A táncparketten rendszeresen, és időnként a lemezjátszók mögött is találkozhattatok már a havi podcast-ünk szerzőjével, aki nem más mint Smole. Most egy kicsit jobban is megismerhetitek őt, és aki még nem tette, most belekóstolhat mélységeket érintő univerzumába.

Mint tudjuk, nagy partihuligán voltál már a 90-es évek vége felé is, számtalan rendezvényt látogattál. Sokan beszélnek arról, hogy régen a fénykorban jobb volt minden. Te hogy látod?

Régebben valahogy nyitottabbak voltak az emberek. Mind egymás, mind a zene felé. Simán volt létjogosultsága az olyan buliknak, ahol többféle zenei stílus is helyet kapott az éjszaka folyamán, például voltam anno olyan rendezvényen, ahol a house-tól a drum & bass-ig mindenféle style szólt, és ragyogóan működött a dolog. Aztán ez szép lassan megszűnt, ahogy az emberek megtalálták a maguknak való elektronikus zenei stílusokat. Érdekes fejlemény volt, természetesen negatív értelemben, hogy a tájékozottság a nyitottság beszűkülésével is járt. Mikor pedig széles körben elkezdett terjedni itthon az internet, egy totális klikkesedés kezdődött, de még egyes stílusokon belül is, és ahogy az emberek egyre jobban vágták a zenéket, beindult a bulikban a kívánságműsor. Régen ilyen nem volt, csak a slágerdiszkókban. Én ezen először teljesen ledöbbentem… Egy elektronikus zenei bulin számot kérni? De hát könyörgöm, ez az egész arról szól, hogy van egy művész a dj pultban, aki éppen alkotni próbál valamit nekünk, a közönségnek, hogy jönnék én vagy bárki ahhoz, hogy beleszóljak ebbe az alkotói folyamatba?
De mint említettem, egymás felé is sokkal nyitottabbak voltak az emberek. Sokkal inkább ment a pacsizás, haverkodás, a partizók jobban vigyáztak egymásra, udvariasabbak voltak a másikkal. Most mindenki elvan a maga kis társaságával, a maga kis szubjektív világában, és kiveszett az egymás iránti tisztelet. Persze ez is bulifüggő, van egy-két klubest, ahol nagyon jó és nagyon nyitott közönség van.
Azt én személy szerint semmiképp nem mondanám, hogy a fénykorban jobb volt minden. A technika fejlődésével a zenék is egyre jobbak és rafináltabbak lettek, és nem szinte mindegyik itthoni dj nagyjából ugyanazokat a zenéket játssza, mint anno, hanem sokkal több az egyedi íz, sokkal változatosabb a zenei felhozatal. Persze a kínálat bővülésével a rossz dj és a rossz zene is több lett, de jó zenékből is sokkal több van. Könnyebben tudsz egyedi hangzást kialakítani magadnak, ami a partizóknak is nyilván jó, hiszen így mindenki könnyedén megtalálhatja a maga kis kedvenc dj-it.

Említetted hogy a zenei stílusok is megújultak az idő folyamán, a szavaiddal élve „sokkal több az egyedi íz, sokkal változatosabb a zenei felhozatal.” Melyik szegmenst tartod ma a legelőremutatóbbnak, és miért?

Jelenleg a house és a techno szinte végtelen kombinációs lehetőséget kínáló hibridjeiben látom a legnagyobb potenciált, persze ez mindenkinek teljesen szubjektív. Szeretem a mély és sötét hangzásokat, ez még a progi hőskorából fakad nálam. Én a Zero Tolerance és Vapour kiadványokon nőttem fel, és azóta is nagyon szeretem azt a hangulatot, amit ezek a zenék adtak, és keresem is folyton ezt a hangzást. Ami már persze nem ugyanaz, mint anno, ez is belassult és jobban fúziónál a techesebb és minimalistább hangzásokkal. De a technoban is rengeteg lehetőség rejlik még mindig, nem gondoltam volna egy pár éve, hogy ez lesz a talán leginkább újra és újra megújulni képes stílus, de az idő a technot igazolta.

2007. fontos év volt számodra, hiszem akkor jött az elhatározás, miszerint kipróbálnád magad a lemezjátszók mögött. Mi adta meg számodra a kezdő lökést?

Addigra már tekintélyes nagyságú zenegyűjteményem jött össze, és egyre jobban motoszkált a fejemben a gondolat, hogy be kellene ezeket mutatni az embereknek. Először nyilván a barátaim voltak az ’áldozatok’, ekkoriban mixelni szinte még egyáltalán nem tudtam, de többen is mondták már akkor, hogy nekem ezzel érdemes lenne komolyabban is foglalkoznom. Aztán a mixelésbe viszonylag gyorsan belejöttem, és elkapott rendesen a gépszíj. Komolyabban 2009-2010 óta foglalkozom vele, viszonylag gyorsan szert tettem egy vidéki rezidenciára, ami nem tartott ugyan sokáig, de rengeteget tanultam ott. Azóta is folyamatosan próbálom fejleszteni a tudásomat, és igyekszem megragadni minden lehetőséget, mert minden szituációból tanul az ember, illetve próbálok zeneileg minél egyedibb stílust kialakítani magamnak.

Sokat beszélgettünk már arról, hogy egy lemezlovas igenis legyen egyedi, találja meg a saját stílusát, zenei világát, fontosnak tartod a minőséget, valamit a lehengerlő hatásokat. Szerinted hogyan lehet egy lemezlovas igazán hiteles? Szolgálni vagy alakítani hivatott a közönség ízlését?

Az én szememben a lemezlovas egyfajta interpretátori szerepet tölt be a producerek és a közönség között. Feladata bemutatni az új zenéket, új hangzásokat, de persze mindeközben nem függetlenítheti magát attól a dologtól, hogy éppen egy buliban vagyunk, és az emberek azért jöttek el ma este, mert jól szeretnék érezni magukat, így az ő ízlésüket is feltétlenül figyelembe kell venni. Az ideális eset nyilván az, ha dj és közönség egy hullámhosszra kerül, és az utóbbi fenntartások nélkül be tudja azt fogadni, amit az előbbi ad nekik. Azonban ez nem mindig sikerül, és ilyenkor a dj-nek kell engedni, persze nyilván csak ésszerű kereteket között, olyan módon, ami még belefér az adott dj stílusába. De a „nevelő” szerep is rendkívül fontos, bár ma az internet világában ez már leértékelődött, hiszen rengeteg partiarc már zeneileg abszolút up-to-date, és pontosan tudja, hogy mi az amit kapni fog az adott dj-től az adott buliban, de azért mégis úgy gondolom, hogy a lemezlovas, mivel jobban „belelát” a dolgokba és jobban képben van, mint egy átlagos partizó, mindig tud újat mutatni, és kötelessége is.

Visszatérve a zenei stílusokra. Véleményem szerint manapság bűn beskatujázni a dj-ket, sokakat nem is nagyon lehet. Itt vagy például te! Eklektikus zenei ízléseddel könnyen okozhatsz kellemes meglepetéseket. Hogyan írnád körbe a zeneiséged?

Abszolút zenei mindenevő vagyok, és ezt a szettjeim is visszatükrözik. A deep house-tól a techno-ig mindent játszok, ami jó és igényes, persze a legnagyobb kedvenc a minimalistább, techesebb, mélyebb hangzás, ez az, ami igazán én vagyok, de emellett szívesen játszok mosolygós deep-et, vagy technot is, ha a buli és az adott közönség ezt kívánja meg. Mindig kihívásként tekintek egy adott szituáció megoldására, és ebben eklektikus zenei ízlésem nagy segítséget nyújt.

Azt hiszem ebből adódik a következő kérdés. Kik a kedvenc producereid, és melyek a favorit kiadók?

Eklektikus ízlésem folytán rengeteg kedvenc producer és kiadóm van, de persze vannak olyanok, akik és amik még ebből is kiemelkednek. Nagyon szeretem mostanában Andras Toth, Loquace, Just_Me, Jamie Funk, Joeski, Jam’ On, Brett Johnson, Audiofly, Leon és persze az örök kedvenc Guy Gerber munkáit, a kiadók közül pedig most a Moan, a Little Helpers, a Bondage, a Cyclic és a Highgrade a legnagyobb kedvencek.

Elég jó rálátásod van a zenére, és széles a zenei skála ami inspiráló lehet számodra. Te magad, gondolkoztál már azon, hogy belekóstolj a zeneszerzésbe?

Mivel meglehetősen hiperaktív típus vagyok, ezért nekem a zeneírás elég nagy kihívás, képtelen vagyok órákig a gép előtt ülni, és 2-3 hanggal végeláthatatlan ideig molyolni. Ha esetleg találok majd egy megfelelő partnert, akivel tudjuk „váltani” egymást a gépek előtt, akkor talán, de egyelőre ez nincs képben, és nagyon időm se lenne rá. Amúgy sem gondolom, hogy minden dj-nek feltétlenül producernek kell lennie (fordítva pláne nem…), de mivel manapság az a trend, hogy egy dj írjon zenét is, előbb-utóbb mindenképp bele fogok ebbe kóstolni, pláne, hogy hosszú távon képtelenség máshogy érvényesülni.

Kíváncsi lennék azért milyen zenék pattannának ki a kezeid közül, remélem lesz majd lehetőségünk ezt is megtapasztalni. Most azonban engedd el kicsit a fantáziádat. Játsszunk el a gondolattal, hogy ha megrendezhetnéd álmaid buliját – ne adjuk alább 24 óránál – milyen helyszínt választanál, és kik lennének a fellépők?

Két dolog egészen biztos ezzel kapcsolatban: szabadtéren lenne, és sok-sok magyar dj játszana, mivel szerintem rengeteg tehetséges dj tevékenykedik hazánkban. Akik biztosan ott lennének a bulin az Beta, és Polarize. De persze hívnék külföldről is dj-ket, leginkább azokat, akiket már régóta szeretnék meghallgatni, de akikhez eddig még nem volt szerencsém. Rajtuk kívül Guy Gerber mindenképp szerepet kapna egy hosszabb szettel, Lee Burridge sem hiányozna a line up-ból, valamit Ricardo Villalobosra bíznám a soha véget nem érő afterparty levezénylését. 

Szólj ha összejön a buli, ott akarunk lenni!!! Na de térjünk vissza a valóságba, és mesélj nekünk a jövőbeni terveidről.

Mindenképpen! 🙂 Tervek! Szeretnék még inkább egyedi zenéket játszani a jövőben, gőzerővel dolgozom egy egyedi stílus kialakításán. És nyilván szeretnék sok-sok bulin remek közönségnek pörgetni, akik értik a zenémet. Ezen kívül nemrég csatlakoztam a Contra Mundum csapatához mint dj és újságíró, ezzel kapcsolatban is sok érdekes történésre számítok. Ők egy fiatal, lelkes és ambiciózus csapat, nagy lehetőség rejlik bennük, és remek bulikat szerveznek, érdemes figyelemmel követni őket. Valamint csináljuk tovább az Infinity Sounds-ot is, amit egyre jobban megismernek az emberek. Szerencsére.

Te vagy a májusi podcast-ünk szerzője, melyet itt az oldalon meg is lehet fülelni. Mire számíthat az aki még nem hallgatta meg?

14 tracket mixeltem össze közel 70 percben, van benne mélység és dark hangulat bőven, de tech és a vége felé dallamok is. Próbáltam minden stílust belegyúrni, ami én vagyok, de a gerincet a minimalisztikus, teches, darkos zenék adják.

Említetted, hogy nem rég csatlakoztál a Contra Mundum csapatához, a kollektíva pedig már kiírta a következő bulit a facebook oldalára, de egyelőre még nem csepegtettek semmiféle infót a pontos időponttal, helyszínnel és a lineup-al kapcsolatban. Kérlek mint bennfentest, fedd fel a rejtélyt.

Előreláthatólag július elején lesz a következő bulink, ismét az R33-ban, a line-upot illetően még nem tudok pontos információkkal szolgálni, de amint meglesz a végleges felállás, ígérem, hogy a Primate.hu olvasói fogják először megtudni!