Európa legjobb közcélú fejlesztése ‒ ezzel a díjjal jutalmazta az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot a European Property Awards.

Európa legjobb közcélú fejlesztése ‒ ezzel a díjjal jutalmazta 2014. október 14-én az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot a European Property Awards. A díj birtokosaként a Park az ázsiai, csendes-óceáni, afrikai, észak- és dél-amerikai, valamint az arab régió kitüntetett építményeivel küzd majd meg a világ legjobbjának járó World’s Best címért.

A European Property Awards a nagy hagyományokkal rendelkező International Property Awards része. A díjat több kategóriában adják át ingatlanfejlesztőknek, ügynökségeknek, de elismeréseket osztanak ki a legjobb építészeti és belsőépítészeti megoldásokért is. Idén összesen 20 kategóriában adták át az európai elismeréseket, ezek közül a Public Service Development elnevezésűben nyert az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park.

Az International Property Awards a lakó- és kereskedelmi célú ingatlanok fejlesztői számára odaítélt egyik legrangosabb nemzetközi elismerés. A nevezett épületeket a neves szakemberekből álló zsűri először nemzeti szinten bírálja el, majd régiós szinten hirdetnek győzteseket, végül a saját kategóriájukban világszerte is legszínvonalasabbnak ítélt ingatlanok a World’s Best címet nyerik el. A sikeres pályázóknak járó díjat Londonban adták át 2014. október 14-én, ekkor hirdették ki az európai régió kategóriagyőztes épületeit is. A legjobb közcélú fejlesztésnek járó európai díjat dr. Árendás Gergely, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője vette át Londonban.

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke a díjátadón elmondta, hogy az idén számos európai országból érkezett nevezés, valamint hogy az idei év színvonala kiemelkedően magas volt. Az egyes kategóriák győztesei a maguk területén kivételesen magas szakmai tudásról és versenyképességről tettek tanúbizonyságot.

A 2014 márciusában, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. által befejezett beruházás eredményeként a főváros egyik központi terén elhelyezkedő, multifunkcionális létesítmény megújult formában került vissza Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe.

Háttér:
Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park ingatlan együttesének egyik felére még 2000-ben írtak ki országos nyílt tervpályázatot, melynek célja az Erzsébet tér térszintje alatti műszaki létesítmények oly módon történő hasznosítását volt, hogy a felszínen e közben egy városi dísztér és közpark egységét biztosító terület jöjjön létre, szervesen kapcsolódva a meglévő Erzsébet téri városi parkhoz.
Az Erzsébet tér II. ütemének felújítási munkálatait 2013. október 7-én kezdte meg az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. A beruházás célja az volt, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedően, magas színvonalon kerüljön kialakításra.
A fejlesztés során a korábban szerkezetkész területek befejező munkáit végezték el. A térszinten jellemzően az eredeti, korábbi átadás idején fennálló állapotok rekonstruálása volt a cél, szem előtt tartva az elmúlt évtized tanulságait. Az átadás óta rendkívüli népszerűségnek örvend a megújult közpark, valamint a téren rendezett kulturális és szórakoztató rendezvények egyaránt.

Forrás: www.erzsebetter.hu