Hosszú idő után jelentkezem ismét. Kár is szépíteni a dolgot, a lustaság a blog írást illetően teljesen eluralkodott rajtam, aztán ahogy lenni szokott, mindig közbejött valami, a hetek pedig elszaladtak – sőt tulajdonképpen az egész év. Pedig még csak azt sem állíthatom, hogy írói válságban szenvednék…

Az utolsó London calling bejegyzést cirka fél éve írtam és ígértem, hogy nem lesz 5 hónapos hiátus. Lett.

Corsica Studios

logo  

A 2005-ben nyílt klub eleinte Corsica Arts Club néven futott, ahol elsősorban kiállításokat rendeztek, de különböző filmek vetítése is a klub profiljához tartozott. Az alapítók később bővítették a koncepciót, így immár zenészek és djk is teret kaptak a dél-kelet londoni szórakozóhelyen.

A klub pontos címe: 5 Farrel Court, Elephant Road SE17 1LB. A website pedig itt található.

fotó 2Megközelítése roppant egyszerű: a város egyik legmagasabb épületének (katt: Strata) tövében  található, az Elephant & Castle metró állomástól (Northern & Bakerloo line) pár perc gyalog, vagy csak szimplán keressük a távolsági vasúti állomás logóját, garantáltan nem tévesztjük el. A  nem épp bizalomgerjesztő utcában sétálva meg nem mondaná senki, hogy a Unit 5 alatt egy klub  várja a szórakozni vágyókat.
Tekintsünk el a sztereotípiáktól, miszerint az Elephant & Castle környéke rossz hírű -főleg az a lepukkant piac, ahol a füstös figurák árulják a sok kacatot nap mint nap, vagy a Coronet színház (véleményem szerint) csúf, kék színű épülete. Sonny kebabos odújáról nem is beszélve…
A fentebb írt tényezők egyike se legyen akadálya, hogy nem lépjük át a 350-400 férőhelyes közép-méretű klub küszöbét!
Ahogy szinte minden londoni klub esetében, itt is belépés előtt átmotoznak a szekus úriemberek. Azt kell írnom, hogy egyáltalan nem olyan alaposan, mint a közelben található Ministry of Sound kutyái -jobb is, mert így legalább nincs hosszas várakozás (óóó Fabric).
A klubban 2 terem található  – első benyomásom nem is volt más, mint hogy az egész egy lepukkant kóceráj…A kisebb terem zárt egységet alkot, a dj pult oldalról “betámadható”, lehet pacsizni a dj urakkal, számot kérni, stb. – a hangulat mindig barátságos es családias.
44A másik roomban a dj pult kialakítása hasonlóan puritán, semmi csilivili. Itt is nyitott az egyik oldalról a pult, ebből adódóan a VIP fogalma ismeretlen, közel lehet kerülni a djkhez – én személy szerint szeretem, ha belátni a keverő pult mögé.
A terem egyik végében egy színpad található, ezt akkor aktiválják, ha live szettre kerül sor (katt ide). Minimális fények, zero vizuál (legalábbis nekem még nem volt hozzá szerencsém), a hangrendszer tökéletességét pedig a Funktion One garantálja.
A bárpulthoz nem kell sokat sétálni, várni azonban olykor annál többet. Az árak a megszokottak, sör £4 (Stella, Asahi, Budvar, Peroni, Corona), és £4.25 (Modelo, Negra Modelo) illetve a cider £4.75 (Kopparberg apple / pear / berry) – van tehát választék a folyékony kenyeret illetően. Red Bull £2.75, ha valaki kér mellé valamilyen shotot, akkor pedig £6.50.
Shots £3.50 – £5 között található, spirit mixer név alatt futó italok (Jack Daniels, Jameson, Southern Comfort, Havana, Malibu stb.) £4.50, míg egy szénsavas üditőért £1.75-t kell pengetni. Rejtély, hogy ásványvíz miért nem szerepel a lapon. Bor és pezsgő is kapható természetesen, utóbbi (Veuve Cliquot)  £60-t kóstál. A pultosok kedvesek és barátsagosak.
A helyiségben asztalok nincsenek, ellenben két kiszuperált bőrkanapét is elhelyeztek a bárpulttal szemben azok számára, akik szeretnének egy kicsit lehuppanni. Kár, hogy nincs belőlük több, minden bizonnyal sokan értékelnék.
111A mellékhelyiség az emeleten található (más nincs is ott egyébként), a falakon régi flyerek sokasága látható, igazán ötletes. A retyó (két kabin) maga nem túl nagy és maradjunk annyiban, hogy eléggé fapados: konkrétan tükrök se találhatóak. Hogyan csekkoljuk így mégis a frizuránkat?!
Illik szót ejteni még a füstölgő részlegről, amit egy labirintusra hajazó folyosón áthaladva érhetünk el. Itt található egyúttal az open-air (eső ellen fedett) ruhatár is, a megszokott £1-2/item kiírás..
A klub leginkabb a house, techno és electro szerelmeseinek ajánlott, de nem ritka a dubstep és a drum&bass esemény sem. A Cable klub bezárasával a vasárnap reggeli Jaded bulik helyszine is a CS lett.
Áprilisban látogattam először “Korzikába”, ekkor Broom, Advent és Sasha Carassi pakolták a lemezeket. Azóta több ízben is megfordultam a klubban, egyik legemlékezetesebb kétség kívül a 8 órás James Holden buli volt nyáron -ez egyben a blog második felének témája.

James Holden – The Inheritors Launch Party

Londonban kiválasztani hogy az ember melyik szórakozóhelyre menjen kiereszteni a gőzt szombat este igen csak derék feladat. Mi több, legtöbbször meglehetősen nehéz vállalkozás.
Ezen a júniusi hétvégén fel volt adva a lecke: Maya Jane Coles, vagy Eulberg, esetleg Bailey & Sydenham, neadjisten Dave Clarke & Damian Lazarus. Minden bizonnyal a fabricos DC-ra voksoltam volna, ha James Holden csak 2-3 órát pakol aznap este. Egy 8 órás all night long szettnek viszont nehez ellenállni: nem minden napi, ráadásul album bemutató is egyben. Ugy gondoltam, hogy ez bizony kihagyhatatlan.
333A 22 órai kezdésre be is estem, rajtam kívül kb. 5 ember lézengett a teremben. James a pultban állt, halkan szólt a zene, épp egy banánt majszolt.
Gyorsan aláírattam vele pár cd borítót és 2 flyert, plusz megemlítettem neki, hogy igazán mehetne Budapestre, mert már rég járt nálunk és sokan értékelnék az estéjét.
Kb. éjfélig csak warmup zene hallatszott, ezalatt hosszasan értekeztem egy átutazóban levő jenki párral a különböző zenei ízlésekről. Érdekes beszélgetés volt, megtudtam többek között azt is, hogy ők bizony mennyire rajonganak Skrillexért és a dubstepért, viszont arról fogalmuk sincs, mi fán terem James Holden. Mindössze nem akartak a hotelben maradni szombat este, teljesen véletlen futottak a szórakozóhely utcájába.
Az este nagy részét a dj pult közelében töltöttem, senki nem volt, aki kirángatott volna onnan. Vicces volt látni, ahogy James cipő nélkül zenél. Szivbaj nélkül tudtam tölteni a telómat és a kamera akksikat, miután felfedeztem egy szabadon hagyott konnektort a dj pulton.
A reggelig játszott zenék 99%-át nem ismertem (mea culpa), így ezekről nem tudok számot adni, ellenben több órányi videó anyagot (közel 4 órát) rögzítettem, amit itt találhattok: katt
A társaság természetesen félelmetesen vegyes, főleg a 25-30 évesek domináltak. Dresscode nincs, sok zorall arc viszont annál több. Általonosságban pedig csak annyit tennék hozzá, hogy fekete, sárga, fehér, vagy indián, mindegy hogy milyen a bőre – Ganxsta Z-t idézve a csodás 90-es évek-beli Pa-Dö-Dő nótából.
IMG_0735Zárásként jöjjön a klub értékelése – próbálok kevésbé szubjektív maradni.
Pro: a klub megközelítése szuper, általában gyors bejutás -a Drumcode Aftert leszámítva nem láttam hosszú kígyózó sort az utcában; barátságos arcok, családias környezet -a tánctéren es a füstölgő részben egyaránt. Olyan pedig egyszerűen nincs, hogy ne tudnál valakivel lespanolni. Ohh és azok a csábitó kanapék! Priceless.
Kontra: unblock kissé igénytelen (nem baj, majd megszokod ehehe), pici tánctér, erős túlzással se mondható szolíd fények – tudom, ezen nem is kellene kukacoskodni.
Személy szerint kedvelem a helyet: sötét és aljas, idéalis placc a techno szerelmeseinek.
A Jaded afterek hangulata bámulatos, mindenképp must have kategória, ha valakinek nincs jobb dolga vasárnap reggel, avagy épp meg levezetésként szükségét érzi egy kis lötyögésnek.
A következő London Calling epizód is még egy nyári eseményt fog felidézni, a DJ személye legyen titok. :=)]]>