Az egykori mexikói elnök, Vicente Fox úgy véli: a kokain rekreációs célú felhasználása a közép-amerikai országban egy évtizeden belül legális lehetne.

Vicente Fox

Vicente Fox azt mondja Legfelsőbb Bíróság ítéletéről, amely lehetővé teszi a marihuána termesztést személyes használatra, hogy ez megnyitotta a kaput más kábítószerek legalizációjának irányába, mint például a kokain és a heroin, melyre a jövőben kerülhet sor. Erről így nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek: “Azt hiszem, a marihuána legalizálása volt az első lépés. Ez most visszafordíthatatlan. A többi drog egy hosszabb ciklus lesz, mondjuk öt esetleg tíz év.”
Bár kokaint előállítani, eladni vagy szállítani jelen pillanatban illegális Mexikóban, birtokolni azt 1/2 gramm mennyiségig teljesen legális, egészen 2009 óta. Fox a drogok legalizálásának szószólója már közel 10 éve, egészen pontosan 2006-tól, mióta nem ő tölti be a közép-amerikai országban ezt a tisztséget.
Ezen felül, zajlanak a viták az Egyesült Nemzeteken belül, ahol láthatóan arra törekszenek, hogy a kormányok világszerte meggyőzzék arról: meg kell reformálni a kábítószerekre vonatkozó törvényeket. Valamint ausztrál parlamenti képviselők is kardoskodtak a droghasználók kezelése mellett azok bűnügyi nyilvántartásba vételével ellentétben.
Forrás: Mixmag / The Guardian]]>