Néhány héttel korábbam az egyik poszthoz így kezdtem a rövid bevezetőt: “Blogunk másfél éves fennállása során volt egy témakör, amibe ezidáig nem mentünk bele mélyebben” Itt a lehetőség arra, hogy korrigáljam magam, mert nem egy hanem nyilván sokkal több ilyen kérdéskör akad. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az amiről a következőben esik szó. Egy téma, mégpedig egy olyan amire nem csak mi nem fordítottunk még elegendő figyelmet hanem blogunknál jóval régebb óta működő weblapok sem. Egy téma, a zene melletti vizuális élmény, a képernyőkön keresztül közvetített képsorok, ami már évtizedek óta nélkülözhetetlen eleme egy jó bulinak. Itthon a legtöbb szervező-team csak néhány éve kezdett tényleg komolyabb hangsúlyt fektetni erre. Noha rövid idő alatt bekövetkezett gyökeres változásról nem beszélhetünk, de néhány helyszínen azért a dolgok nagyon is jó irányba haladnak. Nézzük hogyan vélekedik ezekről a bennfentes, VJ Zäna:

Viszonylag fiatalon csöppentél bele az egészbe, mindössze néhány éve tevékenykedsz. Eddig is sikerült szép sikereket elérni, de kérlek mutatkozz be röviden azoknak akik nem ismernének. Hol és mikor kezdtél el komolyabban ezzel foglalkozni, mi volt az ami inspirált?
Sziasztok! Kovács Gábor a becsületes nevem. Tavaly költöztem Szegedre, azóta innen startolok el a bulikba.
2011-ben volt az első olyan fesztivál ahol szó szerint bele lettem dobva a mélyvízbe. TV-k,LED fal, minden ami kell. Innetől vérszemet kaptam és nem volt megállás. A kihívás az, ami rengeteg inspirációt ad és kell, hogy legyen az a megmagyarázhatatlan PLUSZ   🙂
Az utóbbi években gomba módra szaporodnak az önjelölt lemezlovasok. Abba most ne menjünk bele, hogy ez jó dolog, avagy épp ellenkezőleg. Rengeteg fiatalt vonz a szórakoztató ipar DJ ága, mégis egy egészen más terület felé nyitottál. Téged miért éppen a kivetítők és a vizuális világ fogott meg?

Mindig is fontos dolgognak tartottam a vizuált egy buliban. Csak tudod más nézni és megint más megvalósítani. Sok DJ ismerősöm volt már korábban is de valahogy én mindig a VJ-zés felé húztam jobban. Nekem ez egészíti ki a zenét, így lesz kerek az egész.
576342_2875107094903_2125786020_n.jpg
Milyen eszközöket, szoftvereket használsz és mi alapján tervezel meg egy-egy fellépést? Egyáltalán hogyan kell elképzelni egy komplett műsorszám felépítését?
Nagyobb bulikon egy Edirol videókeverőt egy MIDI vezérlőt és egy vagy két laptopot, a
Resolume 2.41-et használtam eddig de épp a hetekben álltam át egy újabb verziójára.
Buli előtti hetekben az épp aktuális mixeket, friss megjelenéseket hallgatom meg a fellépőktől és ezek alapján választok képvilágot. Persze nagyon sokszor nem olyan lesz a szett és akkor fejben rakom össze és improvizálok. Beindul a videótár a fejben és gyorsan lekövetem a zenét. Hát valahogy így. 🙂
Egyedül dolgozol vagy van más, aki a háttérben tevékenykedik és támogat?
Igen, egyedül VJ-em. A barátnőm nagyon sokat segít a jelenlétével és a reggeli hazautazás átvészeléseben.Néha 200 km is utazunk buli után. 🙂 Volt buli amikor 2VJ is volt egy bulin ez azért is jó mert 2 ember képvilága jelenik meg és persze azért könnyebb is az egész. Néha eléggé fársztó mondjuk 8órát folyamatosan tolni neki, névkiírások,reklám kiállások… Én azt mondom 2 VJ kellene egy buliba dehát néha 1et sem tudnak megfizetni… :/
Van mentorod vagy valaki a szakmában akire felnézel és akit példaként állítanál azok elé akik a későbbiekben ezzel szeretnének foglalkozni?
Igen van! SIX. Aki benne van ebben annak nem kell bemutatnom. 🙂 Ö volt aki a kezdetektől mellettem állt és áll a mai napig.
Akik ezzel szeretnének foglalkozni azoknak gatyát felkötni és tolni ezerrel!
Sajnos itthon néhol még mindig a stroboszkóp meg a lézer az „EXTRA” egy buliban. De ebbe nem mennék bele, mindenki tudja miről van szó.
Tavaly többször prezentáltad bulik vizuális aláfestését Szegeden, Siófokon, Budapesten sőt Aradon is. Van kedvenc klubod és ha igen melyik az?
Kedvenc? Siófokot és az aradi Mooskea-t emelném ki. Siófokon jó a technika a csapat plusz a Rosé fröccs a napfény és a baltoni naplemente. 🙂
Arad, az……. pont pont pont. 😀 Nagyon szép a klub és nagyon érzik a bulit az emberek.
Mik a terveid és mit vársz az előttünk álló évtől és mi az amire számíthatunk tőled?
Az idei évben szeretnék egy Siófok-Szeged-Arad vonalat kiépíteni és persze sok sok bulit feldobni még a vizuális elképzeléseimmel!
Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, további szép és sikeres karriert kívánunk!
Köszönöm a lehetőséget!
Sziasztok!]]>