Richard D. James a techno „Mozart”-ja! Hihetetlenül karizmatikus, vagány személyiség, mindehhez párosul a zenei tehetség, és a kiváló humorérzék. Alkotott ő már mindent ami zene, kereste és szerencsésen meg is találta a különleges hangokat, zajokat. Szerzeményei között fellelhetőek ambient, jungle, easy listening, hard core, trip hop, drill and bass, progressive breakbeat és persze techno darabok. Mindig is imádta a kütyüket, és a technika adta lehetőségeket nem csak kihasználta, de fel is spékelte. Így vált ő – Kömlődi Ferenc és Pánczél Gábor szavaival élve – a „csúcstechnológia teremtette zenei avantgárd főszereplőjévé” /Mennyek kapui/. Egyszer még egy tankot is vásárolt magának…

1994-et írunk amikor Richard D. James, aka The Aphex Twin elhatározza hogy kiadja saját címkéjén /Rephlex Records/ a „Caustic Windows” LP-t. Sajnos a vinyl soha sem látta meg a napvilágot. Amikor 1999-ben Mike Paradinas aka µ-Ziq-al készült egy ritka mély interjú a /ma már nem működő/ Aphex Twin rajongói oldalra a joyrex.com-ra, az interjúban Mike részletesen elemezte az LP összes zeneszámát, és elmesélte hogy csak 4 ember volt jelen az LP tesztelésénél Richard James, Chris Jeffs (aka Cylob), Grant Wilson-Claridge (a Rephlex Records egyik alapítója) és ő maga. Mindegyikük birtokol is egy-egy példányt, és megesküdtek, hogy soha sem csinálnak másolatot az albumról. Ami biztos, hogy egyetlen track sem került róla kereskedelmi forgalomba az elmúlt 20 évben 2 zenei anyag kivételével amik egy összeállításon jelentek meg.

EDDIG!

Most gyorsan szaladjunk előre az időben. 2014! A DiscoGS oldalán egy titokzatos eladó bukkan fel, aki csillagászati árat kér a különleges kiadványért. Aphex Twin elveszettnek hitt albuma a „Caustic Windows” végre előkerült! Futótűzként terjedt a híre, digitalizálva felkerült a youtube-ra is, majd 46.300 dollárért vásárolta meg a szerencsés új tulajdonosa az ebay-en, aki a végén 100 licitálóval szállt szembe a végsőkig. A különleges kiadvány körüli fennforgásnak a Kickstarter csinált kampányt, az aukció egyébként 6.000 dollárról indult.

Az album zseniális, de bizonyosodj meg róla Te is:

forrás: kickstarter, mixmag