Biztossá vált, amit addig csak találgatni lehetett: elválnak Westbama Mayday elindítója és fő mozgatórugójaés az I-Motion akik 2006. novembere óta szervezik az eseményt – útjai.
Westbam ma közreadott egy nyilatkozatot arról, mi vezetett a szakításhoz. Emberileg és szakmailag is egyre nagyobb lett az elidegenülés.


Ezennel bejelentem, hogy a jövőben nem veszek részt semmilyen Mayday-rendezvényen, sem mint DJ, sem pedig mint “Members Of Mayday” projekt része. Ennek oka az elmúlt években egyre inkább elmélyülő ellentét a szervező I-Motion csapattal és magával a Mayday rendezvénnyel szemben. Vagyis inkább azzal, amit az I-Motion tett a Mayday-jel.

1991 óta én vagyok az egyetlen művész, aki mind az összes Mayday rendezvényen fellépett szerte a világban. Ez nagyjából 60 bulit jelent Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Fehéroroszországban, Magyarországon, Spanyolországban, Mexikóban és Belgiumban.

Az elmúlt években egyre inkább azt tapasztaltam, hogy a I-Motion fittyet hány a tradíciókra. Azt éreztem, hogy a jelenlétem és a “Members Of Mayday” célja is csupán a látszatkeltés, miszerint a Mayday szellemisége még ma is tovább él.

Az én személyem biztosította számukra az alibit. Nincs kedvem többé ezt a szerepet játszani.

Ahogy azt sajtóban is olvasni lehetett, az I-Motion eladta a Mayday többségi tulajdonjogát egy amerikai konszernnek. Ez nekem nem tetszett. Nem várhatjuk el, hogy egy amerikai konszern jobban a szíven viselné a Mayday, vagy akár az európai technokultúra értékeit.

Végül szeretném megfogalmazni a kritikámat az I-Motion Mayday-politikájával szemben. Nem azért, hogy balhézzak, hanem mert ez az utolsó alkalom, hogy tehetek valamit a rendezvényért, ami sokat tett e technoszcéna fejlődéséért, és fontos szerepet töltött be az én életemben is.

ZENE

Miután az I-Motion átvette a Mayday szervezését, abban reménykedtem, hogy marad valami az eredeti koncepcióból, azaz a “house és techno” kéz a kézben járjon. Ehelyett a csarnokok zeneileg teljesen elkülönültek egymástól, akárcsak Nature One esetében. Ez annyit jelentett, hogy az 1-es csarnok képviselte a trance hangzást (diszkókompatibilis, dallamos zene), a kettes pedig a schranzt (kemény, veretős techno).
Mivel az elektronikus tánczene elmúlt tíz éve pont, hogy nem erről a két irányvonalról szólt, az új irányvonal egyik koncepcióba sem fért bele.

Az örökös mottó úgy tűnik ma már sokkal inkább ez: “Csukd be a szemed és lépj tovább”. Az 1-es és 2-es terem mellett két új helyszínt alakítottak ki: egy hardcore poklot és egy classic termet. Ami persze azt mutatta, hogy a fejlődés megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor mégsem jelent továbblépést, hiszen a zenei innováció nem kapott teret. Az igazi Mayday-tradíció pedig így szól: “Forward Ever, Backward Never!”.

MOTTÓK

Volt köztük egy-két igazán szellemes (pl. Clint Eastwood elhíresült szállóigéje: “Make My Day”). Ugyanakkor néhány igen csak lélektelenre sikeredett, a kötelező előírás szerint. A mélypontot számomra a “Made in Germany” jelentette. Úgy gondolom, hogy a technokultúra általánosságban és a Mayday esetében is a népek közötti barátságról kell, hogy szóljon. Nagy megtiszteltetés Németország számára, ha belegondolunk abba, hogy a Mayday időpontja Oroszországban éveken keresztül egybe esett a második világháború végének évfordulójával.

Lengyeloprszágban minden évben a függetlenség napjára esik a Mayday. Katowice mindössze néhány kilométerre található Auschwitz-től. Mégis hogy venné ki magát, ha ott is megjelennénk a “Made In Germany” mottóval? Önző és nem megfelelő dolognak tartom.

REBELS OF MAYDAY

Azt hallottam, hogy már nyomdában az új Mayday-plakát. “Members Of Mayday” helyett pedig “Rebels Of Mayday” szerepel a programban. Úgy gondolom, hogy ez a vészforgatókönyv már régóta az I-Motion irodjának fiókjában hevert. A lázadók (“Die Rebels”) pedig bárkik is legyenek himnuszokat írnak egy szervező megbízásából egy rendezvény számára. Ennek semmi köze sincs a lázadásahoz.
Tegyetek meg nekem egy szívességet és ne keverjétek össze őket a “Members Of Mayday”-jel.

MINDEN VÉG VALAMI ÚJ KEZDETE

Minden, ami az elmúlt években történt a Mayday háza táján, arra ösztönzött engem, hogy valami új dologba fogjak. Régi és új barátokkal dolgozunk egy új koncepción, ami újra érdekes lehet mindenki számára, akik a fent említett okok miatt már régóta nem látogatják a Mayday rendezvényeit.