Az ausztrálokról eddig is tudtuk hogy fura népség, és valljuk be, őrültségüket folyamatosan bizonyítják, persze pozitív értelemben. Az újabb durranás a Festival Of Architecture and Design lesz jövő hónapban, melyet Adelaide városában rendeznek meg a Glenside Hospital Z osztályán.
A koncertsorozat is érdekes lesz, de előbb talán az épületet vegyük górcső alá. Maga a létesítmény csodaszép, eszméletlen jól néz ki kívülről, ám belülről azért nagyon is látszik, hogy ez bizony egy büntetőjogi intézet volt, és ezen a bizonyos Z osztályon tartották fogva a legsúlyosabb elmebetegeket, és bűnözőket. Ha nagyon akarjuk, hasonlíthatjuk az Alcatrazhoz is, bár ez a hely sokkal durvább volt… mert ugye itt szó szerint megőrült betegek is helyet kaptak.
Image and video hosting by TinyPic
Az intézet 1887-ben kezdte meg működését, és 1973-ban zárta be véglegesen kapuit. Az említett osztály neve eredetileg L osztály (L Ward) volt, de hamar rájöttek arra nem túl szerencsés a névválasztás, mert az emberek rögtön a „pokoli osztály” (Hell Ward) becenevet adhatják a helynek (nem mintha nem lenne jogos), így átnevezték Z osztálynak (Z Ward).
Image and video hosting by TinyPic
Az épület tervezője az angol E.J. Woods, aki nem mellesleg Dél-Ausztráliai több területén is otthagyta kéznyomát. A terek tágasak, szenzációs akusztikája teljesen lenyűgözte a zenészeket. Olyan mintha kifejezetten zenei események helyszínéül épült volna annak idején. Harmónikusan, spirituálisan rezonál az épület minden pontja. Óriási ablakok biztosítják a napfény beáramlását, így a nappali órákban teljes a világosság, csak a naplementével borul sötétségbe. Azt mondják ilyenkor nagyon titokzatossá válik a légkör. A zenei eseményekkel azt szeretnék elérni a szervezők, hogy az ide látogató közönség a zene mellett csodálja meg ezt az építészeti remeket, mely történelmi épülete az Ausztrál államnak.
Image and video hosting by TinyPic
Az eseménysorozat stílszerűen október 10-én nyitja meg kapuit, a Lelki Egészség Világnapján, és nem kisebb művészek muzsikálnak majd mint Niki Vasilakis hegedűművész, Simon Cobcroft csellista, Anthony Zatorski bariton, valamint tiszteletét teszi az ausztrál zenekonzervatórium lektora Christian Haines is.
Image and video hosting by TinyPic
forrás: ripitup.com.au]]>