„Rendíthetetlen.” Talán ez a legkifejezőbb melléknév a Detroit techno leírására valamint azokra az emberekre egyaránt akik lefektették a műfaj alapjait. Ha a house egy érzés, akkor a techno egy ötlet, vagy esetleg egy “csináld magad szakkör”, ahol egy dobgép, egy szintetizátor vagy bármely más hangképzésre alkalmas eszköz a fiatal alkotók kezébe került.

A detroit techno korai generációjának tagjai közül bárkivel is beszélnél erről, hallani fogsz több teóriát, elképzelést arról, hogy mi is az a techno – és egyáltalán maga a zene. Befolyásolta többek közt a Kraftwerk, az elektro, Afrika Bambaataa, az italo-disco, George Clinton, a new-wave és a post-disco boogie. Lényegében minden amit hallottak Electrifying Mojo-tól a saját rádióműsora keretein belül. Ez a műfaj aztán rövid időn belül népszerűbbé vált a tengerentúlon, mint amilyen otthon valaha is volt.
Az elmúlt években a világ leginkább úgy tekint Detroitra, mint egy hajdan virágzó de mára teljesen lepusztult ipari központra. A város és az innen származő művészek elektronikus zenei szcénára gyakorolt hatását viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Az alábbi lista azért készült, hogy bemutassuk a kezdőknek ezt a műfajt, az első és a második generációs hullám előadóinak munkásságából szemezgetve. Nem rangsorolva mutatjuk be ezeket, hanem kronológiai sorrendben. Mivel a repertoár eleve tágas így sajnos nincs egyetlen darab sem fért bele olyan legendás előadóktól, mint a Drexciya, Stacey Pullen, Speedy J, Ectomorph, Carl Craig, Omar-S, Theo Parrish – és még tucatnyi más producert ide vehetnénk – akik persze mind megérdemelnék, hogy egy hosszabb listán helyet kapjanak.
Még egy megjegyzés: ezeket a trackaket valami jobb hangrendszeren ajánlott végighallgatni, nem a laptop csipogóján fognak úgy megszólalni ahogy az elvárható.
10. A Number Of Names – Sharevari (1981)

9. Cybotron – Cosmic Cars (1982)

8. Eddie Fowlkes – Goodbye Kiss (1986)

7. Rhythim Is Rhythim – Nude Photo (1987)

6. Anthony “Shake” Shakir – Sequence 10 (1988)

5. Inner City – Big Fun (1988)

4. Octave One feat. Lisa Newberry – I Believe (1990)

3. Suburban Knight – The Art of Stalking (1990)

2. Underground Resistance – The Punisher (1991)

1. Jeff Mills – The Bells (1997)

forrás: laweekly]]>