A 12. VeszprémFest ha lehet, még az eddigieknél is szerteágazóbb zenei élménnyel várja a látogatókat, új, tematikus helyszíneket is kínálva.
Az erről tartott sajtótájékoztatón elsőként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. között tavaly létrejött együttműködés folytatását jelentették be. „Az MVM mindig kiemelt figyelmet fordít a színvonalas hazai zenei programok támogatására, a Társaság örömmel áll az igényes zene kedvelőinek szóló rendezvények mellé. Zeneművészeti szponzorációs aktivitása keretében több mint 15 éve hozza el a világ legkiemelkedőbb zenei előadóit Magyarországra. Megtisztelő, hogy a VeszprémFest főtámogatójaként idén is egy világszínvonalú kulturális eseményhez csatlakozhatunk” – mondta Nagy Csilla, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megbízott kommunikációs igazgatója.
Ezt követően Porga Gyula, Veszprém város polgármestere beszélt a megyeszékhely és a fesztivál között a kezdetek óta fennálló gyümölcsöző kapcsolatról.
„A VeszprémFest rendkívül igényes programkínálatával, magyar és nemzetközi művészeti produkcióival egyedülálló módon színesíti a hazai kulturális eseménynaptárt” – mondta Simon Zsolt, a TV2 Csoport társtulajdonos, ügyvezető igazgatója. „A TV2 Csoport elkötelezett támogatója a magyar kultúrának és kulturális életnek, ezen törekvés jegyében lettünk a fesztivál fő médiatámogatói. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen beszámoljunk az előadó-művészet nagyszabású eseményeiről, előadásairól. Mindent megteszünk azért, hogy szórakoztató- és hírtartalmaink részeként minél szélesebb közönséghez jussanak el az olyan értékteremtő kulturális rendezvények programjai, mint a VeszprémFest.”
A Class FM programigazgatója, Tiszttartó Titusz elmondta: „A Class FM hallgatóinak egyik kedvenc külföldi előadója Emeli Sandé. Nagy öröm, hogy nyáron élőben is láthatjuk Magyarországon, így számunkra evidens volt, hogy ennek az eseménynek kell a Class Nyár 2015 egyik alappillérévé válnia.”
A MOL Nagyon Balaton főszervezője, Lobenwein Norbert hangsúlyozta, „A MOL Nagyon Balaton célja a kezdetek óta változatlan: a régió legizgalmasabb és legrangosabb eseményeivel közösen a Balaton legjobb arcát, igazi értékeit szeretnénk megmutatni az egész országnak.” A főszervező elmondta, hogy az immár harmadik alkalommal jelentkező rendezvénysorozat évről évre látványosan bővült, idén már – májustól szeptember végéig –  mintegy negyedszáz esemény várja mindazokat a hazai és külföldi turistákat, akik a nyári hónapokban a Balaton Régiót választják úti célként. „Külön öröm, hogy a remekül válogatott, szerteágazó programjairól híres VeszprémFest is immár a Nagyon Balaton kínálatát színesíti” – tette hozzá a Lobenwein Norbert.
Az idei év zenei kínálatáról és az új helyszínekről a VeszprémFest ügyvezető-igazgatója, Mészáros Zoltán nyújtott tájékoztatást.
A Nagyszínpad július 15-én nyit este – egy reggelivel. A műsoron a Supertramp énekese, dalszerzője, Roger Hodgson, a „Breakfast in America” elnevezésű turnéelőadással, amely a megunhatatlan slágerről kapta nevét, és amellyel Hodgson a „Crime of the Century” album megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli.
A művész, akinek nevéhez 60 millió eladott lemez és olyan világslágerek fűződnek, mint a Give a Little Bit, a Take the Long Way Home, a The Logical Song és még hosszan sorolhatnánk, először jár Magyarországon.
Bármilyen idő is lesz másnap, a forró hangulat garantált a Szentháromság téren, a fellépő neve ellenére: a Kool & the Gang igazi nagyágyú – amerikai disco, jazz, R&B, soul, funk 45 év elteltével is elementális erővel. Három generáció zenei világára voltak hatással, olyan számokkal, mint a Celebration, Cherish vagy a Jungle Boogie. Két Grammy-díjuk, több tucat slágerlistás R&B és pop slágerük, valamint 31 arany és platina lemezük is bizonyítja: a csapat a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb együttese.
A folytatásban: Dee Dee Bridgewater amerikai jazzénekesnő és Irvin Mayfield jazz trombitás, illetve az általa alapított és vezetett New Orleans Jazz Orchestra új közös albumukat mutatják be. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixilend – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító stílusával.
És a zárónap: a várható nagy érdeklődésre tekintettel a Veszprém Arénában hallhatjuk – először Magyarországon – a fiatal Emeli Sandé világhírű brit R&B és soul énekesnőt és dalszerzőt, akinek Our Version of Events című lemeze 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb debütáló albuma lett. Népszerűségét jelzi, hogy ő énekelt a 2012-es londoni olimpiai játékok nyitó és záró eseményén is, legújabb, David Guetta-val közös számuk pedig jelenleg Európa szerte a slágerlisták élén szerepel.

Új helyszínek és a már megszokott kísérőrendezvények a fesztiválon
Az új helyszínek sorába kapcsolódik a FestGarden a festői Historia Kertben, ahol három estén át szól majd a jazz.
Elsőként július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood lép színpadra, ők a jazz kedvelői számára nem szorulnak bemutatásra. Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa, 16 lemezéből hatot Grammy-díjra is jelöltek.  Didier Lockwood hegedűművészt – 40 éves pályafutással a háta mögött – rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt.
Július 17-én Jack De Johnette Grammy-díjas dobos és 3 zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb jazz, avant-garde jazz, klasszikus- és világzene képviselők által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik.
Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal  állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket; a lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben.
És a fesztivál már ismert kísérőrendezvénye: a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok keretében 2015-ben is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. 10 nap, 30 borász, 30 koncert – idén július 10. és 19. között.
A Veszprémi Várban a Dubniczay palota kínál rendhagyó kulturális programot, Az Ex – A. E. Bizottság a Palotában címmel. Július 18-án feLugossy László képzőművész performanszával nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből. Ezt követően a palota belső udvarában az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport adnak koncertet.
A programok sorát szintén egy új helyszínen zárjuk: a FestPresszó – azaz az Expresso Klub és Koncerttér – július 17-én a svéd hip hopot swinggel ötvöző Movits! hangzásával telik meg, majd másnap a retroelektró vibrálását jazzes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast csillapíthatja a különleges zenei ízlésűek étvágyát a 12. VeszprémFesten.
További információk és fotók letölthetők a http://veszpremfest.hu/sajto/letoltesek menüpont alatt.
]]>