Pár lelkes, Budapestet imádó fiatal kitalálta, hogy megcsinálja az első urban fesztivált az itt élőknek, a nem itt élőknek, külföldieknek, fiataloknak és kevésbé fiataloknak. Mindenkinek, aki szereti a várost és még inkább azt, ami a fővárossal történt az elmúlt pár évben. Ez lett a Budapest Essentials, ami minden egyben, amit a város kínál: zene, buli, kultúra, gasztronómia és egy leírhatatlan érzés! 4 napra fesztiválhelyszínné változik a város 1 karszalag segítségével.
– Tavaly megcsináltátok az első urban fesztivált. Mi volt az alapötlet? Volt előttetek külföldi minta is?
– A Budapest Essentials fesztivált az Iceland Airwaves és az Off Sonar bulik inspirálták, ugyanakkor tőlük elvonatkoztatva,eredeti koncepciót alakítottunk ki. Olyan város- és helyspecifikus fesztivált keltettünk életre, amely a magyar fiatalok számára kínál vonzó és változatos programokat, de külföldi vendégeink is szívesen vesznek részt rajta, a kulturális ismerkedés és együttélés jegyében.
– Mik azok a dolgok az elmúlt évekből, ami szerinted előrébb vitte a várost?
– Budapest az elmúlt évek során egy sokkal élhetőbb és pezsgő város képét kezdi magára ölteni. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a vendéglátásban, szórakoztatóiparban történt szemléletváltás is. Az utóbbi időszakban egyre több külföldi látogat el hozzánk, ezzel párhuzamosan a magyar emberek felfogása is megváltozott – sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak vagyunk. A megítélésünk kapcsán az egyre intenzívebb Budapest kampány is sokat nyom a latban, melynek mára már kézzelfogható és látványos eredményei vannak. Emellett persze a közbringa megjelenéséről sem feledkezhetünk meg 🙂
– Mi adja Budapest igazi karakterét? Mivel tudunk kiemelkedni a többi, adottságokban hasonló európai nagyváros közül?
– Budapest ár-érték arány tekintetében is kiemelkedik a többi európai nagyváros közül. Emellett fontos hangsúlyozni, hogy nem ebben rejlik az igazi értéke. A főváros a fent említett pozitívumoknak köszönhetően egy olyan turisztikai robbanás előtt áll, amely idecsalogatja az idősebb és fiatalabb közönséget egyaránt, úgy, hogy közben megőrzi évezredes, évszázados értékeit és egyedi jellemzőit.
– Ár-érték arányban európai viszonylatban valóban az egyik legjobb szolgáltatást nyújtja Budapest.Rengeteg fiatal turista utazik Budapestre, de mégis inkább a legénybúcsúk, kocsmatúrák helyszíne vagyunk. Képes lehet Budapest továbblépni ebből a szerepből és a fesztiválokon túl, célzott európai underground partyközponttá válni, mint akár Berlin vagy Amsterdam?
– Egyértelműen igen. Nem vitatható tény, hogy sokan érkeznek Budapestre legénybúcsú, bulizás céljából, de közös feladatunk megmutatni a fővárosban rejlő mélyebb értékeket, akár ezen közönség számára is. Gondolok itt a rendkívül színes és változatos kulturális programokra, vagy éppen az évszázados múltra visszatekintő fürdőkultúránkra. Éppen ezért a fesztivál programtervének kialakításakor ügyeltünk arra, hogy a kulturális vonal is legalább akkora hangsúlyt kapjon, mint a zenei. Megtalálhatók a kínálatban többek között városi séták, múzeum- és fürdőbelépők, vagy éppen alternatív színházi programok, performanszok.
– Szerinted melyik helyek (utcák, városrészek) lesznek a legmenőbbek Budapesten 5 vagy 10 év múlva, ahol esetleg most ennek még híre-hamva sincs?
– Véleményem szerint a Kazinczy utca és vonzáskörzete hosszú távon megtartja majd központi szerepét. Emellett biztosan felbukkannak majd a külsőbb kerületekben olyan helyek, amelyek, főként a nyári időszakban, ideig-óráig nagyobb tömegeket tudnak vonzanak majd.
– Hova vinnéd el egy külföldi ismerősödet, ha egy napod és éjszakád van megmutatni neki a várost?
A napot a Király fürdőben kezdenénk, utána egy kis ismerkedés a zsidónegyeddel és ebéd a Mazel Tovban. Levezetésképp séta a várban, majd este szörföznénk a hetedik kerületi helyek között.
– Hogyan értékelitek a tavalyi BPE-t és miben lesz más az idei?
– Tavaly olyan fesztivált sikerült létrehoznunk, amilyet megálmodtunk, a látogatók száma is a várakozásoknak megfelelően alakult. Az előző évben klasszikus fesztiválhelyszínekre szerveztük programjainkat, ehhez képest idén rengeteg új, izgalmas , történelmi jelentőségű külső színteret is sikerült bevonnnunk. A programok tekintetében is sokkal többrétű az esemény.
– Mi alapján állítottátok össze a programtervet? Inkább a helyieknek, vagy inkább a turistáknak szól?
– A Budapest Essentials alapvetően a magyar közönségnek szól, de célunk, hogy külföldi vendégeink is ugyanannyira jól tudják magukat érezni. Hiszünk benne, hogy nemtől, kortól, nemzetiségtől függetlenül mindenkinek tudunk valami újat mutatni.
– Idén nemcsak népszerű belvárosi klubokban bulizhatunk, hanem különleges helyszíneken. Ezekről esetleg el szabad már árulni valamit?
– Annyit már mondhatok, hogy a központi fesztiválhelyszín a Margitsziget déli része lesz, itt minden nap külföldi vendég lép majd fel. A további színterek bejelentése a napokban várható, ezért erről most többet nem árulnék el.
– Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok. Találkozunk júniusban!
]]>