2007 óta megnégyszereződött az előállított bakelitlemezek száma. A pop/rock a reneszánszát él és az elektronikus zene is óriási szeletet hasít a tortából.
A problémát az okozza, hogy – bár a lemezekre van igény – a gyártási lehetőségek száma igen korlátozott, minimum két hónap a várakozási idő. a gyártósorok teljes kapacitással működnek. Ezért aztán a nemrégiben Zimbabwe fővárosában meghirdetett komplett gyártósorhoz hasonló üzemek aranyat érnek!
Az analogplanet.com beszámolója szerint Chicagoban, egy elhagyatott raktárépületben éppen ilyen présgépből találtak nem kevesebb, mint 13 darabot!
A “Quality Record Pressing” tulajdonosnak figyelmét egy lemezgyűjtő fanatikus hívta fel a páratlan kincsre. A gyártósort már át is szállították a cég telephelyére, Kansas államba. Az eddig megszokott 3-4 hónapos várakozási idő így előre láthatóan igen csak le fog rövidülni.
A Hamilton márkájú présgépeket 1968 és 1972 között gyártották, a 90-es években az indiai piacra szállítottak bootlegeket. Azóta a raktárban porosodtak. Mielőtt megkezdődhet a gyártás, egy alapos restauráción is át kell esniük a gépeknek.
Íme a munkafolyamat:
]]>