A berlini zenetechnológia fejlesztő cég a Future Audio Workshop éppen egy olyan zenefelismerő programon dolgozik, amely pontosan meg tudja mondani, hogy a klubokban az éjszaka folyamán milyen track-ek hangzottak el.

A GTI a teszteken már jól vizsgázott. A feladata, hogy adatokat kell továbbítania olyan szervezeteknek, mint például a német GEMA, hogy a jogdíjakat igazságosan tudják elosztani a regisztrált művészek között, vagyis hogy a tényleges „termelők” megkapják azt a díjat, ami jár nekik.

Ennek előzménye a történelmi viták a Gema-val a zenék körül, melyeket a német klubokban játszanak. Fenyegetőzés a jogdíjakkal, laptop díjakkal, melyek miatt bezárhatnak egy klubot. Ezek után jött a megállapodás, és ez év január 1-től az új díjkiszabások.

gti-development

A Future Audio Workshop azt állítja: „Még most rendkívül nehéz részletes információkat szereznie a PRO-nak /végrehajtó jogi szervezetek/ azokról a zenékről melyek megszólaltak egy klubban.”
„Jelenleg a PRO ac-hoc módszerrel becsli meg az adatokat, de ez a módszer nagyon pontatlan.”

Hogyan is működik az új technológia? Egy „compact” és egy „low-cost” dobozt szerelnek a hangrendszerre, ami azonosítja a zenéket, és a szett végén egy gombnyomással el lehet küldeni a GTI adatbáziba, ami nem lesz elérhető a nyilvánosság számára.

A label tulajdonosok és művészek egyaránt kezelhetik majd a rendszert, tölthetnek fel új zenéket az internetes adatbázisba.

Forrás: RA