Nemsokára itt a nyár és ezzel beköszönt a szabadtéri bulik dömpingje. Idén a szezont a Summer Calling indítja. A május elsején megrendezésre kerülő három napos minifeszt kapcsán tettünk fel pár kérdést a szervezőknek. Interjú Rizkiddel.

Sziasztok! Kérlek mutassátok be a rendezvényt röviden azok számára, akik esetleg még nem hallottak róla?
A Summer Calling idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Minden évben ez az első szabadtéri house esemény, hagyományosan a május elsejei hosszú hétvégén, mikor épp Május 1, tehát munkaszüneti nap volt. Volt már 2 napos, 4 napos, idén 3 lesz, közel 50 fellépővel, akik többnyire dj-k, de vannak énekes vokalisták, élő gitár és live produkciók. Május elsején, 13 órakor kezdődnek a szettek és másnap hajnalig tart a party. A rendezvény ingyenes. Nappal laza lounge hangulat a jellemző, éjjel pedig nagy bulik lesznek. Az utolsó nap – ami idén vasárnapra esik – éjfél fele fejezzük majd be. Korábban a Kopaszi Gáton voltunk, tavaly a régi Zöld Pardonban, a Track Terrace-on a híd lábánál. Régebben, már szemeztünk a Margitszigettel, így idén ezt tartottuk a legideálisabb helyszínnek. Itt adottak azok a körülmények, amivel olyan marad a Summer Calling, amilyen mindig is volt. Nappal a Holdudvar mögött a Duna felöli oldalon a nagy füves, fás részen leszünk, este 10-től hajnalig pedig a közvetlen mellette lévő Wndrlnd-ben. Összességében nézve nem egy szokásos közösségi élmény.
Ennek a BDC-nek mennyi köze van ahhoz a régi BDC / BudapestDeepCafé-hoz, amit korábbról ismerhettünk sokan?
Nem sok közük van egymáshoz. Annyiban talán igen, hogy ott is, főleg az aktív rádióműsoros és hétköznapi kis cafés-s estes időszakokban mindig sok dj fordult meg, nem csak mi házigazdák. A BDC-t azért biggyesztettük a Summer elé annó az elején, hogy valamihez kötni tudják az emberek. Az is egy izgalmas periódus volt és ez az időszak is az. A deep-tech house-os elkötelezettségen kívül sok köze nincs a kettőnek egymáshoz.

A Summer Calling hagyományos, többnapos, ingyenes nyárindító. Honnan jött az ötlet?
Az ötlet régóta megvolt. Szerettünk volna egy nagy össznépi valamit, ami több egy szokásos bulinál. A Kopaszi Gát nekünk nagy szerelem volt már régen is. Még a Summer-os idők előtt ott fogant meg az ötlet, hogy itt lehetne valami olyat csinálni, ami túlmutat a szokásos buli szerkezeten. Ehhez adott volt a természetes közeg, ami eleve extra többlet, ezen kívül az első tavaszi, kora nyári hétvégén nem volt korábban túl sok ilyen stílusú zenés táncos program, így kézenfekvő volt, hogy ezeket az adalékokat összepakoljuk és megpróbáljuk, hogy működik-e. A nagy nyári pörgésben és a fesztiválszezonban mindenki megy ide – oda, ahogy mi is, így lett a dátumból is egy tervezhető fix május 1. Ami még ihletet adott, az a régi keceli idők nappali deep house gathering-jei, ahol sok ismert és kevésbé ismert dj fordult meg, tők jó volt a feelingje. Lehetett beszélgetni, szakmázni a kollégákkal, közben jó zenét hallgatni. Nekem, de biztos, hogy másoknak is ez az egész akkor nagyon tetszett. Nálunk is megvan szinte ugyanez, majdnem ugyanúgy, ahogy ott volt x éve.
Ezen kívül részt vesztek egyéb projektekben is?
Mindannyiunknak vannak egyéb kisebb nagyobb kötődései a szakmához, igen.
A Kopaszi Gát és a Track Terrace után ezúttal a Margitszigeten nyitjátok a nyarat. Hogy esett a választás a helyszínre? Milyen elsődleges szempontok alapján kerestetek helyet?
A Margitszigeten kapjuk szinte egyedüliként azt az érzetet, hangulatot, ami nekünk ehhez nélkülözhetetlen. A Holdudvar és a Wndrlnd infrastruktúrálisan és vendéglátás szempontból is 100%-os. Ma már okosabbak vagyunk mint 4 éve, akkor a minőségi ételekre nem fektettünk nagy hangsúlyt, igaz hogy talán igény sem volt rá annyira. Itt most a gastro rész is nagyon erős lesz, széles és izgalmas választékkal, tetszeni fog mindenkinek. Mindez ugye a város kellős közepén van, jó megközelítéssel, a szabad ég alatt. Jelenleg a legjobb helyszínválasztás erre a komplex 3 napos történetre.

Milyen koncepció alapján állítjátok össze a fellépők listáját? Külföldi fellépőben még nem gondolkoztatok? Vagy az ingyenességen a közeljövőben sem szeretnétek változtatni?
Ha szednénk jegyet, azért jóval könnyebb lenne a helyzet, hiszen az látható civil szemmel is, hogy ez a rendezvény a szokottnál összetettebb és hát kifejezetten nem olcsó mulatság. Jegyet sosem szedtünk és ameddig tudjuk tartani ezt a szokást, nem is szeretnénk belépőzni. Ez a mai anyagi helyzetben nem egyszerű, de biztos az is benne van az SC népszerűségében, hogy ingyenes, de az árak a pultoknál sincsenek az egekbe szökve. A fellépő összetétel nem sokat változott a kezdetek óta. Nem a nagy húzónevekre építünk, hanem épp ellenkezőleg. Vannak olyan fellépőink is, akik nem játszanak túl sokat éves szinten és vannak ígéretes feltörekvők is, nem is egy, akik nekünk nagyon tetszenek és szerintünk jó amit csinálnak. Sok dj-vel mélyebb barátság köt össze bennünket, jó érzés, hogy több nekik ez a story, mint egy „sima” fellépés, ez érződik is az egész fesztivál lelkületén. Nem akarom itt túlromantikázni, de ettől is családias a SC. Ennyi fellépővel tarkabarkának tűnhet az egész, de a minifesztivál jellegétől függetlenül teljesen egységes zeneileg. A chilles finom nappali zenéktől a dinamikus főidős trekkekig minden megtalálható, amitől izgi manapság ez a műfaj. A timetable is úgy lesz összeállítva, hogy figyelembe vesszük ki kihez passzol, ki után ki játsszon, melyik napszakban, hogy az jól egyben legyen. Törekszünk rá, hogy a zenei élmény még ennyi fellépővel is a lehető legharmonikusabb legyen. Az meg egy tök jó plusz, hogy nem csak a megszokott ismert djk vannak a pultban, a hangsúly egyébként is a minőségi jó zenén van. Külföldi fellépőket nem tervezünk, őket hozzák mások máshova. Az bőven elég Budapestnek .

Hogy látjátok a hazai, illetve a budapesti szcénát? Különösképpen a nyári szezonban.

Jóval színesebb a budapesti éjszaka, mint pár évvel ezelőtt. Nagyobb is a választék, mint korábban. De ez nem csak a bulikra igaz, minden másra is. A nagy kínálat viszont nem könnyíti meg a választást és nem is mindig egyszerű eldönteni, hogy mi jó és mi nem. Persze aki tudja mit keres, vagy mi jó neki, az célirányosan oda megy, vagy azt hallgat, ami neki bejön. A legfiatalabb generáció nagy része viszont nem ezekre a zenei stílusokra gerjed, amiben például mi utazunk. A nyitottság megvan bennünk, de nem annyira a mi zenénket kedvelik, hanem teljesen mást. A szélesebb rétegnek ez továbbra is underground. Erre jó példa, hogy az igazi klasszikus hagyományokat őrző deephouse, ami nekünk mindig is szívügyünk volt, sosem lesz olyan széles körben kedvelt vagy sikeres, mint a most divatos nu-disco, ami ugye egy dallamos mainstream-ebb téma. Ezt a két műfajt sokan például teljesen összekeverik. Ez olyan mint a színházban a musical: népszerűbb, mint a próza, viszont nem annyira időtálló, mint egy kortárs darab, ami több értéket és mondanivalót hordoz és még tartós is. Mi is sok emberhez szólunk, luxus lenne csak a saját kedvenceinket tolni, ezért mindkettő megtalálható a palettán, az egyensúlyra viszont nagyon figyelünk. Kiszolgáljuk az igényeket persze, de azért mi mutatni is szeretnénk, hogy szerintünk mi a jó. Ez a rendezvény zeneileg nagyon közel áll a mi ízlésünkhöz.

Mire számíthat az, aki május elején ellátogat hozzátok?
Jó zenékre mindenképp. De lehet jókat enni, inni, akár tollasozni, vagy ping pong-ozni, közben szól a zene non stop és megy a tánc. Mindez kint a természetben, napszemüvegben, fröccsöt iszogatva, jó arcokkal, szép lányokkal és sok ismerőssel.

Lesz a 3 napos Summer-nak folytatása?
A Summer Calling továbbra is egy évben egyszer kerül megrendezésre. Idén viszont csinálunk belőle egy napos „kis” verziókat, ahol a kezdés a nagyhoz hasonlóan kora délután lesz. Ezeket Deep Summer-re kereszteltük. Ebből több is tervben van, az első május 23 szombat Wndrlnd, Margitsziget. Ezeken az egynapos lazulásokon minden, ami a Summer-okra jellemző szinte ugyanúgy jelen lesz, csak kicsiben.
Köszönjük szépen, hogy válaszoltatok a kérdéseinkre. Zárszóként üzentek még valamit az olvasóknak?
Várunk benneteket is és persze minden érdeklődőt május 1-2-3. Gyertek gyerkőccel, vagy anélkül, kutyával, biciklivel, gyalog, vagy hajóval. érezzétek jó magatokat, ennyi az egész … a többit mi intézzük Köszönjük az interjút!
 ]]>