Indul a nyár és vele együtt a parti szezon Horvátországban Umagtól egészen Dubrovnikig. Cikkünkben az isztriai partikat és fesztiválokat járjuk körül.

A horvát Adria ezen része közelségéből kifolyólag akár egy (hosszú)hétvégi bulizásra is alkalmas, illetve azok számára is kitűnő, akik a strandolást és/vagy városnézést némi (vagy nagyon sok) fesztiválozással szeretnék egybekötni.

A fesztiválszezon már elkezdődött a szezonnyitó Lighthouse fesztivállal, ami jelesre vizsgázott, sőt, ha nagyon pontosak akarnánk lenni, akkor az már április utolsó napjaiban startolt a Spring Breakkel.

Nézzük, mit tartogat a rohamos léptékkel közeledő nyár, ami valójában már itt honol a tengerparton, de úgy igazán ezekben a hetekben kezdenek „pásztázni a strobik”.

Kezdjük először egy örvendetes hírrel; nevezetesen Porec legendás klubja, a Byblos néhány év szünet után újraindul. Méghozzá nem is akármilyen fellépőkkel, egészen augusztus végéig dübörögni fog az exkluzív open air klub jórész egynapos bulikkal, de idén rendhagyó módon lesz egy háromnapos fesztivál is.

Itt van mindjárt Fatboy Slim, aki július 5-én ugráltatja meg a közönséget. Szinte még fel sem száradt a kiöntött Mojito máris kezdődik a háromnapos fesztivál; a Byblos Carnival szerdától péntekig (július 16-18.). Szerdán Stefano  Noferini lép a színpadra, csütörtökön őt követi Oliver Koletzki, majd pénteken James Zabiela zárja az őrületet, hogy csak a húzóneveket említsük.

Augusztus elsején David Morales tesz látogatást a klubban.

Ha már a kluboknál tartunk, úgy feltétlen meg kell említenünk Isztria talán legjobb (bár ezzel a Byblos biztos vitázna) open air klubját, a Rovinj és Pula közt félúton fekvő Lighthouse-t (nem összekeverendő a Porectől északra zakatoló Lighthouse fesztivállal), ahol idén is várat magára néhány elektronikus buli. Mindjárt június 20-án kezdett volna Joris Voorn, aki sajnálatos családi ok miatt júniusi fellépéseinek nagy részét visszamondta. Beugróként sikerült elhozni Carlo Liot és Sinisa Tamamovicot  illetve a „szokásos” helyi rezidensek szolgáltatják a talp alá valót. Joris Voorn rajongóknak azonban nincs okuk csüggedésre, a szervezők lázasan keresnek egy újabb időpontot. Sajnos a tavaly (is) remekül sikerült StarsNight fesztivállal kapcsolatosan nincs semmi hírünk. Mivel már június közepét írunk, így félő, hogy elmarad.

Igaz nem Horvátország, de Isztria; Szlovénia legjobb klubja, az Ambasada Gavioli idén nyáron is kínál néhány partit, így július 4-én Adam Beyer négy órás szettjét,  továbbá július 26-án Richie Hawtin és Valentino Kanzyani lép a porondra.

Talán még ki se pihentük Richie Hawtint és máris vághatunk bele egy háromnapos fesztiválra, a 100%-os horvát rendezésű Kanegra Beach-re (augusztus 8-10.), ami idén ünnepli 5. évfordulóját, az alkalomhoz illő line uppal; Kevin Saunderson, Nic Fanciulli, Stacey Pullen, Matador, Marko Nastic, Dejan Milicevic és még sokan mások.

Az idei fesztivál nagy durranása, hogy az afterok vagy daypartik (kinek mi, ugyebár;) ) nem a fesztivál közvetlen szomszédságában található Bamboo Beach Barban kerülnek megrendezésre, hanem az Exkluzív tengerparti open air klubban, az umagi Saint&Sinnersben (vigyázat, Porecban is van egy Saint&Sinners, tehát nem eltévedni).

Természetesen idén is felrázza az Isztria keleti partvidékét, egészen pontosan Rabacot a horvát partisorozat, a Girandella Beat Beach, ami egy hangulatos tengerparton, medence körüli kulisszát kínál, aki pedig a reggelig tartó zene után sem érez fáradságot az boatpartikon használhatja fel a maradék energiáját.

A nyár vége felé sem áll meg az élet, sőt akkor kezdődik igazán, ugyanis három angol szervezésű fesztivál is követi egymást, nevezetesen a Dimensions (augusztus 27-31.), Outlook (szeptember 3-7.) és az Unknown (szeptember 8-12.).  Tehát a hardcore fesztiválozok három héten keresztül mozgásban lehetnek, az más kérdés, hogy ki lesz ,aki ezt bevállalja 😉

A Dimensions és az Outlook Pulánál, míg az Unknown Rovinjnál vert sátrat.

Mindhárom fesztiválról–nagyságuk miatt- külön is írunk az elkövetkezendő hetekben.

Aki még a ködös őszt a fiókba tenné és szeptember második felében is bulizna egyet a tengerparton, az a Lighthouse klubban és a szlovén Ambasada Gavioliban teheti meg.