Az egész világ Amszterdamra figyel ezen a héten. Kezdetét vette az elektronikus zene legnagyobb seregszemléje, az Amsterdam Dance Event. Az egész hetes programsorozattal tavaly három túladagolásos haláleset hozható összefüggésben, ezért aztán idén a városvezetés a rendőrséggel, ügyészséggel és más intézményekkel karöltve átfogó intézkedéscsomagot hozott létre, amivel az idei rendezvényt nem csak kellemessé, hanem biztonságossá kívánják tenni.

A szervezők felelnek a biztonságért
A szervezőket folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy betartják-e a szükséges intézkedéseket. Senki ne csodálkozzon azon, ha idén sokkal komolyabban ellenőrizni fogják a bejáratnál, mint amit eddig megszokhattak. Abban mindenki egyetért, hogy nem fordulhat elő mégegyszer az, ami tavaly.
Ingyenes víz
A látogatóknak nem kell műanyagvizes flakonokkal a wc-re járkálni, a pultnál is hozzájuthatnak ingyenes ivóvízhez. Ez az egyik legfontosabb pont, a kiszáradás megelőzése érdekében.
A hangsúly a dealereken, nem a fogyasztókon
A rendőrség a dealereket kívánja megbüntetni, nem a fogyasztókat. A fogyasztóknak nem kell büntetőeljárás miatt félniük.
Saját használat vagy kereskedelmi mennyiség – A felső határ öt tabletta
Ez a pont egybeesik azzal a szándékkal, hogy ne ítélkezzenek a fogyasztókkal szemben, így aztán a szervezők öt tabletta felett húzták meg a kereskedelmi mennyiséget. Ez azért fontos, mert a helyi rendőrség tapasztalata szerint gyakran egy személy felel az egész csoport drogellátásáért, nála vannak a tabletták, annak ellenére, hogy nem egyedül fogyasztja őket. A tolerancia azonban nem egyenlő a legalizálással! A drogokat elkobozzák, az illető pénzbüntetést kap és neve szerepelni fog a bűnügyi nyilvántartásban, azonban bírósági ügy nem lesz a dologból.

Gyorsított büntetőjogi eljárás
A Lowlands-en működött, idén már az ADE-n is bevezetik. Kvázi egy helyben kitelepült tárgyalótermet kell elképzelni képletesen. Aki a megengedett mennyiségnél több tablettát tart magánál, azt egy rögtönzött tárgyalóterembe vezetik, ahol ügyvéd és bíró várja. A büntetés azonnal végrehajtandó, a pénzbüntetést akár bankkártyával is ki lehet fizetni.
Megelőzés és felvilágosítás
Rengeteg ilyennel lehet majd találkozni. Plakátok figyelmeztetnek a kábítószerfogyasztás veszélyeire a klubokban, buszmegállókban, de még a cigarettás dobozokon is. Külön felhívták a figyelmet az ADE-tablettára, melynek fogyasztása szintén halálos következményekkel járhat.
Ingyenes bevizsgálás
A Keizersgracht 572 alatt a látogatók anoním kérhetik a nálunk tartott kábítószer ingyenes bevizsgálását. Ez kétféle módon lehetséges. Az egyik a gyorsteszt. Itt azt vizsgálják, pontosan milyen összetevőkből áll az anyag. Ez addig történik, amíg a látogató kivárja a sorát. A második módszer pedig pontos információt ad a várható hatásról. Ez azonban több napot vesz igénybe. Az érdeklődők kérhetnek általános felvilágosítást is. Nyitvatartási idő: péntekig 17:00-20:30, szombat 14.00-17.30
]]>