Hogy mi az összefüggés a fülcsengés és a partidrogok között? Erre a kereste a választ egy 3 napos nemzetközi konferencia, ahol szakmai vitákat folytattak le a tinnitus kutatásokról. Ez egy olyan állapot ami hosszú távú, szűnni nem akaró csengést okoz a dobhártyában.

Az aucklandi kutatók remélték, hogy a konferencia egyfajta ugródeszka lehet, és a fülcsengés kutatás egyik feltételezett gyógymódjának megtalálása érdekében, engedélyezik az MDMA használatát, ami mint köztudott az illegális partidrog az extrasy fő alkotóeleme.

Grant Searchfield az Aucklandi Egyetem docense elmondta, hogy rengeteg visszajelzés érkezett olyan emberektől, akik tinnitusban szenvednek, és miután extasyt vettek be, enyhült, vagy elmúlt a fülzúgás. Egyelőre azonban még semmilyen tudományos magyarázatot nem tudnak erre adni, nincsenek kutatások melyek alátámasztanák az MDMA „jótékony” hatását.

Érdekes jelenségről van szó, a kutatók mai napig nem tudják mi okozhatja, kialakulását rejtély fedi, és nem tudnak tenni ellene. Searchfield közben azt is elmondta, hogy a teljes népesség 7%-át érintő problémáról van szó, ami megduplázódott a 65 év felettiek körében. Van olyan ismerőse aki most 63 éves, és már 30 éve szenved fülzúgásban. Jon Merritt elmondta, hogy a tinnitus már élete része lett. „Amikor csendes, nyugodt helyen vagyok, akkor rendkívül bosszantó. Az én fülzúgásom nagyon magas csengő, vagy berregő. Nagyon rossz, és bosszantó. Nehezen tudok koncentrálni, egy személynél többet hallgatni egy csoportos beszélgetés közben.”

Mindenképpen érdekes tény, hogy egy tanulmányban, ahol olyan veteránokat vizsgáltak, akik tinnitusban szenvednek, az MDMA-támogatott pszoichoterápia volt az, ami segített, enyhítette a panaszaikat. Eddig soha sem volt egyetlen kutatás sem mely teljes körűen kielemezte volna hogy az MDMA hogyan, és pontosan miért enyhíti a fülzúgást. Éppen ezért a konferencia szervezői őszintén bíznak abban, hogy a kutatók érdeklődését felkeltik, és foglalkozni fognak a témával, hogy a jövőben segíthessenek a tinnitusban szenvedőknek.

Forrás: http://www.stuff.co.nz/