Eltelt egy hónap, a nyár lassan már csak az emlékeinkben él. A fesztiválról szinte minden portálon olvashattunk beszámolót, nálunk is. Ezek kivétel nélkül inkább a zenére fókuszáltak. Úgyhogy ezúttal a zenei részt teljes mértékben ignoráljuk, ez a kis írás csak a körítésről fog szólni.

Nem hittünk a szemünknek, amikor kihirdették a tavalyi line upot. A VOLT és a Deadcode  csapata által szervezett esemény azonnal óriási sikert aratott az elektronikus zenei rajongók körében, ráadásként egyből el is nyerte Hollandiában az „Európa legjobb új fesztiválja díjat” az „European Festival Awards”-on. A fesztivál egyedülálló módon vonultatja fel az e-zene legelismertebb DJ-it, nélkülözve az igazi headlinereket. Idén sikerült még magasabb fokozatba kapcsolni, a line up szinte már az álomkategóriát súrolta. Kíváncsian vártuk, vajon milyen lesz a körítés. Így aztán beköltöztünk a campingbe, hogy még véletlenül se maradjunk le semmiről. Igaz, tavaly se maradtunk le, de azért fenntartani egy szállást, hogy lényegében csak zuhanyozni és átöltözni menj oda, kicsit luxus és teljesen felesleges időpazarlás…

Tökéletes nyári melegben indultunk meg a nulladik napon. Sajnos sikerült egy kissé megcsúszni az idővel, így aztán a tervezett egész napos strandolásból végül semmi nem lett. Késő délután érkeztünk Balatonvilágosra, a Club Aliga vadregényes területére. A kempinges becsekkolás nagyjából 20 percet vett igénybe. Gyors sátorállítás, welcome pálinkakörök az újdonsült angol-cseh szomszédokkal, aztán indulunk is befelé, hogy feltérképezzük a terepet.
A színpadok elrendezése semmit nem változott a tavalyi évhez képest, csak a négy kisebb helyszín neve változott.
Dekorációban sokat erősödött a fesztivál. A Lake Stage környékének fáit színes papírral tekerték körbe, ami igazán látványossá tette a környezetet. Éjjel még jobban mutatott, reflektor világította meg őket.
Igazán látványos belépőben lehetett része annak, aki sötétedés után, a főbejárat irányából érkezett, goabulikon megszokott enteriőr fogadta a látogatókat. Zöld UV színben pompázó varázsgombák és levelek díszítették a színpadokhoz vezető utat, a fesztiválozók egy pillanat alatt egy másik dimenzióban érezhették magukat.
Különös színfoltja volt a rendezvénynek három darab, rózsaszín, kék, valamint narancssárga színben pompázó óriás kerti törpe. Igazán jópofa volt mindegyik. De miért mutattak be a középső ujjukkal? És miért tették meg ezt azok is, akik az alkotások előtt pózoltak? Sokan féltek attól, hogy a gyorsan jött sikerek miatt hamar el fog soundosodni a rendezvény. Szerencsére ez nem következett be. Az a napi majd’ 10 000 fesztiválozó nem divatból érkezett, hanem tényleg a zene és a vibe hozta őket a Balaton partjára. A külföldi partyarcok inváziója is elmaradt. Persze sokkal többen voltak, mint egy évvel ezelőtt, viszont akárkivel is beszéltem, mindegyik teljesen képben volt a line upot illetően, ismerték a fellépők munkásságát, tisztában voltak azzal, hogy Tenaglia helyett Sasha jön. Ezen kissé elcsodálkoztam, azt gondoltam, hogy legtöbbjük számára a B My Lake nem más, mint egy Sziget-after. Egyébként olasz sátorszomszédaim valóban a Szigetről jöttek, viszont ahogy beköszöntött az esős idő, szedték is a sátorfájukat. 10 napot végigpörgettek, nekik elnézzük.

Sajnos az eső igencsak rányomta a bélyegét az idei nyárra, ez a megállapítás pedig különösképpen igaz volt erre a hétvégére. Igaz azt is megszokhattuk már, hogy nemzeti ünnepeinket ítéletidő kíséri.
Tavaly sokkal jobban megszívtuk volna, hiszen semmi sem védett volna bennünket, kivéve a két nagyszínpad között elterülő sátrat, ami egyébként állandó kelléke a Club Aliga területének, nagyjából 12 éve.
Idén mindkét nagyszínpad kapott némi védelmet eső ellen (a Lake Stage-esek nagyon megáztak), de sajnos ez nem bizonyult elegendőnek többezer ember számára, különösen akkor, amikor hajnali 3-kor a legváratlanabb pillanatban csapott be a ménkő.
Egyébként az ajándékárusnál lehetett esőkabátot kapni. Aki pedig olvasott időjárás-előrejelzést, az készülhetett gumicsizmával. Az eső minden fesztivál legnagyobb ellensége, amiről a szervezők mit sem tehetnek. Felelősségre ilyenkor csak az utólagos kárrendezés hiánya miatt vonhatnánk őket, de aki korán kelt, az láthatta, hogy a zuhé után egész délelőtt és kora délután szivattyúzták az esővizet. Persze nagyon sajnálatos az, hogy mennyi sátor beázott, de a Strand Fesztivál résztvevői még ennél is sokkal rosszabbul jártak. Ott konkrétan tóvá duzzadt víztömeg lepte el a sátrakat.

Gyorsan daráljuk le a negatívumokat. A beléptetést magyar fesztiválokon soha nem látott szigor jellemezte. Az elmúlt években megszokott viszonylag gyors, de inkább semmilyen átvizsgáláshoz képest idén igazán kitettek magukért a biztonságiak. Az alapos motozással nincs is különösebb probléma. Aki veszélyesen akar játszani, az tartsa is be a játékszabályokat. Valahol még örvendetes is, hogy ennek az intézkedésnek hála nem vágja magát senki zombivá már a bejutás előtt. Ugyanakkor érthetetlen, hogy miért kíséri az intézkedést folyamatos beszólogatás a security részéről, már-már megalázó helyzetbe hozva a vendégeket, ráadásul a fellépő lemezlovasok is hasonló bánásmódban részesültek…

Kaja: a tavalyi év slágere a zsíroskenyerező volt, ami nem csoda: olcsó, finom és könnyen csúszik 🙂 Tökéletes fesztiválkaja, bárhol bármikor! Idén sajnos nem képviseltették magukat, helyette viszont bőven akadt alternatíva, az összes tipikus fesztiválkaja előfordult. Lehetett kapni hot-dogot, lángost, gyrost, hamburgert, tésztaféléket, sülteket, salátát. Ez a fesztivál nem a gasztroélmények kereséséről szól. arról szól. Nálam a legjobb választásnak a grillszelet bizonyult salátával, de a Zing hamburgere is nagyon jól tudott esni hajnaltájban.

Az árak némiképpen talán magasabbak voltak a budapesti éjszakában megszokottnál. A rosé házmesterért 1300 ft-ot kellett fizetni, míg egy dobozos sör 690 forintba került. Érdekes tendencia, mennyire átalakultak néhány év alatt az italfogyasztási szokások. Míg régebben maximum bölcsészeket és 40-es szülőket láttunk fesztiválon borozni, mára igen komoly versenytársa lett a sörnek. Az utolsó nap délutánjára például el is fogyott a rosé.

Mit mondhatnánk zárszóként? A security legyen kedvesebb, a nap süssön sokat és akkor jövőre minden tökéletes lesz!