Mia Hansen-Love független filmjét 2015-ben mutatják be a nagyközönségnek. Az „Eden” az elektronikus zene sokszínűségét, fellendülését hivatott bemutatni a 90-es évek Franciaországában.

Akik csak néhány éve hallgatnak elektronikus zenéket, és látogatnak kapcsolódó eseményeket, azokat nem biztos hogy szuper izgatottság fogja el Frankie Knuckles vagy Joe Smooth neve hallatán, de feltételezzük hogy azért jártasak a mai headlinerek munkásságát illetően, és pl Daft Punk neve nem teljesen ismeretlen számukra.

Mielőtt tovább olvasnád a történetet, nézd meg a film trailerét.

Az „Eden” nem pusztán egy dokumentumfilm, annál kicsit több. Átlátható képet ad a 90-es évek-béli művészek gondolkodásáról, életmódjáról, és természetesen a legendás partik hangulatáról is, amikor még hétről hétre megapartikon zenéltek a lemezlovasok.

Image and video hosting by TinyPic

Rendkívüli módon nehéz feladat zenéről létrehozni egy független filmet. Egy ilyen film elkészítéséhez óriási költségvetésre van szükség, és hogy valóban hiteles tudjon maradni, egyúttal üssön is, okosan kell egyességre jutni a jogdíjakat illetően is. Megvenni a jogokat, a zenéket a megfelelő helyen elhelyezni, mindez túlságosan drága mulatság. Példának okáért 1999-ben a Varsity Blues 500.000- $-t fizetett azért, hogy felhasználhassa az AC/DC “Thunderstruck” című track-jét. Egy tv műsor a Mad Man 250,000- $-t költött arra hogy a műsorban elhangozhasson a The Beatles’ “Tomorrow Never Knows” című zenéje. Az investopedia.com szerint egy kereskedelmi engedélyező alku ma általában 75.000- 200.000- $-t között mozog.

Image and video hosting by TinyPic

Így amikor Mia Hansen-Love felhívta Daft Punk-ot, nem csupán egy, vagy kettő, hanem 4 telitalálatos 90-es évekbeli slágerre kért árajánlatot. A hollywoodreporter.com becslései szerint a 4 zene licensz értéke 1 millio $. Mia Hansen-Love ezekért a zenékért egyenként fizetett körülbelül 3000- €-t, vagyis 15.000- $-t. A rendező ezzel biztosította a jogokat a “Da Funk”, “One More Time”, “Within”, és a “Veridis Quo” zenék megjelenésére a filmjében.

Daft Punk zenéin kívül még olyan kaliberű művészek track-jei pörögnek a teljesség igénye nélkül az Édenben, mint Frankie Knuckles, Joe Smooth, Jaydee, Derric May, The Orb, vagy Liquid.

Forrás: www.edmsauce.com