Valószínűleg nincs még egy olyan biztonsági őr, akit szűkebb pátriáját leszámítva az egész világon ismernek. Sven Marquardt különleges fizimiskáját nehezen feledi az, aki egyszer már kivárta a Berghain előtt kígyózó, idegőrlően hosszú és félelmetesen csendes sort. A klubot 2009-ben a világ legjobbjának választotta a „DJ Mag”. Bár ma már jócskán lecsúsztak a dobogóról,  a Berghain köré épített mítosz mit sem kopott az elmúlt években, partyarcok ezrei zarándokolnak el hétről hétre Berlinbe, hogy bebocsátást nyerjenek a szentélybe.
A most megjelent önéletrajzi műben mindössze egy fejezet szól a Berghainról. Mesél a munkájáról, valamint arról, hogy két évtizednyi „türsteherkedés” után pontosan meg tudja állapítani, kik azok, akik csak zavarnak, bosszúságot okoznak és kik azok a vendégek, akik az ideális közönség részét alkotják és bebocsátást nyernek az előcsarnokba. Oda, ahová Sven rögtön a könyv elején elkalauzol bennünket, hiszen fotóművészként itt készíti a munkáinak nagy részét.
Sven Marquardt még így is éppen elég érdekességgel tud szolgálni. A könyv egy művészi undeground fejlődésregény az NDK-ból. 1962-ben született Kelet-Berlin Pankow városrészében. Még ma is itt lakik, nem is szeretne innen elköltözni. Szülei fiatalon házasodtak: apja az autópálya építőknél dolgozott, az édesanyja egészségügyi asszisztens. Szülei hamar elválnak, Svent 14 évesen magába szippantja a helyi homoszexuális szubkultúra és a rendőrséggel is állandóan meggyűlik a baja, ugyanis amellett, hogy meleg, még punk is.
Később kitanulja a fényképészmesterséget. Munkáit a morbiditás, pusztulás és szépség kettőssége jellemzi, a képek színhelyéül általában elhagyatott gyártelepek, házak, utcák szolgálnak. Morbid és elhagyatott: ez az a fajta Berlin, amit Marquardt igazán kedvel. 20-as évei végén leomlik a berlini fal. Sven egy időre szakít a hedonista életvitellel, cipőket árul, de nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy újra visszatérjen a berlini éjszakába.
Két dolog segített számára túlélni a 90-es éveket: ezek pedig a drogok és a naplója, vagyis a tetoválásai. Lehet, hogy ma már megkopott a szögesdrót tetoválás az arcán, őt azonban ez nem zavarja, hiszen a tetoválás ugyanúgy megkopik, mint maga az ember.

A könyv az Ullstein kiadó gondozásában jelent meg, ára 15 euro. Ha érdekel, itt tudod megrendelni.