Egy kicsiny, ám annál összetartóbb közösség. Magas BPM-szám, ám annál békésebb arcok. A Death Noize Clan fejével beszélgettünk, aki bevezet minket a gabber szcéna világába.

Olvasóink többsége valószínűleg kissé laikus az általatok preferált zenei stílust és szcénát illetően, Mesélnétek egy kicsit pontosan arról, miről is van szó?

Skyscraper: Ez egy most már több mint 20 éves életérzés. Azok a holland fiatalok kezdték el a mozgalmat (ha lehet így nevezni) akik egy kicsivel többre vágytak, kicsit durvább nyersebb hangzásra akartak partizni, akik kicsit nagyobb kanállal habzsolták az életet, mint egy átlagos fiatal. Sokan első hallásra vagy látásra azt hihetik, hogy ez valami nagyon agresszív szubkultúra, pedig az igazság az, hogy ennél barátságosabb és befogadóbb közönsége nem volt soha egy elektronikus zenei műfajnak se. A zene durvasága és tempója ellenére, a gabber szó barátot, havert jelent és ez mindenhol így van, szinte testvérként üdvözlik egymást a partira érkezőgabberek. Nincs ez nálunk se másképp, főleg nálunk nincs, ahol a srácok/lányok nagy része több, mint 10 éve ismeri egymást és ezekért a napokért él-hal ami most következik például szombaton, a Hellrave-en.

Milyen a hazai hardcore szcéna? Mennyi az aktív gabber hazánkban? Milyen gyakran vannak bulik?

Skyscraper: Nagyon összetartó társaság a magyar szcéna, bár nem számlál sok lelket, 100-150-200 ember szokott általában lenni a bulikon, ez körülbelül az aktív emberek száma, de ezek a srácok a világ végére is elutaznának egy jó buliért. Persze ennél sokkal többen szeretik a stílust, csak mivel többen már családosok, nem mindig tehetik meg, hogy eljöjjenek mindig, egyéb, fontosabb elfoglaltságok miatt.  Az újonnan bekerülők hamar átérzik, hogy nagyon jó kis társaságra leltek, és általában újra és újra eljárnak később is bulizni. Interneten mostanában megint nagyon aktív a közösség, főleg a nagyobb partik előtt érezhető ez, mint amilyen a Hellrave is lesz, ilyenkor a buli közeledtével mindenki aktívabban osztja meg a zenéket, képeket, infókat, érezhető, hogy valami nagy közeleg. Általában havi rendszerességgel lehet találkozni Pesten valamilyen bulival, több kisebb nagyobb szervezőgárda is van, akik igyekeznek együttműködni, nem egymásra szervezni, szóval oda-vissza nagy tisztelet van egymás irányába, ami nélkül nem is lehetne egy ilyet működtetni.

Az Internetet böngészve mintha azt látnánk, Ausztriában erősebb az ottani szcéna. Magyarok gyakran látogatnak ki?

Az osztrák szcéna talán még a magyarnál is idősebb egy kicsit, így ott talán most érezhető még jobban, ami itt is, hogy az idősebbek „kikopnak”, de ott is van egy elég nagy fanatikus tábora a stílusnak, ami azért eltartja magát. A kisebb rendezvényeken is általában vannak elegen ahhoz, hogy a szervezőnek ne legyen vesztesége, a nagy eventek meg akár több ezres lélekszámot is vonzanak. Tavaly év elején rendezték a Masters Of Hardcore-t Ausztriában, ott majdnem 6000 ember tombolt, köztük több mint 100 Magyar partizó is, akik 2 buszt töltöttek meg és utaztak közösen, szóval igen, szeretünk kijárni hozzájuk, ez a kapcsolat is már több mint egy évtizedes, nagyon örülnek nekünk az ottaniak, ha jönnek az „örült magyarok”.  Legtöbbünket személyesen név szerint ismerik és ez fordítva is így van. Ez a mostani Hellrave is teljesen osztrák-magyar koprodukció, mindenben segíti egymást a két gárda, ugyebár a logónk is közös, a DNC Austria és a DNC Hungary közösen hozta létre ezt a mostani eventet.

Sokan a Sensation Black-kel azonosítják be a stílust. Ez a megállapítás mennyire helytálló?

Én még nem voltam Sensation-ön személy szerint,  bár hihetetlen látványos és grandiózus, nekem a 2012-es amsterdami Thunderdome és a 2010-es dortmundi Syndicate az etalon eddig, amit sikerült személyesen átélnem, utóbbi bulisorozat aktuális epizódja egyébként pont ugyanezen a hétvégén lesz idén, mint a Hellrave itt nálunk. Reméljük sok ember inkább ide jön, nem pedig Dortmundba 🙂 Persze több nyári fesztivál jellegű őrületet is rendeznek, mint a Decibel, a Dominator, a GroundZero, tehát a szabadtéri partik őrültjei is megtalálják a nekik való eventet odakint.

Emlékezhetünk rá, hogy annak idején a Mayday bulik alkalmából még nálunk is erősen képviseltette magát a stílus. Mára viszont nem igen látni hardcore előadókat. Megkopott az érdeklődés?

Sajnos igen, úgy fest, hogy erre a vonalra nem tart már igényt a Mayday szervezőgárdája és a tábora se, lehet, hogy furcsa is lenne mostanában egy Mayday amin hardcore szól, én személy szerint egy ilyen régi idők Mayday-ét el tudnám képzelni, aminek a Main Stage-e is régi Westbam számoktól lenne hangos, és a HardcoreStage-ben is a régebbi dallamok csendülnének fel, Jones and Stephenson – Rebirth például. Talán lenne sikere. Viszont azt kétlem, hogy kishazánkban 🙂

Mire számíthatunk a szombati bulin? Üzentek valamit az olvasóknak?

BuzzFuzz-t 13 éve várják a srácok, hogy Pesten játsszon végre. Meg fognak bolondulni a szettje alatt. Igazi őrület lesz, kihagyhatatlan, megismételhetetlen, egyszeri élmény. Aki tudja, hogy milyen ez, annak nem kell bemutatni, aki még nem volt pesti hardcorebulin de érdekelné, szerintem ki ne hagyja. Ez nem a nyugodt szombat esti iszogatás, ez egy igazi velőt rázó kaland lesz mindenkinek, ami után hazaérve úgy érzi az ember, hogy jobb módon nem lehetett volna elkölteni 2000 forintot.  Mit mondhatnánk még? Hardcore willnever die.

Skyscraper  – DNC Hungary
https://www.facebook.com/deathnoizehu

És a szombati buli: https://www.facebook.com/events/311499915677047