Nature One idén jubileumi fordulóponthoz érkezett. A német fesztivált 1995-ben rendezték meg első alkalommal, idén a 20 éves jubileumi fennállást ünnepeljük.

A fesztivál augusztus 1-től 3-ig tart a szokásos történelmi Pydna Rakétabázis területén, a németországi Kastellaun-ban.

Az előző évek tapasztalatai alapján legalább 65 ezer látogatót várnak Németország legnagyobb szabadtéri fesztiváljára, de véleményünk szerint ez a szám nagyobb lesz, főleg ha a régi motorosok is tiszteletüket teszik az évforduló alkalmával. 25 országból érkeznek a fellépők, mint például a svéd világsztár Axwell, a techno legenda Carl Cox, a német Paul Van Dyk, ATB és Sven Vath. A legfontosabb tényező a fesztiválon az a ‘Golden 20’ színpad, ahol csak olyan előadók lépnek fel, akik 1995-ben a kezdetek kezdetén is jelen voltak.Ű

Egy kis történelmi visszatekintés:

 

1995 Augusztus: A Hahn-i reptéren megrendezték Németország első szabadtéri rave buliját, a Nature One-t. 13 000 úttörő raver ünnepelt inkább a szabad ég alatt, mint a klubok, csarnokok zárt falai közt. Már első alkalommal olyan neves előadók bíztak a fesztivál sikerében, mint Marusha, Carl Cox, Paul van Dyk, Joey Beltram vagy Kenny Larkin. 1996-ban a rendezvény átköltözött a korábbi Pydna katonai bázisra, ami azóta is a tökéletes helyszint szolgáltatja a fesztiválnak. 1997-ben a Nature One egy egész hétvégén át tartó sátrazó, kempingezőfesztivállá nőtte ki magát. A népszerűsége olyan gyorsan terjedt, hogy hamarosan Németország legnagyobb rendezvényévé vált, sorra nyerte a díjakat és folyamatosan látogatottsági rekordokat döntött. A tavalyi évben 64 000-en vettek részt a bulin, de idén nyilván több résztvevőt várnak az évfordulóra. Egyrészt a fiatal generáció körében is egyre inkább terjed a híre, másrésztvárhatóan olyanok is újra eljönnek az idősebb korosztályból, akik már évek óta nem járnak bulizni.

Nature One sokszínűsége abban rejlik, hogy 2 napon át megannyi zenei műfaj képviselőit vonultatja fel. Trance, Acid-Trance, House, Minimal-Techno, Techno, Hardtechno, Hardstyle, Hardcore, mindegy mit szeretsz, 4nagyszínpadon és 19 klubstage-en több mint 300 Dj és Live act közül választhatod ki, mi éppen kedvedre való.

 

A fesztivál 4 fő stage-ből áll. Az Open Air Floor fellépőit az aktuális divat és a trance irányadóiból válogatják. Idén Paul van Dyk, ATB, Ferry Corsten illetve a világsztár Axwell is biztosan ezen a színpadonfog a pultba állni. A szabadtériszínpad köré évről évre monumentális méretű díszletet terveznek, profi mérnökök dolgoznak össze, hogy a hang- és fénytechnikával olyan vizuális látványban legyen részünk, aminek nincsen párja. A Century Circus egy óriási techno-sátor, ahol minden évben a szcéna nagyágyúi követik egymást a pultba. Sokan hazai terepen játszanak, hisz tudjuk, hogy a németek főbb erőssége a techno és jobbnál jobb Dj-k kerülnek ki közülük, gondoljunk csak Chris Liebing töretlen sikerére. Chris sok éve állandó vendége a Century sátornak, ahogyan idén is látható neve a line-up-on, Sven Vath, Carl Cox, Len Faki vagy Klaudia Gawlas mellett. A House of House, ahogyan az a nevéből adódik, ebben a sátorban a dallamosabb zenékért felel többek között Dominik Eulberg és Kölsch.

 

Idén a 20. éves fesztivál Classic Terminal-ját felváltja a ‘Golden 20’, ahol csak olyan művészek lépnek fel, akik 1995-ben is játszottak a legelső rendezvényen. Többek között Charly Lownoise & Mental Theo, Mark’Oh, Ilsa Gold, Tanith és a Ravers Nature kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy szigorúan régi klasszikus muzsikákkal idézzék meg a régi szép idők emlékeit.

 

A klubszínpadok 1998 óta meghatározó elemei a Nature One-nak, melyeket repülőgéphangárokba vagy az azok felett lévő domb tetejére építenek fel. Ezeket klubok, rendezvények, magazinon, kiadók állítják, illetve klubrezidenseket, tagokat, barátokat kérnek fel a vendégszereplésre. Kezdetben csak hét intézmény szervezte meg saját bemutatkozó estjét, ma már viszont 19-re nőtt a számuk. A híres németországi klubok, mint az „airport” (Würzburg) vagy a „Stammheim” (Kassel) már a kezdetekkor is jelen voltak. A legkeményebb stílusról idén is a „Masters of Hardcore” sátorban fog gondoskodni Angerfist, Outblast vagy a Korsakoff. A számunkra legérdekesebb klubsátor viszont az Abstract, ahol a német techno régi és új vonalának diktátorait gyűjtik be a pult mögé, Klaudia Gawlas, Torsten Kanzler, Eric Sneo, Sven Wittekind (live), A. Paul, Niereich vs. Hackler & Kuch, BMG (live), Kerstin Eden és társaik lépnek fel akár többször is a 2 nap alatt.

 

Camping Village

 

A Nature One-t az 1 négyzetkilométernyi pusztán elterülő kemping teszi egyedivé és hamisíthatatlanná. Csütörtökön nyitja meg kapuit a látogatók számára, akik autóval, motorral vagy lakókocsikkal érkeznek. Mindenki kap egy kisebb területet magának a sátrak felállítására, egyezkedni persze lehet a szervezőkkel, hogy ki mekkora helyet szeretne. Mint tudjuk, a németek szeretnek kempingezni a szabad ég alatt, ezért mindenki felkészülten érkezik a fesztiválra, aggregátorral, grillel, bútorokkal a hátsó platón. A kemping életképéhez tartozik, hogy sok látogató hoz magával felszerelést, hang és fényrendszert, hogy saját Dj-ikkel bulit rendezzenek a buliba. Ennek köszönhetően a kempingben 4 napon át nincs pihenés. Non-stop szól a zene, kilométerekkel odébb is visszhangzik a basszus és vastag füst lepi el esténként a tájat. A pénteki nap csak a kempinges őrültségekből áll, beöltözött arcok rohangálnak vizipisztollyal a kezükben, sülnek a bratwurstok a grillen és ordít a zene. Az esti neves fellépők közül többen ott is pult mögé állnak egy-egy kisebb sátorban a barátaik körében, ezért érdemes mindig résen lenni. A Nature One kempingjéhez hasonlót még nem láttunk, ezt nem lehet überelni. Az a több ezer ember is így van vele, aki csak ezért képes odautazni, ugyanis nagyon sokan a Pydna-ra be se mennek. Számszerűsítve évről évre kb. 80ezer kempingező lepi el a pusztát és esténként a fesztiválon csak 64-65 ezren vesznek részt.

Ennek okát a fesztivál rendezvényfüzete fogalmazza meg szépen:

 

„ A világ, amiről álmodunk, 4 napig valósággá válik itt, a Hunsbrück régióban: zene szól, bármerre jársz, élénk, színes fények vesznek körül, ameddig csak ellátsz, egy lüktető sátorváros áll a vidéki táj kellős közepén. Az embereknek egy gondolat lebeg a szemük előtt: együtt lenni olyanokkal, akik megoszthatják egymással ideáikat, terveiket és EGYÜTT képesek rá, hogy évente egyszer kialakítsák azt a világot, amire mindannyian vágynak.”