A Zeneipari Hivatal által meghirdetett Electricity kurzus célja elméleti és gyakorlati oldalról is átfogón és naprakészen bemutatni, hogyan működik az elektronikus zene világa itthon és külföldön, valamint egy olyan tudásra és tapasztalatra épülő, összefüggő szakmai rendszert átadni, amellyel magabiztosan vághatsz neki zeneipari karriered építésének – légy tömegeket táncoltatni vágyó DJ, külföldi szupersztárokkal bulizó partiszervező, vagy akár reménybeli klubtulajdonos!
A hiánypótló tematikájú ElectriCity kurzus naprakész elméleti és gyakorlati tudást ad a hazai elektronikus zenei szcénáról és annak működéséről. A képzés vezetője Turza Tamás, a Tesla programszervezője.
Szenvedélyből szakma
Az elektronikus zene világa első pillantásra egyszerűnek és könnyen érthetőnek tűnhet, valójában azonban ugyanolyan mély és bonyolult szabályrendszerek irányítják, mint a világ bármely más szakterületét – sőt, a terület sajátosságai miatt sokszor még bonyolultabbak. Ezek a szabályrendszerek összefüggnek egymással: kellő nyitottsággal, türelemmel, odafigyeléssel és tanulással te is megtanulhatod felismerni őket, sőt, sikeresen navigálni közöttük! Ehhez a tanuláshoz nyújtunk segítséget többéves tapasztalatunkkal, naprakészségünkkel, a szakmai gyakorlati oldalának hazai elitjéből válogatott, elkötelezettvendégelőadóinkkal, és azzal a szenvedéllyel, amellyel mi magunk is dolgozunk az elektronikus zenéért nap, mint nap.
Elméleti oktatástól a valódi partik dübörgéséig
A tízhetes kurzus alatt a való életből vett, gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az e-zenei színtér, mint piac működését: az alapismeretektől a marketing különféle módjain át a szervezést vagy a karrierépítéstsegítő olyan apró trükkökig, amik akár a közelmúltban történt (vagy épp a közeljövőben megrendezésre kerülő) konkrét eseményeken alapulnak – és amelyeket akár azonnal alapul lehet venni a professzionális munka megkezdéséhez a kurzus elvégzése után.
A szakmai alapok mellett külön vizsgáljuk az előadó/DJ helyzetét: hogyan alakíts ki márkát saját zenédnek, hogyan szerezz fellépéseket és hogyan bővítsd rajongóid táborát, egyebek mellett.
Megnézzük, hogyan építhetsz fel egy rendezvénysorozatot promóterként a költségvetés tervezésétől a megfelelő marketingstratégia összeállításán át a fellépő különleges kívánságainak teljesítéséig, vagy a buli közben előforduló sokszor mulatságos, néha komoly helyzetek megoldásáig, hogy aztán hírnevet és pénzt kovácsolj belőle.
Kitérünk a klubokra, mint a csoda megszületésének helyszíneire: megnézzük, mennyi mindenre kell figyelni, ha az ember klubot tervez és épít; hogy hogyan alakítsunk ki jó viszonyt a sajtóval (vagy akár az önkormányzatokkal), hogyan építsünk ki egy olyan arculatot, amely hosszú távon is időtálló, és milyen programstratégiákkal lehet bebiztosítani a lehető legjobb házat minden estére.
Nem maradnak ki korunk elektronikuszenei iparának csúcsragadozói, a fesztiválok sem, és azokra is gondolunk, akik tevékenységükkel – nagyon helyesen és ambíciózusan – külföldön is szeretnének terjeszkedni.
A kurzus végére ezekből a részegységekből egy olyan tudásháló áll össze, amely stabil alapot nyújt a szakmában való elhelyezkedésre.

Tapasztalat, elkötelezettség és személyes figyelem
Kurzusunkon kiemelten figyelünk arra, hogy ne műkedvelőket, hanem szakembereket képezzünk. Előadóinkjelenleg is magas profilú munkakörökben praktizáló szakmabeliek, akik elkötelezettek a tanítás iránt és hisznek a hazai színtér folyamatos javításában, erősítésében.
A gyakorlati órákon megszerzett tudásanyagot éles helyzetekben, helyszínbejárásokon bővítjük a városlegismertebb klubjaiban, hozzáértő helyi szakemberek segítségével. Az egyéni fejlődést tanácsadással, mentorálással segítjük, emellett komoly archívummal és korszerű technikai háttérrel biztosítjuk, hogy a tudás minél jobban rögzíthető, átlátható és befogadható legyen. Törekszünk arra, hogy kapcsolati hálónk által minden hallgatónak terveihez illeszkedő, megfelelő szakmai gyakorlatot szervezzünk a kurzus ideje alatt illetve annak végeztével.
ElectriCity képzésünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált, 30 tanórából álló kulturális szakmai továbbképzési program.
Az ElectriCity akkreditációját az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Akkreditációs Szakbizottsága végezte. Az ElectriCity kurzust elvégző diákok közművelődési szakmai továbbképzési programról szóló közművelődési oklevelet kapnak.
Szakmai vendégoktatóink:
Brunda Mátyás: A Tesla kulturális központ ügyvezetője, korábban az Akvárium Klub ügyvezetője és az A38 Hajó üzletvezetője, a Volt Produkció és a Sziget Kft. fesztiváljainak értékesítési főnöke, számos nagy profilú budapesti e-zenei rendezvény társszervezője.
Dragán Norbert: A Tesla kulturális központ, a Zippp Club és számos egyéb elektronikuszenei szervezet onlinemédia-menedzsere. Nevéhez köthető a hihetetlenül sikeres budapesti underground partisorozat, a Contra Mundum, és a hozzá kapcsolódó fiatal magyar kiadó, az Akkult marketingje.
Erdősi Gábor „Statik”: Az egyik legsikeresebb hazai szervezőcsapat, a Bladerunnaz egyik alapító tagja és vezetője, hazai és nemzetközi fesztiválok promótere, a Cloud9+ zenekar menedzsere.
Simon Gábor „Jade”: Az első, külföldön is komoly ismertséget szerzett magyar e-zenei kiadó, az Eatbrain alapítója és kiadófőnöke, világszerte folyamatosan turnézó, sikeres drumandbass-producer és DJ.
Szőcs Gergő „Grasshop”: Partiszervező, marketingszakember és DJ, a legendás Hypnosis és Dansmusiq partisorozatok egyik szülőatyja. Olyan DJ-k magyarországi fellépéseit köszönhetjük neki, mint a 2ManyDJs, DJ Hell, Joy Orbison, Mano Le Tough, a Pachanga Boys vagy a Simian Mobile Disco.
Tornai Bence „Moon”: a Budapest jelenleg legdivatosabb belvárosi klubjait (Trafiq, Raqpart, Akvárium Klub, Ötkert stb.) képviselő fiatal DJ-generáció egyik legkarakteresebb képviselője. DIY-mentalitásának és fáradhatatlan marketingmunkájnak köszönhetően ma már egész szezonokra hívják Ibizára zenélni. Emellett a Deep In The City és a Love Is All partisorozatok megálmodója, szervezője.
Tóth Zoltán „Coldfish”: Laurine Frost néven nemzetközileg elismert elektronikus zenész, kiadófőnök, a magyar Magamura e-zenei projekt egyik tagja. Számos magyar partisorozat marketingjét vezeti, valamint kreatív irányát kézben tartja, ilyen például az előremutató zenékkel foglalkozó Interkosmos.
Vasák Benedek: Az A38 Hajó kreatív vezetője, copywritere és marketingfőnöke, a jól ismert klub arculatáért, brandépítéséért és promóciós tevékenységéért felelős kiváló szakember remek zenei ízléssel és tájékozottsággal, valamint több évtizedes múlttal a hazai kulturális/kreatív pályán.
Képzésvezetőnk
Turza Tamás pályáját a kétezres évek közepén kezdte az LD50.hu alternatív zenei- és közösségi portál egyik rendezvényszervezőjeként, majd onnan kiválva a Kék Yuk (volt Supersonic Technikum, jelenleg KVLT BP) programszervezésében vett részt, közben saját elektronikuszenei projektjeinek pályáját is terelgetve.
2005-ben kezdett dolgozni az A38 Hajón a zenei rendezvényeket kiszolgáló csapat tagjaként, 2007-ben pedig már mint produkciós munkatárs került a Hajó programszervezésére, ahol hamarosan az elektronikuszenei rendezvények felelőse is lett. Amellett, hogy lebonyolítóként végigkísérte a Hajó elmúlt tíz évének legimpozánsabb partijait olyan sorozatok kivitelezésén dolgozva, mint a nemzetközi MyCity-fesztiválok, a Real Your Nature vagy a Space Is Called, olyan csapatokkal működött együtt szoros és jó munkakapcsolatokat kialakítva, mint a Lick The Click!, a Bladerunnaz, a StayFly, a Hi!Fly, a Concorde, vagy a Ninjabreakz. Részt vett a Hajó és a Szerencsejáték ZRt. által nagy sikerrel létrehozott Talentometer országos tehetségkutató-sorozat megszervezésében és lebonyolításában, emellett az elmúlt évekbenállandó házigazdája volt a Sziget Fesztivál A38 Színpadának.
Tamás nevéhez számos brand kialakítása és felfuttatása fűződik. Ilyenek a Kántor Istvánnal és Berkes Dorkával közösen létrehozott Technokunst, amely több, mint négyéves pályafutásra tekint vissza, és Budapestre hozta már a klubtechno világának szinte teljes alkotói elitjét; a Bladerunnazzal közösen megálmodott, számos – mostanra szinte elérhetetlen státuszú – UK-garage előadót Magyarországon először felléptető Decknology; vagy a Hypnosis-IKZ-A38 kollaborációt rejtő Dansmusiq-klubesteket, amelynek keretében olyan előadók érkeztek a Hajóra, mint a Simian Mobile Disco, DJ Hell, Mano Le Tough, vagy Joy Orbison.
2014 nyara óta Tamás a vigalmi negyedben frissen nyitott kulturális központ, a Tesla programigazgatója. Tanácsadóként részt vett a klub tervezésében és építésében, jelenleg a brand zenei szélesítésén dolgozik.]]>