„Ez a film a techno világába kalauzol el minket. Hedonista hippi társadalom. Eufória és finom melankólia közötti érzések. Élet a laptopok és lemezjátszók mögött – és azelőtt.” Így szól a projekt jellemzése a Startnexten, a legnagyobb német nyelvű crowfunding, azaz közössségi finanszírozó oldalon. A Berliner Sommer névre elkeresztelt dokumentumfilm átfogó képet kíván nyútani a techno világáról. Korábban a Bar 25-ről forgatott film elkészültét szintén közösségi finanszírozás tette lehetővé.
berlinersommer.jpg
Azonban a terv korántsem hoz mindenkit lázba, az ötlet már több vitát szült a világhálón: „Nektek hála úgy érzem magam, mintha egy állatkertben lennék. Berlin sokak számára vonzó, hiszen annyira laza. Ez számomra bosszantó, ezzel a fimmel pedig tovább erősítitek ezt az érzést” – írja egy név nélküli felhasználó a Startnext egyik hozzászólásában.
A filmet az az André Spilker rendezi, aki 2009-ban már letette névjegyét az „Afterhours”
című websorozattal, mint operatőr és vágó. Nagyon is tisztában van a problémával: „Éppen ezért bízunk a crowdfundingban. Nem szeretnénk ugyanis, hogy a film hangnemét kívülről határozzák meg. Mi a szcéna egy részét alkotjuk, és szeretnénk szorosan együttműködni a szcénával”.
Ezt amúgy a Berliner Sommer művészei is hasonlóképpen látják. Kedvcsinálóként már készítettek egy előzetest. Sikerült olyan művészeket megnyerni, mint az underground világból ismert Dirty Doering, vagy az egyre nagyobb ismeretségnek örvendő Alle Farben.
A Startnext segítségével 30 000 euro támogatásra számít a film. Szép kis összeg összeg, különösen annak függvényében, hogy a crowdfunding Németországban nem olyan népszerű, mint az Egyesült Államokban. Arra a kérdésre pedig, hogy a film készítőinek sikerül-e elérni a céljukat, 40 napon belül választ kapunk. Addig kell ugyanis elérni a kitűzött összeget.
További információ: www.startnext.de/berlinersommer.

]]>