéknél sincs másképp. Szóval ha van sok-sok jó lemezünk nagy rá az esély, hogy lehet egy-két mókás lámpánk is belőlük. Hiszen pont elférnek egy lámpányi helyen annak alapjául, a többi pedig már csak rutinmunka.

tombositsunk.jpg

Tik-tak, tik-tak

Bár dalainkat nem fogja lejátszani, de falióraként tovább élhet azok a hordozói. Én az eredetit mutatom nektek a megvalósítás egyszerűsége miatt, de aki kicsit merészebb, az meríthet ihletet például egy revolverré alakított lemezből is.

tiktak.jpg

Divattá lett zene

Ez a karkötő csak egy, a temérdek közül. Igazán ízléses ékszerekre bukkantam, számtalan formában, színben és stílusban. Elkészítésük bizonyára komolyabb háttérmunkát igényelt, de semmi sem lehetetlen!

divattalettzene.jpg

Ha divatról beszélünk akkor természetesen a táska is említést érdemel, hisz elengedhetetlen tartozéka a nőknek. Az ötlet és a kivitelezés jópofa, de én ezt leginkább diszkós Barbie-nak ajánlanám egyrészt, mert olyan pici, másrészt kényelem szempontjából sem tűnik a legjobban kivitelezettnek.

Tegyük fel!bakelittaska.jpg

Eljött a mécses tartók, fali dekorációk és a bakelitlemezek találkozásának pillanata. Számomra az ellazulás elérésének állapotához szükséges tárgy az előbbi, amit roppant mód kedvelek, mint megannyi nő. Szóval, uraim! Íme egy, akár saját kezűleg készített ajándék kedveseteknek.

tegyukfel.jpg

 

Fruits in black!

Íme egy gyümölcstál, amit soha ne emeljünk meg amikor tele van! Viszont véleményem szerint felettébb ízléses darab és ráadásul a fekete kiemeli a gyümölcsök vidám színeit is.

tal.jpg

Hopppááá! Ilyet még tényleg nem láttam,sőt nem is jutott volna eszembe!Most a hölgyek figyelmét hívnám fel arra,hogy biztos sikerrel jár egy ilyen meglepetés! (Kivéve, ha párjuk kedvenc lemezeiből készült el.)

bortarto_320.jpg

 

Térelválasztó

Készülhet térelválasztó is bakelit lemezekből. A lemezeken vágjunk lyukakat, fessük át őket, lazán vagy szorosan, egymást takarva fűzzük őket össze, és már kész is!

terelvalaszto2-240.jpg

 

A tervek száma szinte végtelen, de remélhetőleg elegendő kiindulási alapot adtam egy, a talán évek óta a padláson heverő tárgy újrahasznosítására.

 

Horváth Rita

 

(képek forrása: poland elecdoll, -leethal-., elegantxtrash, karolo, giftideasforeveryone, Sisily Love, craftycorner, Spiritfire Designs, Contemporaryheaven NL, RetiredRecords, manmadediy.com)