Aphex Twin 13 éves szünetet tört meg azzal, hogy a héten végre megjelent új lemeze, a „Syro”.
A lemez kapcsán már mi is többször hírt adtunk a producert érintő történésekről.
Most azonban maga Richard David James válaszol.
És aki kérdez?
Apparat, Richie Hawtin, Caribou, Ricardo Villalobos, valamint DJ Koze.

Apparat: Richard, az elmúlt években miért csak ilyen kevés zenét adtál ki?

Aphex Twin: Mert nem volt muszáj. Rengeteg zenét írtam közben is, de egyre nehezebb feladat ezeket megjelentetni. Annyi zenét írok, hogy hamar feladom amikor valamilyen rendszerbe kellene őket elhelyeznem. Annyi nyersanyaggal dolgozom, hogy gyakran magam sem látom át őket és hamar elvesztem a fonalat. De most épp olyanban vagyok, hogy sok zenét meghallgatok és próbálom őket rendszerezni. Úgy gondolom, hogy ezek közül a jövőben nagyon is sokat meg fogok jelentetni – legalábbis remélem.

Richie Hawtin: Nagy-Britannia egyik legelszigeteltebb vidékén (Cornwall, d. Red) nőttél fel. Ez az, ami előkészítette az utad az általad képviselt stílus és tudatos elszigeteltség felé?

Aphex Twin: Sokkal nagyobb flash kinn a természetben. Bár errefelé rohadt ijesztő az időjárás, de ez a sok szél és vihar is nagyon élvezetes tud lenni. Azt gondolom, hogy az elszigeteltség érzése miatt látom a dolgokat kívülállóként.

Caribou: Vannak ambícióid? Ha igen, milyen célokat szeretnél elérni?

Aphex Twin: A lehető legtöbbet szeretném elérni, ami csak lehetséges – ez az én ambícióm. Ezt a zeneíráson keresztül próbálom megvalósítani. Ha nekiállsz zenét csinálni és végül meghallgatod a kész műved, megváltoztat és arra ösztönöz, hogy újra alkoss. Ez egy olyan eljárás, ami folyamatosan fejlődik.

Ricardo Villalobos: Csak a saját szórakoztatására írod a zenéket vagy másokra is gondolsz közben?

Aphex Twin: Amikor éppen dolgozol valamin, állandóan emberek képe ugrik be. Néha csak egy bizonyos személyre fókuszálsz. Ez akkor szokott történni, ha egyáltalán nem gondolsz rá. Egyszerűen csak előbukkannak az emberek az agyadban. Olyan a zenekészítés folyamata, mintha csak meditálnál. Ha bejön valakinek az ízlése, akkor néha próbálok olyan zenét írni, amiről azt gondolom, hogy az illető biztosan szeretni fogja. Ez nagyon érdekes. De nem hiszem, hogy le is szeretném ezeket játszani nekik.

DJ Koze: Hosszú időn keresztül nem adtál ki zenét. Kíváncsi vagy az emberek véleményére az új albumot illetően? Érezel valamifajta nyomást emiatt?

Aphex Twin: Bizonyos értelemben igen. De ismerem magam annyira, hogy objektív maradok, nem igen tudnak nekem újat mondani. Ha valami kreatív dolgot hozol létre, akkor te magad légy a legnagyobb kritikus. Csak így lehetsz jó és érhetsz el sikereket. Az egyetlen, ami fájni tud, az az, amikor olyan kritikát kapok, amire korábban még soha nem gondolkodtam. Saját magam választottam ki az új album zenéit és tettem bárki által hozzáférhetővé. Ez egy poplemez, így aztán nagyjából tudom, milyen reakciókra számíthatok.

Forrás: groove.de