Csepelen a 19. század végén kezdődött meg a nagyüzemi termelés. Weiss Manfred gyára eredetileg konzervvel, illetve lőszerőszergyártással foglalkozott, a tevékenységi kör később  kohóval,  öntödével és acélművel bővült. A fő megrendelő a hadsereg volt. Az első világháború éveiben a gyár dolgozóinak létszáma már 30 ezer főre duzzadt. Később megindult a repülőgép-, kerékpár- (máig ide van bejegyezve a legtöbb bringagyártással foglalkozó cég), és traktorgépgyártás.
A 20. században jutott el a haditechnika olyan szintre, hogy már senki nem tudta magát teljesen kivonni a háborúból, a nehézbombázók a 30-as évektől kezdve már képesek voltak mélyen behatolni a frontvonal felett átrepülve, veszélyeztetve ezzel a polgári lakosságot.

A túra a legendás „Csepel Művek” felirat alól indul, a főbejáratnál. Az első szűk egy órában megismerkedhetünk a 250 hektáron elterülő gyár történetével. Órákig lehetne bolyongani a területen és érdekes történeteket mesélni. 3,5 órás alternatív városnéző túránk a második világháború és a hidegháború eseményeire és helyszíneire koncentrál, a légoltalom világára. A második világháború első éveiben több mint 100 óvóhely épült ki a gyáróriás területén, azonban ezek szinte teljesen használhatatlannak bizonyultak. 17 bombabiztos óvóhely épült 1944-ben, melyek közül a 2-es számút látogattuk meg.
A bunker több mint ezer munkás életét mentette meg. Jelentősége miatt még a rendszerváltás idején is vigyáztak rá, 1996-ban azonban teljesen magára hagyták az épületet. Tavaly azonban egy lelkes fiatal srác közreműködésével (ő volt az idegenvezetőnk) felújították. 200 négyzetméternyi terület valódi időkapszulaként szolgál, rengeteg a korabeli eszköz, teljesen berendezett állapotban. A bunkerben található felszerelések: oktató- és propagandaplakátok tucatjai, vegyvédelmi felszerelések, légoltalmi sziréna, sokféle sugárzásmérő berendezés, hordágyak ill. más egészségügyi felszerelések (fertőtlenítő és gázmentesítő anyagok, steril kötszerek, komplett mentőtáskák és -ládák stb) tőzeges WC-k, gázálarcok százai, 60 éves térképek, számtalan légoltalmi/polgári védelmi oktatókönyv, kommunista/szocialista propagandakönyvek, egybekötött újságok (Népszava, Szabad Nép, Népsport stb.)

A felszerelések jelentős részét fel, illetve ki is próbálhatjuk. A kor hangulatát szemtanúk megszólaltatásával hozzák még közelebb, a túra során több idős bácsi is nyilatkozik saját készítésű videó, illetve hanganyagokban. Tableten további pluszinformációt, képeket láthatunk.  Interaktív módon szemléltetik az eseményeket.
A II. világháborúban több száz bombázógép támadta heti rendszerességgel Budapestet. A gyárat 1944. július 27-én érte a legsúlyosabb bombatámadás.
Az óvóhelyeken teljes sötétségben lapulók először egyre erősödő motorzúgást hallottak. A bombák visítva suhantak a föld felé, súlyuk esetenként akár a több tonnát is elérhette. A detonációkba belerázkódtak az épületek. Igen veszélyes volt ilyenkor az óvóhelyeken fal mellett ülni, esetenként agyrázkódás és gerinctörés is előfordult! Apokaliptikus hangulat, pedig hetven évvel ezelőtt szinte mindennap megtapasztalhatták Budapest lakói. Mi is átélhettük ugyanezt néhány perc erejéig, nem túl kellemes, ugyanakkor talán a program legmegrázóbb és egyben legérdekesebb része.
A túra ára 3500 Ft. 3,5 óra alatt egyszer sem lankad a figyelem, még azt is baromira le fogja kötni, akit egyáltalán nem érdekel a történelem. A bunkerben fél óra szünetet is kapunk, amit mindenki kénye és kedve szerint tölthet el egy olyan környéken, ahol szombat délután a madár sem jár. Mindenkinek erősen ajánlott!

UI: Érdemes a hivatalos program vége után feltérképezni a környéket. Mi megtaláltuk az egyik legnagyobb bunkert, ami összesen 2000 fő számára szolgált menedékként. Az ingatlan eladó, ráadásul kerítés sem igazán takarja, így hát feltérképeztük azt is. Erre mindenképp csak akkor vállalkozzatok, ha van nálatok legalább 2 fényforrás és nem ittatok semmit, ugyanis az 5 szintes épület mindegyik szintjén hiányzik a padló, így elég könnyen a mélybe lehet zuhanni, aki nem figyel oda. Érdekes, hogy sem fekáliával, sem eldobott fecskendőkkel és egyéb szeméttel sem találkoztunk az épületben.