A fesztivál idén is első osztályú előadókat fog vendégül látni. Az első bejelentés láttán is kitágultak a pupilláink, de a ráadás az aztán mindent elsöprő vágyakozást indított meg bennünk. Ott lesz például John Talabot, Laurent Garnier és Four Tet, akik közül ketten nem mellesleg 7 órás szettel járulnak a nagyérdemű elé, de olyan neves előadók is megfordulnak majd a Sónar emelvényein, mint Jackmaster, Boys Noize, Stormzy, The Martinez Brothers, Jamie Woon, Alva Noto, Byetone, Nozinja valamint a Magic Mountain High. Természetesen idén sem maradnak otthon a legegyedibb feltörekvő művészek sem, így színpadra lép majd Bob Moses, Red Axes, Mano Le Tough, TroyBoi Club Cheval, és sokan mások is.
Az idei Sónár fesztiválon lesz a világklasszis zeneszerző és showman Jean Michel Jarre legújabb audiovizuális műsorának világpremierje. A francia zenész, producer a nagy színpadra való visszatérésének helyszínéül választotta a Sónárt. Jean Michel Jarre az első művészek egyike, aki kihasználja az új technológiákat, és képes világklasszis audiovizuális showműsort alkotni ezredmásodperc pontossággal összehangolni a különféle technológiákat. Az új műsorban szerepet kap majd néhány az eddigi pályafutása során elkészült kiemelkedően fontos szerzeménye, valamint az új albumokon szereplő kollaboránsokkal ( Robert Del Naja (Massive Attack), Air, John Carpenter, M83, Boys Noize, Julia Holter, Gary Numan or Fuck Buttons, és még sokan mások) közösen alkotott zeneművek közül valamennyi.
,,A Sónár számomra minden, ami egy modern fesztivál lehet. Hibátlan produkciós helyszín, a városi helyszíneket jól kihasználják, átalakítják. Tudják hogyan kell öregbíteni az esemény jó hírét a kontinensen és azon kívül, azáltal hogy vendégül látják a legkülönlegesebb művészeket minden műfajban. Éppen emiatt választottam a visszatérésem helyszínéül ezt az eseményt, és már alig várom hogy bemutathassam az új show-műsort a Sónár közönségének.” – nyilatkozta Jeam Michel Jarre
Művészek az élvonalból
A Sónár idén is pezsdítő line up-al áll elő. Élvonalbeli művészek sora foglal helyet a fellépők listájában a mai elektronika és dance szcénát érintve. Az angol zenész James Blake, itt mutatja be harmadik albumát az “Radio Silencet”, az ausztáliai Flume a Sónár támogatásával fogja bemutatni a második hosszú albumát a „Skint”. A táncos végén is megragadva a szálat, számos kiválóság kap szerepet a zenei felhozatalt tekintve, mint például Boys Noize (új showműsorának bemutatója), John Talabot (aki a péntek estét zárja a Sónar Pub-ban), Jackmaster, a mindig kiváló Martinez Brothers, a fáklyavívő tradicionális house mesterek, akik péntek este a Sónár Clubot zárják.
A hip hop és az R&B is erőteljesen képviselteti magát a fesztivál zenei performanszán. Kihagyhatatlan Kelela, aki a futurisztikus R&B legfényesebb csillaga; a mélyen egyedi és személyesebb hangot megütő Roots Manuva; valamint a feltörekvő underground csillag Stormzy, aki a londoni zenei életet színesbíti. Érdemes külön említést tenni Nozinja személyéről, aki eredeti ‘shangaan’ hangzást varázsol, így showműsorában afrikai poliritmusokkal, és lélegzetelállító táncosokkal repíti új dimenziókba a SonarVillaget.
SonarCar
A tökéletes helyszíne a két 7 órás szettnek, melyet a világklasszis előadók Four Tet, és Laurent Garnier prezentál. Átalakul a helyszín, hogy még jobban élvezhesse mindenki a maratoni produkciókat.
Red Bull Music Academy at SónarDôme
Idén 12. alkalommal rendezik meg a „Sónar by Day” keretében a Red Bull Music Academyt, ami idén is a SónarDôme területén kap otthont. Az idei felállás ebben a formában fog összeállni: érkezik a londoni énekes Jamie Woon; és az ellenőrizhetetlen hedonizmus a francia Club Cheval. Ne feledkezzünk meg az analóg techno projektről a Magic Mountain High-ról sem, mint ismeretes ez a project hozta össze az izraeli Juju & Jordash és a német Move D-t; de itt lesz a német house duo a Tuff City Kids kiegészülve Gerd Janson and Phillip Lauer személyével.
Ezen nagyszerű művészek mellett jelen lesz még az akadémia támogatását élvező művészgárda, mint Malard, Kasper Marott, Lemonick, Silkersoft, HomeSick, Sapphire Slows, Hiele valamint Toxe, és még néhányan, akik nevét a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.
Feltörekvő tehetségek
Amellett hogy a Sónar platformján megjelennek a már befutott zenei előadók, a fesztivál fontos törekvésének tekinti a legígéretesebb feltörekvő művészek bemutatását. A német producer és zenész David August egy teljesen új live band felállásban; az elektronikus pop duo a Bob Moses and Howling; a nemzetközi árvonal legkeresettebb dj-je az ír Mano Le Tough; a house zene innovátora Red Axes; az új generációs drum and bass trio az Ivy Lab, valamint az Egyesült Királyság legújabb üdvöskéje TroyBoi.
Sónár 2016 – Technikai bemutatója
A SonarComplex stage-n két előadás szorosan összekapcsolódik a Sónar+D-al, köszönhetően az innovatív használata a művészetnek és technológiának. Martin Messier’s ‘Field’ – a hangok manipulációjával elektromágneses mezőt hoz létre, ami észrevehetetlen a pusztán hallás alapján – és a ‘Soft Revolvers’ a canadai művész Myriam Bleau előadásában, aki négy átlátszó akril lemezt manipulálásával hoz létre képeket és hangokat.

New Additions Sónar Barcelona 2016 from Sónar on Vimeo.

]]>