Hogyan jut el a jogdíj az Artisjushoz, és mi történik ott vele? Ádzsászkó és Lászkrisztmasz – tipikus bakik a koncertes adatlapokon. Miként jut el a pénz és az adat egy rádiós elhangzásból a dalszerző zsebébe? Milyen elhangzási adatok érkeznek a YouTube-tól, és mit kezd ezekkel az Artisjus? A szerzői egyesület első nyílt napján mindezt megmutatjuk – most bárki bepillanthat a kulisszák mögé.
Szeptember 22-én kis létszámú csoportokban kalauzolják végig a jelentkezőket a jogdíjbeszedés –és felosztás legérdekesebb folyamatain az Artisjus munkatársai. Kiderül az is, hogy hol és hogyan történik a szerzők műveinek regisztrálása. Megmutatjuk, milyen adatok érkeznek a zene felhasználóitól, és ezek alapján hogyan jut el a pénz az elhangzott dalok szerzőihez.
A nap folyamán kétszer, délelőtt 10 órakor és délután 17 órakor indulnak a két óra időtartamú turnusok.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció:http://tinyurl.com/pw4b99n
Az Open Artisjus keretében zajló nyílt nap mellett a szeptemberben debütáló kisfilmek és a korábban megjelent Artisjus-füzetek is a közös jogkezelő működésének átláthatóságát szolgálják, miközben a zenei alkotók tudatossá válását segítik elő.
Az Artisjus oktató videói pár percben választ adnak a szerzőket leginkább érdeklő kérdésekre. A Szerzői Ügyfélszolgálat kollégái mutatják be, hogyan működik az online műbejelentés, vagy miként ellenőrizhető a Szerzői Információs Rendszerben a dalok elhangzása. Összesen nyolc témán kalauzolnak végig a kisfilmek, szeptemberben minden kedden és csütörtökön látható egy-egy újabb videó a Dalszerző blogon. Az Artisjus-füzetek sorozatban eddig hét kiadvány jelent meg, köztük a zenei jogdíjfelosztás közérthető magyarázatával.
Esemény: https://www.facebook.com/events/1026138124084563/
]]>